212 מולטי-מיליונרים המוגדרים כבעלי הון של 100 מיליון דולר ומעלה חיים כיום בישראל. הנתון הזה רשם עלייה של 62% בעשור, כך על פי דוח של חברת הייעוץ הנלי אנד פרטנרס, מה שמצביע על ביסוס מעמדה של ישראל בעולם העסקי הגלובלי. בזמן שמעמד הביניים הולך ונשחק, העשירון העליון מתרחב, ובהתאם נפתחים גם לא מעט מקומות בילוי חדשים שמיועדים לפלח האוכלוסייה הספציפי הזה.
נדמה שדווקא בעידן הדיגיטלי הצורך בחיבור אנושי ובתחושת שייכות מעולם לא היה גדול יותר. אנשים מחפשים קהילות שבהן יוכלו לחלוק חוויות, ערכים ושאיפות עם בעלי תחומי עניין דומים לשלהם, ועשירי ישראל לא שונים בכך. במובנים רבים המועדונים הסגורים שבהם הם נפגשים מייצגים חזרה לשבטיות שהייתה קיימת בעבר, כי כמו השבטים הקדומים, גם הם מספקים תחושת בית ומשענת בעולם שלעתים נראה מנוכר. מעבר לכך, הם שמים דגש על אימפקט ויצירת הזדמנויות עסקיות.
בארץ יש מספר מצומצם של מועדונים סגורים ופורומים עסקיים ששואבים השראה מדומיהם בחו"ל. הראשון שבהם נפתח כבר בשנת 1966, אז הקימו האחים רפי ותדי שאולי את מועדון מנדי'ס ברחוב בן-יהודה בתל אביב. בהמשך הוקמו גם מועדונים עסקיים נודדים וחוגי ידידים של מוסדות תרבות ובתי חולים, וגם הם הפכו לפלטפורמה להתחכך בה עם האנשים הנכונים. אלה המרכזיים שבהם.
הווילה הסודית בהרצליה: מועדוני חברים סגורים
וילה אכדיה הוא מועדון חברים חדש ומסקרן שהוקם בשנת 2022 ואינו מוכר לקהל הרחב. המועדון נמצא למרגלות מלון דן אכדיה בהרצליה, בתוך וילה ששימשה בעבר בית עבור משפחת פדרמן, מבעלי רשת מלונות דן. בשנתיים האחרונות הפכו הפדרמנים את הווילה שלהם למועדון חברים דיסקרטי וסגור שמציע מקום שקט ונינוח לאירוח, בילוי ופגישות עסקים. האורחים בווילה נהנים ממסעדת שף של עידו אדרי, שעבד במסעדת מישלן בספרד, לצד ספא, מקלחות ושיעורי שיאצו, יוגה וטאי צ'י.
הווילה, שממוקמת מול הנוף של אחד מהחופים היפים בארץ, מציעה תוכן איכותי, כולל הופעות והרצאות מבוקשות. עלות חברות במועדון עומדת על 2,000 שקל בחודש, לא כולל תשלום על התפריט המפנק ועל הופעות של אומנים כמו ג'יין בורדו ונגה ארז, וערבי קונספט שכרוכים בתשלום נוסף. כרטיסים לערב הסילבסטר למשל, נמכרו בעלות של 900 שקל לאדם.
סינון החברים במועדון קפדני, ונראה שהדיסקרטיות והאווירה הבוהמית שמציעה הווילה לאורחיה הן הערך המוסף של המקום. "הווילה היא למעשה התשובה המודרנית למועדון המיתולוגי של רפי ותדי שאולי", מספר חבר במועדון. "זה מקום מאוד שקט ואינטימי ואסור לצלם בו, כי האנשים שמבלים שם מבקשים שיכבדו את הפרטיות שלהם".
החברים בווילה באים מעולם הפוליטיקה, העסקים והבידור. מדובר בקהל מבוגר יחסית, והכניסה אליו אסורה בכל מקרה מתחת לגיל 18. לפי הנהלים, כל חבר יכול להזמין למקום עד שלושה אורחים שאינם חברים. בין חברי המועדון נמנים בני משפחת פיק, כולל קוונטין טרנטינו; ברק רוזן, המנכ"ל של קבוצת ישראל קנדה ומבעליה; והמשקיע דובי פרנסס, שופט בתוכנית "הכרישים" ויועץ רה"מ לתחום הבינה המלאכותית. בר רפאלי חגגה במועדון את יום הולדתה.
הסוהו האוס הוא מותג עולמי שנוסד לפני 30 שנה ומונה 200 אלף חברים מכל העולם. מטרתו המוצהרת היא לספק תחושת בית בחו"ל לאנשי רוח מבוססים ויצירתיים. מדובר ברשת של 42 מבנים שפזורים בעולם הכוללים כמה פונקציות, ובהן בית מלון, מסעדות, בתי קפה, אזורי מנוחה, חללי עבודה, חדרי כושר וברים למטרות נטוורקינג ומינגלינג. הרשת הבין-לאומית השיקה את סוהו האוס ישראל לפני כשלוש שנים במבנה לשימור ביפו. "המקום נותן מענה לקשת רחבה של אנשים, ובפועל נעשים כאן חיבורים בין יוצרים ואומנים לאנשי עסקים ויזמים. בכל רבעון אנחנו מתכנסים להחליט מי יהיו החברים החדשים מתוך אלו שהגישו בקשה להצטרף למועדון, והתנאי המרכזי הוא ערך היצירתיות. בנוסף, אנחנו חייבים לקבל מהמטה בלונדון אישור סופי לגבי כל חבר חדש", אומרת סמדר גל, מנהלת מועדון החברים בסוהו האוס.
עלות דמי חבר חודשיים היא 666 שקל למנוי למועדון בארץ בלבד ו-833 שקל למינוי הגלובלי שמאפשר כניסה למועדוני החברים של הרשת בחו"ל. התכנים המוצעים משלבים הרצאות, סדנאות והופעות אינטימיות. בין החברים בסוהו: גיא פינס, לירז צ'רכי, נטע ברזילי, דביר בנדק, מיכאל אלוני, יובל שרף ובל אגם.
מי שסוגר את רשימת מועדוני החברים הסגורים הוא The George, מתחם אירוח נחשק וחדש בתל אביב בבעלות משפחת זלקינד. המרחב מנוהל על ידי אייל דה ליאו, סמנכ"ל המותג, שגם הקים בעבר את הסוהו האוס בישראל. המועדון שוכן במלון שעיצב מעצב-העל הספרדי לזארו רוזה ויולן, וכולל קומת וולנס מפוארת, חללי עבודה, מסעדה של השף ברק אהרוני ואולם הופעות, שכבר הופיעו בו מארינה מקסימיליאן, אביתר בנאי וטונה. במוסף, במתחם אוסף אומנות ובו כ-1,000 יצירות ישראליות.
"אני לא יכול לומר מה מספר החברים במועדון, אבל עברנו את היעדים שהצבנו לעצמנו. עוד הרבה לפני שהמקום נפתח, ניסינו לפצח את נושא הנחשקות, וחברי המועדון מגיעים בצורה אורגנית, מפה לאוזן", אומר דה ליאו. "אנחנו פונים לכולם, והדגש הוא לא בהכרח על חברים ממעמד סוציו-אקונומי גבוה. דווקא המלחמה הגבירה את הצורך למקום ביתי ודיסקרטי, בעל ערך עסקי וחברתי שמספק חוויה של קהילה ונטוורקינג".
על מנת להיות חבר במועדון, יש להגיש בקשה ולצרף שני ממליצים חברים. בין חבריו ניתן למנות את עידן טמיר, נכדו של יאיר המבורגר (השולט עם אחיו גדעון ונורית בקבוצת הביטוח והפיננסים הראל השקעות), דני קושמרו, משקיעת הון הסיכון אסתר ברק-לנדס, היזם והמשקיע גיגי לוי-וייס והזמר שלומי שבן. עלות חברות במועדון עומדת על 1,200 שקל בחודש, והיא מאפשרת כניסה לעוד כ-40 מועדונים דומים בעולם. "מנכ"לים של קרנות הון סיכון שיושבים עם יזמים צעירים זה דבר שגרתי אצלנו", אומר דה ליאו, ומשתף שלאחרונה השיקו במועדון את "סוד", פורמט הופעות חדש שבו מדי חודש עולה להופיע אומן מהשורה הראשונה בהפתעה. קרן פלס ודודו טסה כבר הופיעו במסגרת זו, כדוגמה לחוויה שיוצרת באז ונחשקות עבור החברים.
בלי פאן ופינוקים: הקהילות העסקיות
למועדוני החברים חיסרון מובהק, והוא המיקום הפיזי שאינו משתנה ועלויות גבוהות, שעלולות להוביל לסינון חברים פחות מוקפד. התשובה לכך נמצאת בקהילות העסקיות, שגם בהן נדרשים החברים לשלם עבור השתתפות, ולא כולם עוברים את הסינון המוקפד. מדובר בפלטפורמה שבה הערך העליון הוא הישגים, והן מכוונות ליצירת אימפקט ולא רק עבור בילוי ומינגלינג. הוותיקה והנחשקת ביותר בקהילות העסקיות בארץ היא YPO - Young Presidents Organization שנוסדה בארה"ב וכיום מונה 34 אלף חברים מ-140 מדינות. דמי החבר השנתיים גבוהים מאוד ועומדים על כ-10,000 דולר, ויש קושי משמעותי להתקבל כחבר. התנאים כוללים גלגול מחזורים גדולים, גיליון אתיקה עסקית נקי, להיות בעלים או לכהן בדרגת מנכ"ל ולהיות מתחת לגיל 45 בעת ההצטרפות. YPO נועדה לטפח את מנהיגי העתיד, והיא מקיימת אירועים גדולים וקבוצתיים. פאן ופינוקים אינם חלק מהאג'נדה. בין החברים ב-YPO בארץ: הנשיא והמנכ"ל לשעבר של מובילאיי, זיו אבירם; איש העסקים אבנר קז; מנכ"ל חברת הפינטק איטורו, יוני אסיא; מנכ"לית AIG ישראל, יפעת רייטר ומנכ"ל נטפים, גבי מיודובניק.
עוד קהילה עסקית צומחת ומסקרנת היא Ximus שהוקמה על ידי מנכ"ל וולט ישראל, תומר כהן, ובעלי קבוצת TLC ויו"ר דירקטוריון BUYME, יואב בן יקר. משמעות השם בלטינית היא "יוצא דופן", וכזו היא גם הקהילה, שמהווה פורום עסקי ואקסקלוסיבי של 200 מנכ"לים, מנהיגים בכירים, אנשי עסקים וראשי עמותות. העלות להשתתפות בפורום כחבר היא שנתית ועומדת על 9,600 שקל.
"מדובר בפורום שהוא לא רק עסקי אלא גם אנושי, זו קהילה לשיתוף הידע, ההשפעה והניסיון לטובת צמיחה מקצועית, אישית וחברתית, תוך יצירת ערך אמיתי", אומרת רעות רונן נתנאל, מנכ"לית Ximus. "תהליך הקבלה לפורום מוקפד ומבוסס על התאמה לערכי הקהילה ורצון לשמור על איזון וגיוון". רונן נתנאל מסבירה שהחברים מגיעים מתעשיות שונות ומייצגים מגוון של דעות, השקפות וניסיון מקצועי, מה שמאפשר את הדיון הפורה ואת החיבורים הייחודיים שנוצרים בפורום.
בכל רבעון מתפרסמת תכנית הקהילה לשלושת החודשים הבאים, ובכל חודש מתקיים אירוע מרכזי לחברי הפורום בלבד. כך, את שנת 2024 חתמה הקהילה באירוע נטוורקינג שהתקיים בפנטהאוז יוקרתי במגדל שלום מאיר (כלבו שלום) בתל אביב בשיתוף הנספחים הכלכליים של השגרירויות הזרות בישראל. Ximus שמה דגש גם על השפעה חברתית, והג'ודוקא המדליסט פיטר פלצ'יק, חבר בפורום, הקים דרך החיבורים שנוצרו במסגרתו קרן שתומכת בספורטאים צעירים.
במסגרת הפורום מתקיימות מספר תוכניות קבועות, כמו Ximus Mind, שמפגישה קבוצות קטנות של חברים למפגשים חודשיים בהובלת פסיכולוגית ארגונית בכירה. גם ריטריט ה-Ximus Connect, שנערך השנה במלון ביוון, מהווה פלטפורמה ייחודית לחיבורים חדשים ולצמיחה אישית. בפורום חברים בכירים במשק, בהם לירן גרינברג, מייסד ושותף-מנהל בקרן הון הסיכון Team8; יאיר כץ, יו"ר ועד העובדים בתעשייה האווירית; ניצן עברון, סמנכ"לית השיווק של מטא ישראל; מיקי נוימן, מנכ"ל דוראל; עדי נחמיאס, מנכ"לית משרד עורכי הדין גורניצקי ושות'; היוצר דורון מדלי ועוד.
תורמים ומתמנגלים: חוגי הידידים של מוסדות התרבות ובתי החולים
הפלטפורמה שסוגרת את הרשימה היא ליווי חברתי ופילנתרופי בדמות השתתפות והובלה בחוגי הידידים של מוסדות תרבות ובתי חולים. אגודות ידידים בפורמט כזה או אחר מתחזקות ומובילות את מוסדות התרבות המובילים בעולם, דוגמת מוזיאון המטרופוליטן והגוגנהיים בניו יורק. התשלום על השתתפות באגודות הידידים הוא שנתי, התרומה מוכרת, והערך המרכזי הוא פילנתרופיה. בתמורה נהנים החברים מגישה למותג ולתכנים שלא מוצעים לקהל הרחב, וכמובן למינגלינג איכותי.
בארץ קיימים חוגי ידידים בין היתר למוזיאון תל אביב, מוזיאון ישראל, מוזיאון העיצוב בחולון, שנקר ולהקת המחול בת שבע, וכן חוגי ידידים לבתי החולים שיבא, שניידר ואיכילוב. במוזיאון תל אביב ייהנו החברים מהזמנות פרטיות לתערוכות מובילות, כניסה חינם למוזיאון ואירועי קונספט לילדי החברים. את חוג הידידים של להקת בת שבע מובילות תמר יסעור, לשעבר מנכ"לית לאומי כארד וכיום יו"ר ישראכרט, ודפי לוי וייס, אשתו של גיגי לוי-וייס. העלות נעה בין 5,000 ל-15,000 שקל לזוג לשנה ובתמורה החברים יכולים להגיע לחזרות אותנטיות, דוגמת החזרה הגנרלית של "אנאפאזה" בהשתתפות אוהד נהרין.
בשנים האחרונות התפתחו במיוחד חוגי הידידים הצעירים, שמיועדים לדור העתיד שצפוי לקחת את המושכות בבוא היום. ג'ייסון אריסון, בנה של שרי אריסון ואשתו אליטל, מובילים את חוג הידידים של מוזיאון תל אביב. התשלום השנתי עבור חברות בחוג עומד על 3,000 שקל לזוג. עוד חברה בחוג היא נילי פורר רבינוביץ, הבת של דוד ומיכל פורר, מבעלי בזק. את חוג הידידים של שנקר, האקדמיה הנחשבת לעיצוב, מובילה מירי טוכמאייר, אשתו של אסי טוכמאייר, מייסד ויושב ראש קבוצת ישראל קנדה. עלות ההשתתפות בו היא 2,300 שקל לזוג בשנה.
האי של מייק טייסון וג'ניפר לופז: מה קורה בחו"ל
מבט מעבר לים מגלה מהיכן שאבו השראה מקימי המועדונים והקהילות הישראליות. למשפיעים והעשירים בעולם יש לו"ז צפוף של אירועי קונספט נוצצים, ובהם הם מבלים עם מילייה שמוכר להם. מדובר באירועים שסגורים ברובם לקהל הרחב, שם הם סוגרים עסקאות ופוגשים בעלי עניין. בתמורה הם משלמים סכומי עתק שיכולים להגיע לעשרות אלפי דולרים עבור כרטיס כניסה, או דמי חברות. בין האירועים נמצאים הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס שבשווייץ ותערוכות אומנות שמתרחשות מדי שנה ומקבצות את אספני האומנות הגדולים בעולם, ביניהן Art Basel Hong Kong ו-Art Miami.
עוד ברשימה ועידת סאן ואלי, שמתרחשת באיידהו מדי שנה ביולי ומקבצת את ענקי עולם הטכנולוגיה, ובהם ג'ף בזוס, ביל גייטס, סם אלטמן ומארק צוקרברג. לוועידה אין כניסה לעיתונאים, בדיוק מהסיבה שהפרסונות שמגיעות לשם מעוניינות לבלות בריזורט היוקרתי בנחת, אבל גם לסגור עסקאות בדיסקרטיות. האי סנט בארטס בקריביים נחשב כבר שנים למקום הנכון להיות בו, ושם, כך מספרים, נסגרות העסקאות הגדולות בעולם. השהייה באי יקרה במיוחד ועוגנות בו יאכטות ענקיות. מסיבת ראש השנה האזרחי באי היא דוגמה לאירוע סגור שאליו עולים לרגל אנשים נחשבים, בהם ברנאר ארנו, שמכהן לסירוגין ברשימת האנשים העשירים בעולם, וכוכבי בידור וספורט כמו מייק טייסון, מייקל ג'ורדן וג'ניפר לופז.
בבירות המובילות בעולם ישנם מאות מועדונים סגורים שמציעים סביבות מפוקחות ומותאמות למפגש ושיתופי פעולה, ומספקים לא רק תחושת שייכות וסמל סטטוס, אלא גם הזדמנויות לחיבור עמוק ומשמעותי. כך לדוגמה מועדון החברים Casa Cipriani בניו יורק, או The Ned בלונדון. המועדון החם ביותר כרגע הוא Chez Margaux בניו יורק, שחברים בו משלמים לא פחות מ-3,600 דולר למינוי חודשי.