קואליציית "מנתבים מחדש" יחד עם לובי 99 ופורום קהלת מתריעים בפני שרת התחבורה מירי רגב על סכנת קריסה של הרפורמה שאמורה לחולל מהפכה בתחבורה הציבורית בישראל. הרפורמה התקועה נועדה להקים רשויות תחבורה מטרופוליניות שיעבירו את הכוח מהפקידים בירושלים אל הרשויות המקומיות. "מדובר בצעד מהותי וקריטי לשיפור התחבורה הציבורית בישראל", טוענים הארגונים במכתב ששלחו לאחרונה. "מהלך זה משקף החלטה אמיצה מצד הממשלה לביזור סמכויות ותקציבים לטובת גוף מוניציפלי-אזורי".
עוד בנושא ב-N12:
• הנסיעה באוטובוס מתייקרת ב-33%: אלו המחירים
• כמה עולה התחבורה הציבורית בישראל לעומת העולם?
• האוצר נגד רגב: "תקציבה יוצא במקומות הלא נכונים"
הארגונים מדגישים כי קיים קונצנזוס מקצועי נדיר סביב הרפורמה. אך למרות זאת "קידום הרפורמה נתקע - משום שבקואליציה לא מצליחים להחליט באיזו מוועדות הכנסת היא תקודם". זו נקודה משמעותית שמראה שהמחלוקת אינה על עצם נחיצות הרפורמה - אלא על שאלות של כוח פוליטי.
כותבי המכתב מציינים שמודל רשויות התחבורה המטרופוליניות אינו המצאה ישראלית, אלא מודל מוכח שעובד בהצלחה ברחבי העולם. "מודל זה, אשר יושם בהצלחה במדינות ה-OECD ובמדינות נוספות, יאפשר ניהול תחבורה מטרופוליני יעיל ומתקדם יותר", מציינים הארגונים. הם מדגישים שהמודל מאפשר "התאמה לצרכים הייחודיים של כל מטרופולין" - בניגוד לגישה הריכוזית הנוכחית שמנסה להכתיב פתרון אחיד לכל אזורי הארץ.

אך במקום לדון בתוכן הרפורמה, היא נתקעה בסבך פוליטי. הסיבה? מאבק בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ליו"ר ועדת הכלכלה לגבי זהות הוועדה שתדון ביוזמה, והתוצאה – תקיעות מוחלטת. זאת לאחר שהרפורמה הייתה אמורה להיות מקודמת במסגרת חוק ההסדרים, אך פוצלה ממנו יחד עם שורה של רפורמות נוספות בעקבות העיכוב המהותי בקידום החקיקה. "פיצול הפרק מחוק ההסדרים כבר הוביל לעיכוב משמעותי", מתריעים הארגונים. "וכעת, חוסר ההחלטה בדבר מסלול הדיון בכנסת מוסיף עיכוב נוסף, הפוגע באופן ישיר בקידום הרפורמה".
הארגונים מציגים תמונה קודרת של מצב התחבורה הציבורית בישראל. לטענתם, "עלות הגודש בכבישים נאמדת בכ-24 מיליארד שקלים בשנה כתוצאה מאובדן תוצר". עוד הם מוסיפים כי "מיליוני אזרחים מתמודדים מידי יום עם שירות שאינו יעיל ואינו נגיש דיו".

במכתבם הארגונים מפצירים בשרת התחבורה "להוביל את קידום הרפורמה החיונית הזו ולפעול על-מנת להניע את גלגלי החקיקה." הם מדגישים כי זוהי "הזדמנות היסטורית" שעלולה להתפספס בגלל מאבקי כוח פוליטיים.
הקואליציה המגוונת הכוללת ארגונים מכל קצוות הקשת – ביניהם 15 דקות, ארגון "ישראל 2050" מבית "תנועה ישראלית", מועצת התלמידים והנוער הארצית, לובי 99 ופורום קהלת – מבהירה את תמימות הדעים בעניין. "הובלת רפורמה מהפכנית וחדשנית זו תיזכר כאחד ההישגים המשמעותיים ביותר בתחום התחבורה בישראל", הם טוענים.