מה בדיוק הודיע טראמפ?

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע אתמול על השהייה של 90 יום במכסים ה"הדדיים" שהטיל על שותפות הסחר של ארה"ב רק לפני שבוע. בזמן ההקפאה יישאר בתוקפו מס הבסיס בגובה 10% שיחול על יבוא מאותן מדינות.

סין לא נכללה בהשהיה. למעשה, טראמפ העלה את המכסים על סין ל-125%, לאחר שבייג'ינג הודיעה מוקדם יותר על העלאת המכסים שלה על סחורות אמריקאיות ל-84%. היום (חמישי) הבהיר הבית הלבן כי למעשה סך המכסים שהטיל טראמפ על סין מגיע כבר ל-145%.

בהודעה שפרסם בחשבון Truth Social שלו אמש כתב טראמפ כי "בהתבסס על העובדה שיותר מ-75 מדינות פנו כדי לנהל משא ומתן על פתרון ושמדינות אלה לא הגיבו נגד ארה"ב בשום צורה, אישרתי השהייה של 90 יום, ומכס מופחת של 10%, בתוקף מיידי".

ההודעה של טראמפ יוצרת הפרדה ברורה בין סין לבין שאר העולם. היא מעניקה 90 ימי רגיעה עם מכס מופחת לרוב המדינות, אך מחריפה את המלחמה מול סין. הקפאת המכסים פותחת תקופה של משא ומתן בין ארה"ב לשותפות הסחר שלה. שר האוצר האמריקני סקוט בסנט כבר הודיע שיוביל שיחות עם יפן לקידום הסכם מכסים מופחתים.

איך הגיבו הבורסות להשהייה?

תגובת הבורסות הייתה דרמטית. המדדים המובילים בבורסות וול סטריט שינו כיוון ועברו לעליות חדות. לפי CNBC, השינוי הוביל למחזור המסחר הגדול ביותר בהיסטוריה המתועדת של הבורסות, תוך שכ-30 מיליארד מניות מחליפות ידיים.

מדד ה-S&P 500 זינק ב-9.5%, היום הטוב ביותר שלו מאז 2008 והעלייה השלישית בגובה מאז מלחמת העולם השנייה. בסך הכל הוסיף המדד שמשקלל את ביצועי 500 החברות הציבוריות הגדולות בארה"ב שווי שוק של 4.3 טריליון דולר. הנאסד"ק מוטה מניות הטכנולוגיה עלה ב-12.2%, היום הטוב ביותר שלו מאז 2001. מדד הדאו ג'ונס התעשייתי עלה ב-7.9%, הזינוק הגדול ביותר באחוזים מאז מרץ 2020.

למרות ההתאוששות המרשימה, המדדים עדיין לא חזרו לרמותיהם לפני משבר המכסים. לפי הוול סטריט ג'ורנל, מניות ארה"ב עדיין נמצאות כ-12% מתחת לשיאן מפברואר, מה שמעיד שלמרות הרווחים העצומים, המשקיעים עדיין מודאגים מהאפשרות של חזרה לתנודתיות.

למה טראמפ הקפיא את המכסים?

טראמפ עצמו הודה כי התגובה בשווקים השפיעה על החלטתו. במענה לשאלות כתבים מחוץ לבית הלבן אמר נשיא ארה"ב "חשבתי שאנשים קופצים קצת יותר מדי. הם נעשו קצת מפוחדים". טראמפ הוסיף כי "בימים האחרונים זה נראה די קודר". נראה שהתנודות בשוק אגרות החוב של ארה"ב היו גורם מרכזי בהחלטה. לפי בלומברג, טראמפ אמר "ראיתי אמש שאנשים נעשו קצת חולניים" בהתייחסו לשוק זה.

שר האוצר האמריקני בסנט מיהר לטעון מיד לאחר הודעת טראמפ כי הקפאת המכסים "היתה האסטרטגיה שלו [של טראמפ] כל הזמן". שר המסחר הווארד לוטניק כתב ברשת החברתית אקס (טוויטר לשעבר) כי הוא ובסנט "ישבו עם הנשיא בזמן שכתב את חד הפוסטים המדהימים ביותר של כהונתו".

אולם הוול סטריט ג'ורנל ובלומברג מדווחים שהמציאות הייתה שונה. במשך ימים טראמפ ובכירים בממשל הכחישו בתוקף שהמכסים יושהו. כאשר נציב הסחר ג'יימיסון גריר העיד בפני ועדה בקונגרס בזמן הכרזת טראמפ, חבר בית הנבחרים סטיבן הורספורד התפרץ עליו: "זה חובבני. זה צריך להיפסק. איך אתה אחראי על משא ומתן אם הנשיא מצייץ על זה מאיפשהו לעזאזל שהוא נמצא?".

מי המרוויחים הגדולים מההקפאה?

מרוויחה בולטת היא ויטנאם. בהכרזה המקורית היא ספגה מכס של 46%, ועכשיו תשלם רק 10% כמו רוב המדינות. בורסת ויטנאם זינקה ב-6.6% - העלייה היומית הטובה ביותר שלה מאז 2011. סגן ראש הממשלה שלה כבר נפגש בוושינגטון עם נציגי סחר ואנשי קונגרס.

מרוויחות גדולות אחרות הן חברות הטכנולוגיה האמריקניות הגדולות - וכמובן המנהלים שלהן שהתגמולים שלהם קשורים לביצועי המניות. מניות אפל, אנווידיה, מיקרוסופט ואמזון זינקו בלפחות 10% במסחר אתמול. טסלה, שמניותיה ירדו ב-22% בארבעת ימי המסחר הקודמים, זינקה ב-23%. משקיעים רבים הרוויחו גם הם, כפי שציין המשקיע ביל אקמן בציוץ: "זה בוצע בצורה מבריקה על ידי טראמפ. ספר לימוד: אמנות העסקה".

מארק צוקרברג, אילון מאסק, ג'ף בזוס, סונדאר פיצ'אי (צילום: רויטרס)
בכירי ענקיות הטכנולוגיה באירוע ההשבעה של טראמפ|צילום: רויטרס

מי המפסידים הגדולים?

סין היא המפסידה המובהקת, לאחר שנותרה עם מכסים בגובה 145%. בוול סטריט ג'ורנל דווח שמפעלים סיניים כבר ספגו ביטולי הזמנות מלקוחות אמריקאים. Capital Economics העריך ביום רביעי שמשלוחים מסין לארה"ב עלולים לרדת ביותר ממחצית בשנים הקרובות אם המכסים יישארו בתוקף.

יבואנים אמריקאים ויצרנים הנשענים על חלקים מסין נפגעים גם הם. לפי CNBC, סטיב גרינספון, מנכ"ל חברת מוצרי הבית Honey-Can-Do International, שהעביר ייצור מסין לווייטנאם, התלונן: "זה מוחץ לחברה שלנו. כחברה אמריקאית, כואב מאוד שהממשלה שלנו עושה לנו את זה".

איך יוצאת סין מהאירוע?

סין ספגה מכה חזקה עם המכסים החדשים אך מגיבה בנחישות. הניו יורק טיימס מדווח שבייג'ינג הטילה פיקוח על ייצוא ל-12 חברות אמריקאיות והוסיפה שש חברות נוספות לרשימת "הישויות הלא אמינות" - צעד שמונע מהן לעשות עסקים בסין. לפי בלומברג, צמרת המשטר הסיני מתכנסת לדון בתמריצים כלכליים שיתמקדו בשלושה תחומים: דיור, צריכה פרטית וחדשנות טכנולוגית. העיתון הממלכתי הסיני People's Daily רמז שסין עשויה להרחיב את הגירעון התקציבי, שעומד כיום על 4% מהתוצר.

בשבועות האחרונים, בציפייה להטלת המכסים של כול שותפות הסחר של ארה"ב נשמעו הערכות כי הבידוד שכופה טראמפ על ארה"ב עשוי לחזק את סין. לטענת פרשנים, האיחוד האירופי שאף להתקרב לסין וזו אף חתמה על בריתות כלכליות עם יפן ודרום קוריאה. הקפאת המכסים משבשת את התוכניות.

נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: רויטרס)
נשיא סין שי ג'ינפינג|צילום: רויטרס

המאבק המסחרי מציב אתגר כפול לסין: מצד אחד פגיעה ביצוא לארה"ב, אך מאידך הזדמנות להאיץ את המדיניות המכוונת לחיזוק השוק המקומי. בוול סטריט ג'ורנל מצוין שמנהלי מפעלים סיניים כבר מחפשים לקוחות חלופיים בסין ובמדינות אחרות. "האתגר הגדול", לפי הפייננשל טיימס, "הוא האם סין יכולה לאזן את כלכלתה לטובת ביקוש מקומי במקום להציף את השווקים העולמיים בייצוא זול".

האם טראמפ ביצע מניפולציה בשווקים?

בבוקר אתמול, שעות ספורות לפני שהודיע על הקפאת המכסים, פרסם טראמפ בחשבון ה-Truth Social שלו שתי הודעות שנויות במחלוקת. בראשונה כתב "BE COOL" והוסיף "הכל הולך להסתדר, ארה"ב תהיה גדולה וחזקה משהייתה קודם לכן". מספר דקות לאחר מכן צייץ "THIS IS A GREAT TIME TO BUY!!!", תוך שהוא מצרף את ראשי התיבות של שמו DJT, שהן גם הטיקר של חברת המדיה הציבורית שהנפיק ומחזיקה ברשת החברתית שבה פרסם את הודעותיו.

טראמפ בטרות' סושיאל (צילום: צילום מסך מתוך Truth Social)
הציוצים של טראמפ לפני הקפאת המכסים, אתמול|צילום: צילום מסך מתוך Truth Social

דמוקרטים בקונגרס מיהרו לבקר את המעשה. "איך זה לא מניפולציה בשוק?", שאל חבר בית הנבחרים מייק לוין. הסנאטור אדם שיף הוסיף שהוא יפנה לבית הלבן כדי לברר מי ידע על ההחלטה הצפויה, וטען שהתהפוכות יצרו "הזדמנויות מסוכנות למסחר פנימי".

מומחים משפטיים מציעים ניתוח מורכב יותר. עו"ד שיראל גוטמן עמירה ממשרד אגמון ושות' מסבירה שלמרות שהציוצים כוללים "פעולת הנעה", חסר מרכיב מהותי לעבירת תרמית: "יש להוכיח שהמצייץ מסר מידע שהיה עליו לדעת שהוא מטעה... יהיה קשה לייחס לו ידיעה שדבריו מטעים". ד"ר צבי גבאי ממשרד ברנע ג'פה לנדה מוסיף זווית נוספת: "טכנית, לא אמורה להיות כאן עבירה" כי מדובר במידע כלכלי רוחבי ולא במידע פנים על חברה ספציפית.

עם זאת, גבאי מציין כי הוספת האותיות DJT להמלצת הקנייה מעוררות שאלות: "האם יכול להיות שהוא התכוון שהציבור ירוץ לקנות את המניה הספציפית הזו? אם כן, עשוי להיות בסיס לטענה שאמנם המידע היה מאקרו כלכלי, אבל השימוש שעשה בו טראמפ, היה מאוד ספציפי, ואם כן, אולי יש כאן עבירה. מה שבטוח הוא שאחרי שטראמפ הוציא צווים נשיאותיים נגד משרדי עורכי דין שהיו מעורבים בתיקים נגדו - יהיה קשה למצוא עו"ד רציני שיקח על עצמו את התביעה הזו".

האם חלף החשש ממיתון כלכלי?

החשש ממיתון נחלש אך לא נעלם. לאחר הודעת טראמפ ביטל בנק ההשקעות גולדמן זאקס את תחזית המיתון שפרסם רק שעות ספורות לפני כן, אך עדיין הזהירה מהשפעות ארוכות טווח. קבוצת הבנקאות סיטיגרופ הבהירה ללקוחותיה כי "השהיית המכסים (למעט על סין) לא מבטיחה שארה"ב תימנע מהאטה ואינפלציה". בנק ג'יי.פי. מורגן הוסיף שאפשרות המיתון עדיין "סבירה יותר מאשר לא", אף שהחליט "לבחון מחדש" את תחזיותיו.

המומחה והוארד מרקס, מייסד-שותף של Oaktree Capital, כתב בפייננשל טיימס שהשאלה המרכזית היא כיצד יגיב הפדרל ריזרב: "איום המיתון עשוי לדרוש הורדות ריבית מואצות. אך איום האינפלציה עלול לגרום להשהיית הורדות שתוכננו. שוב, איש אינו יודע כיצד זה יסתיים".

האם זה הסוף לאיום המכסים?

ההשהיה של 90 ימים אינה פתרון קבוע. לפי רויטרס, משקיעים הגיבו עם "תערובת של הלם וכניעה, והביעו ספק שהעלייה הגדולה במניות מסמנת את סוף המפולת הרחבה יותר". ג'ייק קולבין, נשיא מועצת הסחר החוץ הלאומית, הזהיר בפייננשל טיימס: "בעוד ההשהיה אולי מפחיתה את הכאב המיידי, היא לא מפחיתה את אי-הוודאות שמשתקת את החישובים של חברות בנושאי סחר, מקורות אספקה והשקעות".

לפי הניו יורק טיימס, כאשר נשאל טראמפ כיצד יחליט על מתן פטורים נוספים ממכסים נוספים בעתיד, הוא השיב "אינסטינקטים, יותר מכל דבר אחר". לפי הפייננשל טיימס, הנשיא האמריקני הזהיר שייתכן שחלק מהמדינות לא יצליחו לשכנע את וושינגטון להפחית את המכסים שהוטלו עליהן. 'ייתכן שלא יהיה משא ומתן, ייתכן שזה לא יחזיק. אני חושב שהן לא הוגנות כלפינו", אמר טראמפ.

בנימין נתניהו מתקבל בבית הלבן ע
ראש הממשלה נתניהו מתקבל בבית הלבן, השבוע|צילום: אבי אוחיון / לע"מ‎

סטיבן אברהמס, אסטרטג השקעות בבנק הספרדי ב-Santander, סיכם: "ראינו את 'יום השחרור' הראשון. ללא בהירות, יהיו מי שימשיכו להשקיע למרות האפשרות ל'יום שחרור' שני, אבל רבים לא יעשו זאת".

בהכנת הכתבה סייע תומר אלמגור