חברת סלייט אוטו (Slate Auto) שנתמכת בידי מייסד אמזון ג'ף בזוס, חשפה השבוע טנדר (Pickup truck) חשמלי חדשני במחיר מפתיע: 20 אלף דולרים בלבד לאחר הטבות מס פדרליות. הטנדר הקטן והדו-מושבי שמכונה פשוט "טראק" (Truck) מסמל גישה חדשה בעולם הרכב החשמלי. נראה שבניגוד לטנדר הסייברטראק היקר של טסלה של אילון מאסק - סלייט של בזוס בחרה בכיוון הפוך לגמרי.
הטנדר מגיע בצבע אחד בלבד - אפור - עם חלונות בפתיחה ידנית וללא מערכת בידור. אין מסך מגע, אין רדיו ואין רמקולים. במקום זאת, יש מתקן פשוט לטלפון החכם שלך. "יש אוכלוסייה עצומה של אנשים שזקוקים לתחבורה בטוחה, אמינה וזולה, ופשוט אין להם הרבה אפשרויות", אמרה מנכ"לית סלייט כריס ברמן בראיון שהעניקה לביזנס אינסיידר.
החידוש לדבריה הוא במתן האפשרות לרוכשי הרכב להחליט בעצמם אילו אביזרים להוסיף - בזמן הרכישה או בהמשך הדרך - ובהתאם לתקציב שלהם. "זה שינוי פרדיגמה מוחלט בחוויית קניית הרכב", הסבירה ברמן.

רכב מודולרי שאפשר לשדרג לבד
תכונה מקורית במיוחד בסלייטר היא היכולת להפוך אותו מטנדר בעל שני מושבים לרכב פנאי-שטח לחמישה נוסעים. "במקום להחליף את הרכב כשהמשפחה גדלה, אפשר להמיר אותו ל-SUV ולהמשיך להשתמש בו", אמרה ברמן לביזנס אינסיידר. ב-Verge צוין שערכת השדרוג ל-SUV כוללת הגנה מתקדמת בהתהפכות וחגורות בטיחות תקניות. החברה מכוונת לקבל דירוג בטיחות של 5 כוכבים מהרשויות הפדרליות.
מודולריות אחרת היא בטווח הנסיעה - תכונה מהותית עבור מכוניות חשמליות וכזו שגם משפיעה על משקלן. טווח הנסיעה הסטנדרטי הוא 150 ק"מ בטעינה אחת, שאפשר להגדיל לטווח של 240 ק"מ עם רכישת סוללה גדולה יותר.
בנוסף, סלייט מעודדת את הלקוחות לשדרג ולתחזק את הרכב בעצמם. לפי ה-Verge, החברה מתכננת לפתח "אוניברסיטת סלייט": סדרת סרטוני הדרכה שיסבירו לבעלי הרכב כיצד להתקין אביזרים, החל מחלונות חשמליים ועד ערכת ה-SUV המלאה.
"אם אתה לא הולך לשבור את הרכב ולא הולך לפגוע בעצמך, אתה יכול לבצע שירות ושירות אחריות על הרכב בעצמך", הסביר ג'רמי סניידר, מנהל המסחר הראשי של סלייט.
חידוש משמעותי ברכב הוא שימוש בלוחות פלסטיק מוזרקים במקום מתכת, צוין בסקירה שפורסמה ב-Verge. טישה ג'ונסון, מנהלת העיצוב של סלייט ובעלת עשור של ותק בענקית הרכב וולוו, הסבירה שהרעיון מאחורי העיצוב הוא לדמות ל"כריש אפור שבבירור שרד יותר מקרב אחד" - כלומר רכב שנראה טוב יותר עם הזמן כשהוא מתבלה.

הפלסטיק עצמו צבוע לכל עומקו, ללא שכבת צבע חיצונית. הגישה הזו מאפשרת לסלייט לחסוך בעלויות ייצור משמעותיות תוך שלטענת החברה מעניקה גם עמידות טובה יותר לשריטות.
"האנטי-טסלה" תתחרה בסייברטראק?
הדיווח ב-NBC כינה את סלייט "האנטי-טסלה". בעוד שאילון מאסק רק מבטיח מזה מספר שנים להציג מכונית חשמלית במחיר של עד 25 אלף דולרים - בזוס מממש את החזון. גם התזמון נראה מושלם ומגיע בדיוק כשבאמריקה גוברת ההבנה שהסייברטראק של טסלה הולך ומסתמן ככישלון.
לפי נתונים שפורסמו לאחרונה בפורבס, מכירות הסייברטראק, שהוצעה במקור במחיר התחלתי של 82 אלף דולרים, היו נמוכות משמעותית מהציפיות המוקדמות. מאסק חזה מכירות של כ-250 אלף יחידות בשנה; בפועל, ב-2024, שנת המכירות המלאה הראשונה של הרכב, נמכרו כ-40 אלף יחידות בלבד.

ולא נראה שב-2025 המצב השתפר: לפי הערכות של Cox Automotive, ברבעון הראשון של השנה נמכרו רק כ-6,400 מכוניות מדגם סייברטראק. על רקע זה מדווח ביזנס אינסיידר שטסלה החלה להנמיך את יעדי ייצור של הסייברטראק ולהעביר עובדים לקווי ייצור אחרים.
היכולת לדחוף אצבע לעין של מאסק עלתה לבזוס בסכום צנוע יחסית: לפי דיווח בטקראנץ', מייסד אמזון ומנכ"ל בלו אוריג'ין השקיע בסלייט יחד עם בעלי הון נוספים, במסגרת סבב גיוס שכלל 111 מיליון דולרים. מנהלת משרד ההשקעות המשפחתי של בזוס, מלינדה לוויסון, רשומה כדירקטורית בחברה.
אבל הקשר בין סלייט לאמזון עמוק יותר: חברת הרכב החלה את דרכה כפרויקט בתוך חברת Re:Build Manufacturing - חממה תעשייתית שייסד ג'ף וילקה, לשעבר מנכ"ל הצרכנות של אמזון. לפי טקראנץ' שורה של בכירים לשעבר מאמזון, כולל יועצת טכנית של בזוס, מעורבים בחברה.

כל אלו מסמנים את סלייט ולו תקשורתית כחזית חדשה בתחרות בין שני המיליארדרים בזוס ומאסק, שכבר מתחרים זה בזה בזירת החלל באמצעות החברות בלו אוריג'ין וספייסX.
לעקוף את ההגבלות של טראמפ
החברה מתכננת לבנות את הטנדר במפעל שתקים במערב התיכון של ארה"ב. "היינו רוצים להיכנס למתקן קיים שננטש, לתעש אותו מחדש ולהחיות את הקהילה", אמרה ברמן לביזנס אינסיידר. המכוניות הראשונות של סלייט צפויות להגיע ללקוחות לא לפני סוף 2026. בינתיים אפשר להירשם להזמנה מוקדמת של המכונית תמורת 50 דולרים - שניתן לקבל חזרה במקרה של ביטול.
הייצור בארה"ב עשוי להיות יתרון משמעותי בתקופה של אי-ודאות כלכלית. לפי ה-Verge, עלויות הייצור בתחום הרכב צפויים לטפס, במיוחד עבור מכוניות חשמליות - זאת בעקבות המכסים שהטיל טראמפ על תחום הרכב והתחייבות ממשלו לבטל את תמריצי המס הפדרליים לרכב חשמלי. האסטרטגיה של ייצור באמריקה עשויה להגן על החברה מחלק מההשפעות.