נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ יצא היום (חמישי) למתקפה חזיתית נגד יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול, מי שעומד בראש הבנק המרכזי של המדינה ומונה על ידי טראמפ עצמו בקדנציה הקודמת שלו. טראמפ כתב מוקדם יותר ציוץ בחשבון האישי שלו ברשת החברתית Truth Social שבו הוא מכנה את פאול בכינוי "ג'רום מאוחר-מדי פאוול", וטען שהוא תמיד טועה ותמיד מאחר.
לפי טראמפ, פאוול היה צריך להוריד את הריבית, בדומה לבנק המרכזי של האיחוד האירופי, ושעליו לעשות זאת כעת. טראמפ חתם את הציוץ בכך ש"פיטוריו של פאוול לא יכולים להיות מוקדמים יותר". ברקע דבריו של טראמפ, הבנק המרכזי של האיחוד האירופי אכן הוריד היום שוב את הריבית ברבע אחוז עד לרמה של 2.25. הריבית בארה"ב עומדת כעת על שיעור של 4.25%-4.5%.
טראמפ תקף את פאוול בתגובה לדברים שנשא אתמול, שנתפסו כביקורת ישירה של פאוול על תוכנית המכסים של טראמפ. בין השאר אמר יו"ר הפדרל ריזרב כי לא ימהר להוריד את הריבית, וזאת בין השאר בעקבות תוכנית המכסים של הנשיא שהוסיפה אי ודאות לשוק, וצפויה בין השאר להוביל לעליית מחירים מוגברת (אינפלציה) ולהאטה בצמיחה הכלכלית של ארה"ב.
מאז שטראמפ הכריז על תוכנית המכסים שלו ופתח במלחמת סחר עולמית, הכלכלה האמריקנית מתמודדת עם משבר של ממש: המדדים המובילים בבורסה כמו S&P500 ו-NASDAQ 100 צללו ביותר מ-20% מהשיא, הדולר נחלש מול שאר המטבעות בעולם, ופרמיית הסיכון של ארה"ב עלתה עד לרמה שהובילה לחשש כי הדבר ישפיע על היכולת של ארה"ב להחזיר את חובותיה העצומים ולקחת הלוואות נוספות.

משמעות המתקפה של טראמפ
המתקפה של טראמפ על פאוול נתפסת כניסיון לפגוע בעצמאות הבנק המרכזי, התערבות שנתפסת כבעייתית במיוחד בעולמות הכלכליים ונחשבת ככזו שעלולה לערער את היציבות הפיננסית במדינה, בטח במעצמה כמו ארה"ב שניצבת כעת בעיצומה של טלטלה כלכלית בעקבות תוכנית המכסים של טראמפ.
טראמפ מעוניין להוריד את הריבית מפני שמדובר בצעד מעודד צמיחה שאמור להיתרגם גם לעלייה בשווקים, כמו גם להקל על הצרכנים ולוקחי ההלוואות. עם זאת, הורדת ריבית בתזמון לא נכון, בעיקר כאשר המחירים עולים כפי שקורה כעת בעקבות המכסים של טראמפ, עלולה להוביל לאפקט ההפוך ולגרום למשבר כלכלי חמור. החשש המרכזי הוא לא רק שהשוק האמריקני ייכנס למיתון בעקבות מדיניות טראמפ, אלא שתיווצר תופעה שנקראת "סטגפלציה" שמשמעותה שילוב של מחירים עולים יחד עם כלכלה שאינה צומחת.
הריבית בישראל מושפעת מאוד מהריבית בארה"ב ומהנעשה בשוק האמריקני, ובאופן מסורתי בנק ישראל מתנהל בדומה לפד האמריקני ומוריד ומעלה ריביות בתזמון דומה. עם זאת, מאז פרוץ המלחמה בנק ישראל האט את קצב הורדת הריבית בגלל האתגרים הכלכליים איתם המשק מתמודד. נכון לעכשיו בבנק ישראל מצהירים על כך שבכוונתם להוריד את הריבית המקומית פעמיים עד סוף השנה עד לרמה של 4%.
כמו כן, במקרה ובו פאוול אכן יפוטר קיים חשש כי עצמאות הבנק האמריקני תיפגע וזו תושפע מלחצים פוליטיים. מציאות כזו, בה נגיד הבנק המרכזי פעל בהתאם לגחמות הדרג הפוליטי הובילה למשברים כלכליים במדינות רבות, ביניהן טורקיה של ארדואן. במקרה של ארה"ב - הדבר עלול לזעזע את כלכלת העולם כולו.
זו אינה הפעם הראשונה שבה טראמפ תוקף את פאוול ודורש ממנו להוריד את הריבית. הוא עשה זאת גם בקדנציה הקודמת שלו כנשיא. פאוול מצידו הבהיר בעבר כי הוא אינו מתכוון ללכת, וכי אינו מוכן לקבל התערבות של הנשיא או של הדרג הפוליטי במדיניות המוניטרית שאותה קובע הבנק המרכזי בלבד.