בורסות וול סטריט חוו את השבוע הגרוע ביותר שלהן מאז משבר הקורונה בעקבות הטלת המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. מדד S&P 500 איבד 9.1% מערכו במהלך השבוע, לאחר שצנח ב-6% ביום שישי ו-4.8% ביום חמישי. הירידות החדות בשני ימי המסחר האחרונים מחקו כ-5.4 טריליון דולר משווי השוק של החברות במדד. מדד הדאו ג'ונס צנח אתמול (שישי) ב-5.5% ואיבד 2,231 נקודות ביום שישי בלבד - זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שהמדד איבד יותר מ-1,500 נקודות ביומיים רצופים.
עוד בנושא ב-N12:
• המכסים של טראמפ מכים בישראל: כל מה שצריך לדעת
• טראמפ בתגובה למפולת בשווקים: "המטופל חי ומחלים"
• רעידת אדמה כלכלית: טראמפ הטיל מכסים על כל העולם
מדד הנאסד"ק מוטה מניות הטכנולוגיה צנח ביותר מ-20% מאז השיא שרשם בדצמבר - שיעור שמכונה כניסה לשוק דובי, המתאר ירידה חדה ומתמשכת. חברות רבות ספגו אתמול מכה קשה: מניית אפל צנחה ב-7% ואיבדה 13% בשבוע אחד. ענקית השבבים אנבידיה, שנחשבת כסמן לשוק הבינה המלאכותית, ירדה ב-7%. חברת הרכב החשמלי טסלה של אילון מאסק נפלה ב-10%. בואינג וקטרפילר, יצואניות גדולות לסין, איבדו 9% ו-6% בהתאמה. מתוך 500 החברות במדד S&P 500, רק 14 סיימו את יום המסחר אתמול בעליות.
הסערה הורגשה גם בשוקי אירופה ואסיה. מדד סטוקס 600 האירופי איבד 8.4% השבוע, מדד FTSE 100 הבריטי ירד ב-7%, ומדד MSCI Asia נפל ב-4.5%.
"המדיניות שלי לעולם לא תשתנה"
התגובה החריפה בשווקים מגיעה בעקבות הכרזת טראמפ על הטלת מכס אוניברסלי של 10% על כל היבוא לארה"ב, במסגרת מה שהוא כינה "יום השחרור של אמריקה". על מכס בסיס זה נוספו מכסים נוספים ופרטניים עבור מדינות רבות, באופן שמגלם לכאורה את המידה שבה הן מנצלות את ארה"ב. על ישראל הוטל מכס בשיעור של 17% - מזה 10% מכס בסיסי ו-7% מכס ייעודי. ישראל נמצאת במצב ביניים: המכס עליה גבוה יותר מהמינימום שהוטל על בריטניה וסינגפור, אך נמוך משמעותית מהמכסים על האיחוד האירופי (20%) או סין (54%).
למרות המפולת בשווקים טראמפ שידר אתמול כי אינו מתכוון לסגת: "המדיניות שלי לעולם לא תשתנה," הצהיר ב-Truth Social ביום שישי. במקום זאת, הוא קרא לנגיד הבנק הפדרלי האמריקני (הפד) ג'רום פאוול להוריד את הריבית. "זה יהיה זמן מושלם" להוריד את עלויות ההלוואות, כתב ברשת החברתית שלו. הנשיא התייחס גם לתגובת סין, שהטילה מכסי תגובה על אמריקה בשיעור של 34%, וכתב כי סין "נכנסה לפאניקה — הדבר האחד שהיא לא יכולה להרשות לעצמה לעשות".

נגיד הפד פאוול הזהיר שהמכסים של טראמפ יגרמו ל"אינפלציה גבוהה יותר וצמיחה איטית יותר". הוא הוסיף כי "מתברר עכשיו שהעלאות המכסים יהיו גדולות משמעותית מהצפוי. סביר שכך יהיה גם לגבי ההשפעות הכלכליות".
תחזית קודרת לכלכלה האמריקנית
מכסי הבסיס שהטיל טראמפ נכנסו היום לתוקף, בעוד המכסים הפרטניים הנוספים צפויים להיכנס לתוקף ב-9 באפריל. עד אז אמורים פקידי הממשל האמריקני לקיים משא ומתן עם נציגי המדינות השונות ששואפות להפחית את המכס שהוטל עליהן. מומחים הביעו ספק ביכולת לעמוד בלוח הזמנים הזה.
"אם המכסים לא יבוטלו עד ה-9 באפריל, אנו צפויים לראות מיתון בארה"ב ובאירופה", אמר לפייננשל טיימס אג'יי ראג'דיאקשה מבנק ברקליס. "אלא אם יהיה סיום מהיר למלחמת הסחר, נראה מיתון בארה"ב השנה".
הבנקים הגדולים כבר החלו לשנות את התחזיות הכלכליות שלהם בעקבות המכסים החדשים. בנק ההשקעות ג'יי.פי. מורגן חוזה כעת התכווצות של 0.3% בכלכלת ארה"ב ב-2025, לעומת תחזית קודמת לצמיחה של 1.3%, ומעריך כי המשק האמריקני ייכנס למיתון.

בנק סיטיגרופ הפחית את יעד הצמיחה שלו לארה"ב ל-0.1% מ-0.6% קודם לכן. "אי-הוודאות בכלכלת ארה"ב בשיא מאז הקורונה," ציינו בסיטיגרופ. "כלכלה מודרנית מעולם לא העלתה מכסים בצורה כה מהירה."
הניו יורק טיימס דיווח כי אנליסטים והיסטוריונים של השוק מתקשים להצביע על תקופה אחרת בה נשיא גרם באופן ישיר לנזק כה רב לשווקים הפיננסיים. "אני מקווה שהמסר ששוק המניות שולח לממשל נשמע", צוטט האנליסט אד ירדני. "השוק מצביע נגד מדיניות המכסים הזו".