63% מהמסעדנים בישראל חוששים מהשפעת יוקר המחיה והמע"מ על היציאה למסעדות, ו-68% מודאגים מהעלייה בנסיעות לחו"ל שעלולה לפגוע בתנועת האורחים. כך עולה מסקר שערכה חברת אונטופו בקרב 304 מסעדנים מרחבי הארץ לקראת כנס המסעדנות העשירי שנערך השבוע על ידי חברת SE ומסעדנים חזקים ביחד.

לפי הסקר רק 31% מהמסעדנים בישראל מגדירים את העסק שלהם כיציב. לעומתם, 35% מרגישים שהמצב הכלכלי מסוכן אך מקווים לשרוד עם שינויים והתייעלות. מדאיג יותר, 30% מציינים שהעסק שלהם דורש צעדים דרסטיים כדי לשרוד, ו-3% חוששים שהמסעדה שלהם תיאלץ להיסגר.

"כמי שמנהלים את ההזמנות של רוב המסעדות בישראל, אנחנו רואים באונטופו את מדד מצב הרוח של הישראלים משתנה בזמן אמת", אומר דניאל מוסטקי, מנהל הפעילות של אונטופו בישראל. "השנה החולפת הייתה רצופה בתנודתיות חדה - שבועות של יציאות מוגברות למסעדות לצד שבועות של ביטולים וירידה חדה בהזמנות. החשש בקרב המסעדנים כפול: מצד אחד, ירידה בתנועת הסועדים המקומיים בשל יוקר המחיה והגידול בנסיעות לחו"ל; מצד שני, היעדר תיירות נכנסת - כבר שנה שלישית ברציפות".

איך מחזיקים את הראש מעל המים?

כדי להישאר רווחיים, המסעדנים נוקטים בצעדים מגוונים. 25% העלו מחירים, 20% הפחיתו עובדים במשמרות, ו-17% ויתרו על רווח אישי. 12% נאלצו לעבור לספקים זולים יותר, 7% גייסו כספים או לקחו הלוואות, ורק 9% לא ביצעו שינויים מהותיים.

האתגר המרכזי ביותר בענף נוגע לכוח אדם, עם 68% מהאזכורים הקשורים לנושא זה. הקשיים המרכזיים הם גיוס והכשרת כוח אדם (28%), עלות כוח אדם (21%), ומחסור באנשי מקצוע איכותיים (19%).

נתון מעניין נוסף נוגע ליחסי המסעדות עם חברת וולט, שנתפסת בידי רבים כבעלת כוח מונופוליסטי בשוק. על אף הטענות ליחסים בעייתיים, 63% מהמסעדנים ציינו שלא שינו את פעילותם עם החברה. עם זאת, 26% התחילו לעבוד במקביל עם מתחרים של וולט, ו-10% עזבו את הפלטפורמה לחלוטין.