משרד החקלאות התריע היום (שלישי) על המצב הקשה במשק המים לאחר עונת החורף השחונה יחסית שהייתה השנה. "אחרי חמש שנים רצופות טובות, בשנה אחת כל המאגרים וכל מה שהיה לנו נעלם", אמר מנהל תחום אגרו-מטאורולוגיה במשרד החקלאות, מרק פרל, בדיון של ועדת המשנה לחקלאות שעסקה בבצורת ובפיצוי לחקלאים.

עוד בנושא - סיקור N12

"מפלס הכנרת עלה רק ב-18 ס"מ – העלייה הכי נמוכה בהיסטוריה", הוסיף פרל. "פעם ראשונה שהמפלס החל לרדת כבר בפברואר. לפי תחזיות רשות המים, עד לסוף העונה נגיע לקו האדום התחתון". פרל הוסיף כי ועדת הבצורת המליצה להכריז על חלקים נרחבים במדינה כזכאים לפיצוי, וציין כי שר החקלאות אבי דיכטר אישר את ההמלצה והעבירה לאישור שר האוצר.

טובלים במי הכנרת (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
"עד לסוף העונה נגיע לקו האדום התחתון". רוחצים במי הכנרת|צילום: דוד כהן, פלאש 90

המשך דיון וועדת המשנה בראשות ח"כ אלון שוסטר, שדנה בסיוע כלכלי לחלקאות בעקבות הבצורת, ציין ראש מנהל ביטחון המזון במשרד החקלאות, יובל ליפקין, כי הנזק הישיר לחקלאים עומד על 287 מיליון שקלים ב-2025 ועל כ-1.5 מיליארד שקלים בעשור הקרוב. בהתאם, המשרד מבקש כ-400 מיליון שקלים ומקווה להגיע להסכם בהקדם עם האוצר.

סמנכ"ל רשות המים, דני גרינוולד, אמר כי הבעיה תורגש בעיקר ב-2026, וציין כי צריך לדאוג בעיקר לחקלאים בגליל העליון ובגולן, שם משקים במים שפירים ללא חלופה של קולחים. "במערכת הארצית יש יכולת לספק את כל הכמויות, אבל נסיים את השנה על הקווים האדומים אז השנה אנחנו לא רוצים לעודד שימוש לא מושכל במים. חשוב לנו שהמשמעת תישמר כי ברור ששנת 2026 תהייה קשה יותר כי נפתח אותה כנראה עם אוגרים ריקים", אמר.

נציגת אגף התקציבים באוצר, ליהי צלאל, הודתה כי השנה היא קיצונית בחומרתה ואמרה כי האוצר בשיח באשר לפתרונות עם משרד החקלאות ורשות המים. לדבריה, המספרים שהציגו נציגי משרד החקלאות בדיון טרם הוצגו לאוצר. מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אורי דורמן, אמר כי אין מחלוקת באשר לגודל האירוע, אך יש דברים שחייבים להתחיל לעשות עכשיו ומבחינת המדינה עדיין לא קרה כלום ולחקלאים אין ודאות. "אין סיבה לחכות לסוף מאי עם החלטת ועדת הבצורת, לא יירד יותר כלום עד אז", אמר.

נציג רשות הטבע והגנים, אסף צוער, ביקש להתייחס גם לטבע והזהיר כי "יש חשש אמיתי לפגיעה בנחלים, בעיקר בנהר הירדן. זה יגרום לפגיעה באקולוגיה, לזיהומים ופגיעה בתיירות". הוא הוסיף כי "אם יש חשש לבצורת בהמשך, אז אנחנו יכולים לגרום לקריסה אקולוגית וצריך להכניס גם את השיקולים האלה. צריך עזרה לחקלאים, אבל גם לשמר את משאבי הטבע של הגליל העליון".