על רקע מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, והודעת ממשל טראמפ על הטלת מכסים חדשים - צרכנים אמריקאים ממהרים לרכוש מוצרי צריכה במחירים מוזלים, והזינוק במכירות של ענקיות המסחר המקוון Temu ו-Shein לא איחר לבוא.

שתי החברות הסיניות רשמו בחודש מרץ ובתחילת אפריל את שיעורי הצמיחה הגבוהים ביותר שלהן בשנה האחרונה, עם עליות של עשרות אחוזים במכירות. סוחרים בפלטפורמות הסיניות מספרים כי בחודש שעבר נרשמה עלייה חדה בביקושים ו"לקוחות אוגרים פריטים בכמויות חריגות, ממברשות איפור ועד מכשירי חשמל".

"לקוחות קונים 15 סטים של אותו כלי איפור בבת אחת. מעולם לא ראיתי דבר כזה", סיפר סון יאנג, בעל חנות למוצרי איפור וצביעה לגוף ב-Temu. לדבריו, הוא צפוי להעלות מחירים ב-20% עד 30% בקרוב זאת, בשל עלייה חדה בעלויות המשלוח והמכס.

שתי החברות כבר הודיעו כי יעלו מחירים בארה"ב החל מה-25 באפריל, בעקבות "שינויים בכללי הסחר הגלובלי ועלייה בהוצאות התפעול", כלשונן. ההודעות על העלאת המחירים של Temu ו-Shein פורסמו על ידי החברות עצמן, בעקבות שינויים במדיניות הסחר של ממשל טראמפ.

כאמור, שתי הפלטפורמות הודיעו כי החל מה-25 באפריל 2025, הן יעלו מחירים לצרכנים האמריקאים, בשל עלייה בהוצאות התפעול שנגרמה מ"השינויים האחרונים בכללי הסחר העולמיים והמכסים" .​

על פי נתוני Bloomberg Second Measure, Temu – שבבעלות ענקית הטכנולוגיה הסינית PDD Holdings – רשמה גידול של 46% במרץ, אשר טיפס ל-60% ב-11 הימים הראשונים של אפריל. גם Shein, פלטפורמת האופנה המהירה, הציגה זינוק של 29% במרץ ו-38% באפריל. הנתונים מגיעים לאחר האטה חדה בפברואר, חודש בו נרשמה הצמיחה האיטית ביותר לשתי הפלטפורמות ב-12 החודשים האחרונים.

אפליקציית TEMU (צילום: shutterstock)
בעקבות המצב: אנשים אנשים ואוגרים. TEMU|צילום: shutterstock

אם שאלתם את עצמכם מה קורה בעליאקספרס, אז החברה בנתיים בוחרת שלא להגיב לעליות המחירים הצפויות. "הגיוני שהם בסוף יעלו מחירים", אומר יניב פורת, מנהל קבוצת AliBuy. "האפקט לדעתי צפוי להיות רחב יותר משחושבים. באמזון למשל 70%–80% מהמוכרים הם סינים מה שמשאיר סימן שאלה מאוד גדול. אני מדבר עם מוכרים שמתלבטים בכלל אם לשלוח לשם סחורה כרגע כי הם לא יודעים בכלל כמה זה יעלה להם. כל יום המכסים משתנים. יש המון אי ודאות".

תעשיית הייצור הסינית נערכת לעידן חדש

הגל הנוכחי של ההזמנות לספקים הסיניים מעניק אמנם זריקת מרץ זמנית, אבל רבים מהם רואים בו התחלה של עידן חדש ולא פשוט. "ברגע שהמלאי הזול ייגמר – שם תתחיל המלחמה האמיתית", אומר פרנק דנג, מנהל מכירות של יצואנית מכשירי חשמל משנגחאי.

החברה שלו אגב, כבר החלה לחפש אתרי ייצור חלופיים בווייטנאם, מתוך הבנה שייצור סיני לא יישאר תחרותי לאורך זמן תחת תנאי המכס החדשים. "יש לנו שלושה חודשים לעשות את זה – או שהמשחק נגמר", הוא מוסיף.

ההתאוששות במכירות נובעת, ככל הנראה, מהחלטתו של טראמפ להחמיר את מדיניות הסחר מול סין. טראמפ הודיע על ביטול הפטור ממכס (המכונה "de minimis") לחבילות קטנות בשווי של עד 800 דולר, החל ממאי הקרוב – שינוי שעשוי להביא לעלייה משמעותית במחירי מוצרים שמוזמנים מאתרים סיניים. במקביל, הוא הודיע על העלאת מכסים על סחורות סיניות לשיעור חסר תקדים של 145%.

הצעדים הללו, שהתקבלו במפתיע על רקע הפוגה יחסית במתיחות הסחר בשנים האחרונות, נועדו בין היתר לצמצם את הגירעון המסחרי של ארה"ב, להחזיר ייצור לשטח המדינה ולבלום את כוח ההשפעה הגובר של סין בשוק הגלובלי. עם זאת, בשוק הקמעונאי כבר מורגשת השפעה הפוכה – צרכנים נוהרים לאתרים כמו Temu ו-Shein כדי להקדים את ההתייקרות.

בשוק הקמעונאי והמקוון בארה"ב שוררת כעת אי-ודאות גדולה: מצד אחד, הביקושים החזקים והקנייה המרוכזת מזרימים כסף לפלטפורמות הסיניות,אבל מצד שני - ברגע שמלאי הסחורה הזולה יתכלה, ייתכן שהמכירות יצנחו. גם קמעונאיות אמריקאיות כמו Best Buy וסוכנויות הרכב של טויוטה ויונדאי נהנות מהגל, אך ברגע שהמכסים ייכנסו לתוקף – האתגר לשמור על מחיר נגיש יהיה בלתי אפשרי.