אחרי שבשנים האחרונות פורסמו מעת לעת ידיעות לגבי החובות שאליהם נקלע נוחי דנקנר, בעל השליטה לשעבר באי.די.בי הגיש באחרונה תצהיר לבית המשפט בו הוא מעיד בגוף ראשון וחושף את הנתונים. בהזדמנות זו, דנקנר מתקומם נגד טענות שעלו כלפיו כי הוא מתחמק מהחזר החובות, אך הדברים רחוקים מלשכנע את המשקיעים שיזמו נגדו את ההליך בבית המשפט.
"אין יסוד לנסיון המופרך 'לצבוע' אותי כמי שלא עמד בהתחייבויותיו", כותב דנקנר בתצהירו, ומוסיף: "אני פועל ועושה כמיטב יכולתי מזה כעשור על מנת לשלם את כל חובותיי. אם לא יבוטל העיקול על נכסיי, עלולים להיגרם לי נזקים עצומים ובלתי הפיכים".
ביום רביעי בבוקר, הגיע דנקנר להגיע לאולם השופטת סיגל יעקבי להיחקר על התצהיר בידי עורכי הדין סיני אליאס ואיתן חיימוביץ'. אלה מייצגים את אריה רהב, בעל המניות באי.די.בי, שהגיש תביעה ייצוגית נגד דנקנר ושותפו לשעבר, איתי שטרום, סביב מעורבותם ב"הנפקת החברים" ב־2012, הפרשה שבגללה ריצו עונשי מאסר. דנקנר שוחרר מהכלא בפברואר 2020 אחרי שריצה 16 חודשי מאסר.
הסדר החוב של דנקנר מול הבנקים
דנקנר חתם ב־2016 על הסדר להחזר חובות בסך 510 מיליון שקל
מדובר בתשלום של 180 מיליון שקל בשלב ראשון, והיתרה מהכנסות עתידיות
עד כה הוחזרו 103 מיליון שקל
דנקנר במגעים עם הבנקים לדחיית או פריסת יתרת החוב - כ־400 מיליון שקל
מבקש להסיר עיקולים על ירושת אביו ומניותיו בחברת פודטק
הסכם הפשרה בוטל
הדרמה בבית המשפט היתה תוצאה של ביטול הסכם הפשרה בתביעה הייצוגית. אחרי שהתביעה אושרה על סכום של 50 מיליון שקל, הצדדים חתמו על הסדר ולפיו אמור היה דנקנר לשלם 7.5 מיליון שקל (מתוכם העביר כבר 937 אלף שקל ואמור היה להעביר סכום זהה נוסף) ושטרום אמור היה לשלם 2.5 מיליון שקל, שאותם כבר העביר.
אלא, שהתנאי לפשרה היה כי דנקנר יפקיד ערבות מגיסו, איש העסקים עדו ברגמן. לאחר שעורכי דינו של דנקנר עדכנו כי "לצערו, חרף השתדלותו הגדולה, לא הצליח להגיע להסדר משפחתי שהיה כרוך בעניין זה" - הפשרה בוטלה. על נכסיהם של דנקנר ושטרום הוטלו עיקולים למקרה שהתביעה תתקבל והם יידרשו לשלם לבעלי מניות אי.די.בי. בקשת שטרום לבטל את העיקולים שהוטלו עליו תידון גם היא בבית המשפט.
כעת טוען דנקנר, כי העיקולים עצרו ועלולים לסכל את המגעים שהוא מנהל עם הבנקים כדי לדחות או לפרוס חלק מהתשלומים בגין יתרת החוב שלו כלפיהם בסכום כולל של יותר מ־400 מיליון.
בתצהיר הנלווה לבקשה שהגיש דנקנר באמצעות עורכי הדין ניר כהן, אמיר בן־ארצי ושיראל שוקרון, הוא מסביר כי פרע עד כה 103 מיליון שקל מתוך הסדר חוב שעליו חתם מול הבנקים לפרעון של 510 מיליון שקל. מדובר בהחזר לפי החלק הראשון בהסדר החוב, בו התחייב דנקנר לפרוע 180 מיליון שקל.
בחלק השני של ההסדר, אשר לפי הבקשה מותיר את דנקנר עם חוב נוכחי של כ־400 מיליון שקל לבנקים, הוא התחייב לשלם מתוך הכנסותיו העתידיות.
איך החזיר את הכספים?
הסדר החוב שעליו חתם דנקנר נערך מול שישה בנקים - הפועלים, לאומי, דיסקונט, מזרחי־טפחות, קרדיט סוויס ובנק אגוד. זאת, בגין ההלוואות שניתנו במקור לשתי חברות הפרטיות של דנקנר, באמצעותן שלט בקבוצת אי.די.בי, ואשר היקפן הכולל עמד על כ־800 מיליון שקל. הסדר החוב מסתכם כאמור בכחצי מיליארד שקל.
דנקנר מסביר, כי הכספים שהחזיר עד כה לבנקים הגיעו מכמה מקורות: סיוע מאביו, איש העסקים יצחק דנקנר, שהלך לעולמו ב־2023, מכירת בית המגורים המשפחתי שלו ושל אשתו, קרקע שמכר לאחר שקיבל אותה במתנה מאימו וכספים שקיבל כעזרה מבני משפחה וחברים.
הנכסים העיקריים של דנקנר, העומדים במרכז הדיונים הנוכחיים שלו עם הבנקים לפריסת החוב, הם זכויותיו בעיזבון של אביו. הזכויות אלה אמורות להיות ממושכנות לטובת הבנקים לצורך הבטחת ההחזר בגובה כ־77 מיליון שקל, שנותר לדנקנר לפרוע במסגרת החלק הראשון של ההסדר. נכס נוסף שעליו בונה דנקנר לצורך החזר החובות הוא חברת הפודטק חושן, שהקים ב־2020. החברה פיתחה טכנולוגיה לגידול נבטים להזנת בעלי חיים, והקימה מפעל ביחד עם קיבוץ סער בצפון.
"ספק אם יעמוד בהסכם"
דנקנר הודף את הטענות ולפיהן האחריות לביטול הפשרה מונחת לפתחו. "בניגוד לנסיון להשחיר את פניי, הייתי מעוניין בהסכם הפשרה", הוא מצהיר. "הייתי משוכנע בתום לב כי הערב (ברגמן - ע'ג') יחתום על כתב הערבות, אך לצערי בחלוף הזמן השתנו הנסיבות והערבות לא ניתנה". עוד מסביר דנקנר, כי החלוקה למספר תשלומים "לא נבעה מהיעדר יכולת כלכלית". לדבריו, הדבר נבע מ"שיקולים הנוגעים למימוש הדרגתי של נכסים לצורך מילוי התחייבויותיי לפי ההסכם".
אלא, שהדברים רחוקים מלשכנע את רהב, התובע הייצוגי שמוסיף להתנגד להסרת העיקולים. בתגובה שהגיש לבית המשפט הוא טוען, כי דנקנר אינו עומד מזה זמן בהסדר החוב שלו עם הבנקים. "נכון להיום ההסכם אינו מקוים ע"י דנקנר ללא כל קשר לעיקולים הזמניים ודנקנר לא עמד בקיום ההסכם שבינו לבין הבנקים". רהב אף מכנה את טענותיו "טענות אווירה", וגורס כי לא סיפק פרטים כדי להסבירן.