"אל תדברו איתי על הפרק האחרון ב'חתונמי'!", מזהיר מיכה סטוקס בחיוך את אלפי הצופים שלו. השידור החי הראשון להיום התחיל זה עתה, דקות ספורות לפני צלצול הפעמונים לפני פתיחת המסחר בוול סטריט. העוקבים הוותיקים והחדשים כבר התייצבו כאן, כרגיל, כדי לשמוע ממנו על מצב שוק ההון, על הציפיות לקראת יום המסחר ועל הזדמנויות כניסה למניות. המעטפת מקצועית ומבוססת נתונים, אבל האווירה ישראלית לחלוטין. הוא מודיע לצופים ששידור הסיום לא יתקיים הערב, כי הוא יצפה בבתו משחקת בליגת התיכונים בכדורסל. מיד לאחר מכן הוא עובר לדיון קצר על הפרק האחרון של "הלוטוס הלבן", ורגע לפני הצלצול לפתיחת המסחר הוא מספיק להשמיע את אחד הלהיטים הגדולים בערוץ היוטיוב שלו: השיר "למה לא שמתי סטופ לוס", שנוצר בסיוע בינה מלאכותית. הצופים כבר מבינים שהיום הזה לא יהיה מזהיר לתיק ההשקעות שלהם.

השם מיכה כתראן (50) כנראה לא מוכר לרובכם, אבל "מיכה מאמריקה", האיש שמביא לכם את כל מה שקורה מהצד השני של העולם בשפה שרק אנחנו מבינים – אם אתם משקיעים אקטיביים בשוק ההון, או לכל הפחות רוצים להבין מה קורה עם הכסף שלכם, כנראה כבר שמעתם עליו. "מיכה סטוקס: השקעות נבונות לחופש כלכלי" (או בקיצור: Micha.Stocks) הוא הערוץ הכלכלי הגדול ביותר בשפה העברית. נכון לכתיבת שורות אלו, הוא מונה 162 אלף עוקבים רשומים ביוטיוב – מספר מרשים יחסית לתחום שנחשב נישתי, מורכב ועתיר בגרפים ונוסחאות.

השבוע חגג מיכה ארבע שנים לערוץ, שכולל יותר מ-3,400 סרטונים, שזכו יחד ליותר מ-30 מיליון צפיות. לצד שני שידורים חיים (פתיחת המסחר ונעילת המסחר) הוא מעלה מדי יום סרטון בוקר שסוקר את החדשות החמות והנושאים המרכזיים בשוק. הוא גם מנהל שידורים חיים באירועים מיוחדים (כמו הנאום שבו הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על מתווה המכסים שלו) ויוצר תכנים ייעודיים לחברי הקהילה המנויים לתכנים המתקדמים. יש, כאמור, פלייליסטים של שירי בינה מלאכותית למביני עניין, אירוח של מומחים, שאלות ותשובות באינסטגרם (שם יש לו 64 אלף עוקבים) ועוד. לפעמים השידורים החיים מתבצעים ישירות מהטסלה שלו, שנוסעת בעצמה, בזמן שהוא מנתח מניות בלייב.


כמו בכל סיפור טוב, ההתפוצצות של מיכה התרחשה לגמרי במקרה. בשוק ההון הוא משקיע כבר יותר מ-20 שנה, אבל הוא מעולם לא התכוון להפוך את התחביב למקצוע. הוא ניהל את מחלקת שירות הלקוחות של נטוויז'ן, התקדם לתפקיד סגן הנשיא לניהול מוצר בחברת נייס (NICE), ומשם יצא לרילוקיישן לניו ג'רזי לפני כעשור – שם הוא מתגורר עד היום. בנוסף ייעץ לסטארטאפים בשלבי ההקמה. דמות היוטיובר המשפיען הייתה ממנו והלאה, עד שמגפה עולמית אחת שינתה את התמונה.

"אנשים פוגשים אותי כמו שאני: כועס, שמח, עצוב ומוטרד"

"כמו כולם, גם אנחנו היינו נעולים בבית בתחילת 2021, ואני חיפשתי איך להעביר את הזמן", נזכר מיכה. באותה תקופה נהג לייעץ לחברים ובני משפחה שביקשו ממנו עצות על שוק ההון. הוא שם לב שהעצות חוזרות על עצמן. "יום אחד גיסתי הציעה לי בצחוק להקליט את עצמי, במקום לחזור שוב ושוב על אותו דבר". הוא לקח את ההצעה ברצינות והחליט לעשות את זה בפלטפורמה מובילה. כאן הגיעה הבעיה הראשונה: איך מתחילים לשדר ביוטיוב אם אף פעם לא עשית את זה? הוא התחיל מהבסיס: התיישב מול המצלמה ופשוט דיבר.

"בהתחלה היו כמה צפיות בודדות לכל סרטון, אבל זה לא ממש שינה לי. נהניתי להתעדכן ולעדכן את הצופים שכן היו לי. הכוונה בכלל הייתה להעביר את הסרטונים ואת הערוץ לאנגלית – כי מה רוצה כל ישראלי בחו"ל? לפרוץ", הוא צוחק. אחרי ארבעה חודשים הבין מיכה שגילה נישה נבדלת הרבה יותר. "באוגוסט של אותה שנה הגענו לחופשה בארץ, העליתי סרטון וקלטתי שבתוך פחות מ-24 שעות הגעתי לאלף צפיות. פתאום זה נחת עליי: אנשים בארץ צמאים לתוכן כלכלי בשפה פשוטה, שהם מבינים – וזה פשוט לא קיים. אז החלטתי להשאיר את הערוץ בעברית".

"העליתי סרטון וקלטתי שבתוך פחות מ-24 שעות הגעתי לאלף צפיות. פתאום זה נחת עליי: אנשים בארץ צמאים לתוכן כלכלי בשפה פשוטה"

בלי קשר לקריירה החדשה החליט מיכה סמוך לאותה תקופה שסיים את דרכו כשכיר. "הרבה לפני שהתחלתי להעלות סרטונים כבר עשיתי בבורסה יותר כסף מאשר במקום העבודה שלי – אז למה להישאר?", הוא שואל בחיוך. את הזמן שהתפנה השקיע בלימוד מקצועי של הפלטפורמה. הוא צפה בסרטונים, הקשיב למומחים והבין שהמפתח לערוץ מצליח הוא תוכן איכותי ומעניין. את העניין הוא הביא מעצמו. את האיכות פתר בעזרת מצלמות, תאורה, מיקרופונים ומחשבים, שנעשו לציוד אולפן במרתף ביתו.

מה עם ללמוד עריכה? או שיש מישהו שעושה לך את זה?
"ניהלתי מספיק עובדים בחיי כדי להבין שאני לא רוצה להעסיק אף אחד, ולכן עמדו לפניי שתי אפשרויות: ללמוד עריכה בעצמי – שזה שעות של התעסקות שאין לי – או להחליט שאני פותח מצלמה ומה שיוצא יוצא". אם מדובר בסרטונים לעוקבים או לקהילה ואם מדובר בשידור חי – אצל מיכה אין עריכות. לפעמים הקונסולה תקרטע ותדרוש תיקון בזמן אמת, לפעמים תברח לו מילה, לפעמים הוא פשוט יתעטש. הכל מועבר כפי שהוא – בלי ליטושים, תיקונים או ריטושים.

"אני חושב שהאותנטיות הזו מבדלת אותי בנוף של משפיעני 'החופש הכלכלי'. אנשים פוגשים אותי כמו שאני: כועס, שמח, עצוב, מוטרד. אני מדבר עם הקהל שלי, מתייעץ איתו, משתף אותו בלייב בהחלטות שאני עושה, מנתח איתו מניות לבקשתו – והכל בלי חסמים. כשאני מתעצבן, אני מתעצבן", הוא מסביר.

לצד האותנטיות, יש עוד שוני מהותי באופן שבו מתייחס מיכה לקהילה שלו, לעומת משפיענים אחרים. הוא קורא לו "האקדמיה" – סדרה של יותר מ-150 סרטונים שהפכו בפועל לקורס מלא בשוק ההון: החל ממושגי בסיס כמו מהי מניה ומה זה וול סטריט, דרך קריאת דוחות של חברות, הבנת מגמות, שימוש בניתוח טכני וקריאת גרפים. הכל זמין ללא תשלום – לכל דורש.

תכנים איכותיים כאלה, אחרים מוכרים באלפי שקלים. מה ההיגיון בהגשה שלהם חינם?
"מעולם לא רציתי למכור קורסים. זה לא עניין אותי. 'האקדמיה' נולדה מצורך של חברי הקהילה, שראו אותי מקבל החלטות השקעה גם על סמך ניתוח גרפי – ורצו ללמוד בעצמם. התחלתי לצלם מתוך מטרה שככל שאנשים ידעו יותר, כך הם ירצו להצטרף לקהילה שלי – שהיא כבר קהילה מתקדמת יותר. אחרי שצילמתי הכל לקחתי צעד אחד אחורה והתחלתי מאפס – מה זה אג"ח, מניה, וכדומה".

כמה זמן לקח לך לצלם הכל?
"כמה חודשים. לאחרונה, בגלל שפתחתי גם ערוץ אינסטגרם, החלטתי לצלם כמה סרטונים מההתחלה גם עבור הפלטפורמה הזו".

אנשים למעשה מקבלים היום המלצה ברשתות להגיע לערוץ שלך כדי ללמוד שוק ההון.
"נכון. זה מוריד את הצורך לקנות קורסים ברמה יותר נמוכה. מתוך הבנה שככל שאנשים יידעו יותר – ככה הם ירצו לצרוך יותר תוכן. איפה? אצלי בערוץ".

אתה עושה ממומן?
"מעולם לא שילמתי שקל על שיווק. כלום, נאדה, אפס. לכן גם מעולם לא הייתי ויראלי".

מיכה כתראן (מיכה סטוקס) עם ג'נסן הואנג, מנכ
מיכה כתראן (מיכה סטוקס) עם ג'נסן הואנג, מנכ"ל ונשיא אנבידיה|צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של מיכה סטוקס

"מה מפתה אותנו במניות? למצוא את אפל או אנבידיה הבאות"

היום של מיכה מתחיל ב-5:40 (שעון ארה"ב). הוא סוקר את אתרי החדשות, מסכם את מה שחשוב ושולח לקהילה את כל מה שצריך לדעת – כבר ב-7:00 או 8:00 בבוקר (אחה"צ בישראל). ב-9:00 הוא עולה ללייב באינסטגרם, ורבע שעה אחר כך מתחיל השידור לקראת פתיחת המסחר ביוטיוב. בין לבין יש המון התייעצויות בקהילה הסגורה, שדמי המינוי לה נעים בין 15 ל-89 דולר בחודש – תלוי במסלול. ב-16:00, לקראת סוף המסחר (23:00 שעון ישראל) מתחיל שידור הסגירה. בסיומו הוא מספיק גם להקליט סרטון סיכום לקהילה, וגם את סרטון הבוקר למחרת.

לא קל. כל היום שלך מסביב לזה.
"נכון. אני רוב היום מתעסק בתוכן. אני קורא המון, חושב מה מעניין ואיך לזקק את התוכן הזה לקהילה בצורה מעניינת. הכי קל לעלות ולדווח שאפל ירדה בסוף המסחר ב-3%, אבל אם אסביר שזה בגלל שטראמפ הטיל מכסים על סין - שם מייצרים את הרכיבים של אפל, שנכנסת עכשיו ללחץ גדול מול המשקיעים והמחירים של האייפונים עשויים לעלות בעשרות אחוזים – זה כבר הרבה יותר מעניין. זאת לא רק מניה שיורדת, זה הסיפור שנגזר מתוך הירידה שלה. שוק ההון מניע את העולם, הוא מקור העושר. אני מספר את הסיפור שלו".

אתה עושה הבחנה יפה מאוד בין מדדים למניות. זה משהו ששווה לדבר עליו: מדדים תמיד עולים היסטורית, מניות יכולות ליפול ולא להתאושש. לכן, בראייה של מתחילים שלומדים את השוק, אתה למעשה ממליץ להתחיל קודם במדדים?
"בואי נתייחס למדדי ה-S&P והנאסד"ק. מדדים הם שילוב של המון חברות, שיוצאות ונכנסות מהמדד לפי הביצועים שלהן. זאת אומרת שאחת לרבעון המדד יכול להשתנות ושלוש או ארבע חברות ייצאו ממנו, ואחרות ייכנסו. בעצם, זאת ליגת האלופות של החברות. לעומת זאת, כשמשקיעים בחברה בודדת אנחנו בעצם מהמרים עליה: על ההנהלה, על המוצר, על הביצועים ועל האסטרטגיה. אבל מה קורה אם זה לא מצליח? טראמפ למשל יכול להחליט על מכסים לסקטור מסוים והמניה תקרוס. גם המדד יירד כמובן, אבל לא באותה עוצמה – כי יש חברות אחרות שימשכו אותו למעלה.

"עד 2045 יהיה בעולם מחסור בכוח אדם בגלל ירידה בילודה, מה שיוביל לפריצה טכנולוגית משמעותית שתנסה לפצות על זה"

"מה שאני למדתי מהמומחים הוא שעדיף להתחיל מהמדדים כי הם מגנים עלינו. מה מפתה אותנו בחברות? לנסות למצוא את אפל או את אנבידיה הבאות. אבל כמו שבוגל (ג'ון בוגל, מחבר הספר "המדריך למשקיע המתחיל" – אנ"י) אמר: 'קשה למצוא מחט בערמת שחת - אז פשוט תקנו את כל השחת'".

זה מעניין, כי אתה בעצמך מושקע מאוד בטסלה. לא רק כספית אלא גם רעיונית. לאן הולך העולם, לדעתך? מה עומד לקרות מבחינה טכנולוגית?
"עד 2045 יהיה בעולם מחסור בכוח אדם בגלל ירידה בילודה, מה שיוביל לפריצה טכנולוגית משמעותית שתנסה לפצות על זה. אנחנו נמצאים בדיוק בסייקל הזה כרגע. אנחנו ב'בול ראן' (תקופת עליות דרסטית – אנ"י) עד 2045. ברור שבדרך יהיו תיקונים והבורסות גם יירדו כמו שקורה עכשיו, אבל הכיוון הוא למעלה, ומי שיוביל את זה הוא הבינה המלאכותית.

"אני אוהב את טסלה כי בעיניי היא מובילה את הפריצה הזו - ואני מעריך שזה עניין של חודשים עד שיאשרו לה להפעיל נהיגה אוטונומית מלאה. הפיתוח הזה ישנה את תרבות הנהיגה בעולם. אם כיום אני מפסיד על מכונית ברגע שאני מתחיל לנהוג – בעתיד אוכל להרוויח עליה. אם אני יושב בבית ולא צריך את הרכב, למה שהוא לא יסיע אחרים בינתיים וירוויח לי כסף?

"אותו דבר לגבי אופטימוס (הרובוטים דמויי האדם שטסלה מפתחת – אנ"י). אם הוא יכול לחסוך לי זמן במטלות כמו ניקיון הבית או קנייה בסופר, זה משחרר אותי לעשות דברים אחרים. המשמעות של זה דרמטית. ברור שטסלה לא לבד ויש עוד חברות בתחום הזה, אבל בעיניי היא בחוד החנית".


מה המקורות שלך?
"העובדים שלי" הוא מחייך. "CNBC, בלומברג, המון מינויים שאני עוקב אחריהם בתשלום, אבל גם רשת X. אפשר למצוא שם המון המון מידע".

אתה כל הזמן מראה איך אתה מתייעץ ב-ChatGPT. הוא עוזר לך לקבל החלטות השקעה?
"צ'אטי (כפי שהוא מכנה את השירות – אנ"י) היא מקור לזרוק את כל המידע שיש לך – דוחות כספיים של חברות או מידע מהרשת – ולנסות לנתח לאן המניה תלך. היא לא משפיעה על ההחלטות שלי, אבל היא כלי עזר חשוב. מה שהיא באמת בשבילי, זו אשת שיווק: אני משתמש בה כדי לחקור ולבדוק איך להציג את המידע בצורה חכמה ואפקטיבית, היא כותבת לי את הכותרת של הסרטונים כדי שה-SEO יעבוד טוב יותר".

"מנצלים את חוסר הידע כדי למכור לנו עושר מהיר"

מיכה מקפיד מאוד שלא לטפח את "חלומות האינסטגרם" של המשקיען המצליחן והמיליונר שנהנה מ"חופש כלכלי". הוא מסביר לעוקביו שוב ושוב שהצלחה בשוק ההון היא עניין של סבלנות, השקעה לטווח ארוך ובריחה מפיתויים מהירים, שעלולים להוביל להפסדי ענק. "ההבדל בין האמריקאים לישראלים בהשקעות הוא שלישראלים אין מורשת. אבא שלהם וסבא שלהם לא השקיעו בשוק ההון. את המחסור הזה בידע יש מי שמנצלים כדי למכור לנו עושר מהיר. זה קורה גם בארה"ב, אבל בישראל הקרקע פורייה הרבה יותר".

"מה שאני למדתי מהמומחים הוא שעדיף להתחיל מהמדדים כי הם מגנים עלינו. מה מפתה אותנו בחברות? לנסות למצוא את אפל או את אנבידיה הבאות"

אבל אתה כן מאמין מאוד במושג הזה.
"חד-משמעית. אני באמת מאמין שבעזרת השקעות נכונות אפשר לצאת לחופש כלכלי. העצה הכי טובה היא להתחיל כמה שיותר מוקדם, עדיף בגיל 20–25. אני מעלה על זה המון תוכן. יש לי פלייליסט שלם לצעירים על זה. הרעיון הוא שאם ה-S&P עושה תשואה ממוצעת של 10% בשנה, ואם נשקיע בו מספיק שנים - ניהנה מריבית דריבית שתאפשר לנו להגיע לסכומים מכובדים. העצה השנייה היא להחליט על מדיניות השקעה ולא לסגת ממנה, גם כשמתרחשות טלטלות, כמו בשבועות האחרונים".

בוא נפתח את עניין ארה"ב. עברת לכאן בעקבות תפקיד בנייס, שכבר מזמן לא רלוונטי. יש מחשבות לחזור לגור בארץ מתישהו?
"יש מחשבות. אני אוהב מאוד את ישראל, את מזג האוויר ואת האנשים. אני אוכל אוכל ישראלי, שותה תה ישראלי, רואה טלוויזיה ישראלית וקורא טוויטר בעברית, אבל הכי חשוב: אני עובד כל היום עם ישראלים. הדבר היחיד ששונה הוא שכשאני יוצא מהבית, אני מדבר אנגלית. צריך להבין שהאזור שבו אני גר הוא ישראל הקטנה. 25%30% מהתושבים כאן וגם בעיירות סמוכות הם ישראלים. אני לא גר בישראל, אבל אני מרגיש שאני גר בסביבה ישראלית מאוד".

מה שונה בין הישראלים ובין האמריקאים?
"ארה"ב היא לא מדינה אחרת - היא גלקסיה אחרת. אנשים חושבים שכשהם מגיעים לארה"ב הכל אותו דבר חוץ מהשפה. אנחנו נוהגים אותו דבר, משתמשים באותו אייפון, אבל הכל כאן שונה: מערכת השכר, הכלכלה, מערכות היחסים. זה שינוי טוטלי של אורח החיים, ואני עוד לא גר ממש בהארד קור של אמריקה".

טסלה (צילום: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)
ממשיך להאמין בטסלה|צילום: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

תן לי דוגמה.
"לאמריקאי יש אחריות פיננסית כמעט מהיום הראשון שלו, כי כבר משם נבנה ציון האשראי שלו. הציון הזה הוא מהות הכל: אם ייתנו לך משכנתה, אם ייתנו לך הלוואה, אם יסכימו לפתוח לך חשבון בנק. מתחילים לחסוך עבור תינוק לתואר באוניברסיטה שיכול להגיע לעלות של חצי מיליון דולר. אז אין להם ברירה אלא להשקיע במדדים באופן קבוע, כבר מגיע צעיר, כל חודש כמה מאות דולרים. זה לא מסחר יומי, אבל זה מסחר ארוך טווח לכל דבר.

"זה עוד הרבה יותר מזה. הם מחויבים ללמוד אוריינות פיננסית כבר בתיכון, יש להם בגרות על זה. הכל מתוכנן לטווח ארוך: משפחה שרוצה לטוס לדיסני תזמין חופשה לעוד שלוש שנים ובינתיים תחסוך כסף. אין דבר כזה להיכנס למינוס, אין דבר כזה 'אני אגהץ את הוויזה ויהיה בסדר'. אין קרן השתלמות. מקבלים משכורת כל שבועיים והיא צריכה להספיק גם לסופר וגם לשכר דירה, וזה אומר שהכל מנוהל אסטרטגית ולא טקטית. מתכוננים מראש לכל".

נדנדה בבורסה (צילום: AP)
לא מתרגש מנדנדת המחירים בבורסה|צילום: AP

אתה לא מסתיר את העמדות הפוליטיות שלך ומתבטא גם בלייבים וגם ברשתות החברתיות, ואפילו מתעמת עם עוקבים. אתה לא פוחד שזה יפגע בך?
"קודם כל, לא הקמתי את הערוץ בשביל עוקבים. אם הייתי רוצה עוקבים, הייתי יכול לקנות אותם. אני מביא ערך, ומי שרוצה לצפות, צופה. דעותיי הפוליטיות הן מי שאני. אני לא פלקט. אני לא משדר חדשות, אבל אני כן מדבר עליהן. זה חלק ממי שאני ובסופו של דבר אני בן אדם. אם הייתי מסתיר את הדעות שלי ומשדר חדשות, הייתי מאוד משעמם - ואז בוודאות לא היו לי עוקבים.

"כקצין בחובלים, רב-סרן במילואים, אני חושב שישראל נמצאת בנקודה מאוד בעייתית, שיכולה להשפיע פיננסית באופן דרמטי על הצופים. אז אין לי ברירה אלא להביע את דעותיי, וכן, אני משלם מחירים. יש אנשים שכותבים לי: 'לא אהבנו את מה שאמרת ולכן אנחנו לא צופים יותר בערוץ'. אני חושב שהם מפסידים בזה ולא אני - אבל זכותם. אני לא רודף אחריהם. אני אביע את דעותיי ומי שלא טוב לו - יום טוב לו".

בוא נדבר קצת על העוקבים שלך. יש לך בקהילה אנשים שרק עכשיו החליטו שהם רוצים ללמוד את שוק ההון, לצד משקיעים מנוסים שאוכלים לארוחת בוקר ניתוח פונדמנטלי וטכני. איך מגיעים לכולם?
"המורכבות הכי גדולה בערוץ היא המטריצה מרובת הממדים שנקראת העוקבים שלי. יש כאן בני נוער לצד מבוגרים, אבל זאת לאו דווקא החלוקה. החלוקה הנכונה יותר היא משך הזמן בשוק, כמות ההון, כמות הידע ותאוות הסיכון. יש כאן חבר'ה צעירים שיודעים הרבה יותר מההורים שלהם. האתגר הוא להרים ארבע תוכניות ביום שידברו לכולם. זה היתרון כשאתה מדבר בלי עריכה. אתה מחליט על כיוון, מסביר אותו, ומתקדם לאט-לאט במעלה ההר ככה שכולם בסוף מבינים ומקבלים את המידע שהם הגיעו לצרוך".

כמה אנשים להערכתך נכנסו בזכותך לשוק ההון?
"יותר מ-80 אלף", הוא פוסק. "את בטח רוצה לדעת איך הגעתי למספר הזה. אז לכל סרטון באקדמיה יש יותר ממאה אלף צפיות. מי האנשים המנוסים שייכנסו לסרטון 'מה זו מניה'?".

ועדיין אתה לא מעוניין לעשות את הקורסים האלה בתשלום.
"אני רואה שזה יושב עלייך. אני אגיד לך יותר מזה: אני לא מוכן לעשות שת"פים, וקיבלתי עשרות פניות. כל שנה, לדוגמה, אני עושה סקר גדול בקרב הקהילה שלי ושואל על איזו מערכת מסחר הם ממליצים. אני כמובן אומר גם את דעתי האישית ולא חוסך ביקורת מפלטפורמות לא טובות. זו חלק מההחלטה להישאר אותנטי ונאמן לעצמי, אז בגדול כולם שונאים אותי. ויתרתי על קמפיינים של מיליונים".

_OBJ

השקעות הן דבר די בודד

אי אפשר לסיים את הריאיון בלי התייחסות למה שמתרחש בשווקים. לטובת מי שאינם צורכים חדשות, הנה סקירה קצרה: בליל יום רביעי לפני שבועיים – שאותו כינה "יום השחרור" – הכריז הנשיא טראמפ על מתווה מכסים שיוטל על כל שותפות הסחר של ארה"ב, בהיקפים שנעים בין 10% ל-54%. סין קיבלה "יחס מיוחד" בשל מה שטראמפ מכנה "ניצול של ארה"ב": מכס של 145%. התוכנית האגרסיבית גררה הטלת מכסים הדדית של המדינות האחרות, והיא הובילה למפולת אדירה בשווקים.

המדדים המובילים צללו באופן דרמטי. הדאו ג'ונס איבד 5.5% - הירידה החדה ביותר מאז מגפת הקורונה ביוני 2020; ה-S&P 500 צנח ב-6%, גם הוא בירידה הגדולה ביותר מאז יוני 2020 - והתרחק ב-17% אחוזים מהשיא. הנאסד"ק צלל בכ-6% - ירידה של 22% מהשיא בדצמבר האחרון. בשני ימי המסחר שלאחר ההכרזה נמחקו 6.4 טריליון דולר בשווי השוק של המדדים בארה"ב - המחיקה הדו-יומית הגדולה בהיסטוריה. מאז השווקים חווים תנודות חדות למעלה ולמטה, ומי שמשקיע בעת הזו צריך לגייס המון סבלנות ואורך רוח כדי שלא להתפתות לעשות משהו נמהר ולאבד את הראש (או את הכסף).

אבל בניגוד לשווקים, מיכה לא מתרגש. "בתחילת הכהונה טראמפ הכריז שהוא רוצה להפעיל את הכלים הכי מוטרפים כדי לקבוע משוואה חדשה בשוק, שתהפוך את ארה"ב לגדולה שוב. החשש הוא בעיקר אצל אנשים שלא מכירים את הסטטיסטיקה. לכל נשיא יש שנה גרועה ואחר כך שלוש שנים טובות. אצל טראמפ הפעולות הללו נועדו ליצור משוואה שהוא לא סופר אף אחד".

אז אין ממה לחשוש? השווקים יעלו? אתה יודע, כאן בישראל לפחות 70%–80% מהאנשים שמו את הכסף של הפנסיות וקרנות ההשתלמות במדד ה-S&P, בהמלצת סוכני הביטוח, אחרי שנתיים של ביצועי שיא.
"סין לא תהיה המעצמה הבאה, אירופה לא תהיה המעצמה הבאה. ארה"ב היא השכונה הכי גדולה לגור בה. הבעיה היא שיש לנו חובות אדירים. אז טראמפ הגיע ואמר: 'עד כאן' – אם אתם ממסים אותנו – אנחנו נמסה אתכם. זה לא אישי נגד אף אחד. לשאלתך, ההיסטוריה מראה שב-100% מהמקרים גם ה-S&P וגם הנאסד"ק חזרו לשיאים. לפעמים זה לקח חודשים ולפעמים זה לקח שנים. בשנת 2000 זה לקח 13 שנה. הכל עניין של פרספקטיבה וכמה זמן יש לאנשים. התקופה הזו היא למעשה הנחה וזמן טוב לקנות. לכן, מי שיש לו אורך רוח ולא צריך את הכסף בשנים הקרובות – לא הייתי נוגע ומעביר אותו לאפיק אחר".

אתה משקיע גם בנדל"ן? בנוסף לשוק ההון?
"בשוק ההון אין לי את השוכרת שמציקה לי עם תלונות על תקלות בבית. אני יודע להשיא תשואה יותר טובה בשוק ההון מאשר בנדל"ן  - אז למה לי?".

אתה מאמין בביטקוין?
"זה אחד הדברים היותר מרתקים. הביטקוין כרגע די עומד במקום, אבל צריך להביא בחשבון שבגלל שההיצע מוגבל והביקוש רק גדל – מתישהו המחיר יתפוצץ. עצם העובדה שהוא לא קרס אחרי נפילות השווקים רק מחזקת לדעתי את העובדה שהוא שומר על ערכו ולפני פריצה".

צריך המון אחריות לעלות ולדבר מול אלפי אנשים. בסופו של דבר זה הכסף שלהם.
"אני תמיד אומר שכל מה שיש בערוץ הוא על דעתי בלבד ואיננו המלצה לקנייה או מכירה. יש פעמים שטעיתי, והיופי הוא שזה מתועד. תמיד אודה בטעות כשהיא קורית. בסופו של דבר השקעות הן עניין די בודד ואנשים מחפשים מקום לשמוע ולהביע דעות. אם השוק נופל כמו עכשיו, אנשים מחפשים איפה לפרוק ולדאוג ביחד. ובשביל זה בדיוק הערוץ הזה קיים".