שנת 2024 הייתה שנה פנומנלית לבורסה המקומית. לא רק שהתשואות בה היו מהגבוהות בעולם, גם רווחי החברות שברו את שיאי כל הזמנים. אבל מעבר לכך, אלפי עובדים בכמה מהגופים המשגשגים בשוק, בעיקר במערכת הפיננסית, נהנו מהעלאות שכר.
גלובס בדק את עלות השכר הממוצעת בכמה מהחברות הבולטות בבורסה בת"א - לא כולל חברות דואליות (שפועלות ברובן בתחום ההייטק) או כאלה שנתוני שכר העובדים בהן אינם נגישים דיו.
באפריל אשתקד, נחתם בה הסכם קיבוצי חדש (עד 2028), המבטיח לעובדים העלאת שכר של 3% מדי שנה ומענק של 12% מהרווחים. הללו קיבלו גם בעבר 6% ממניות הבורסה, ששווי השוק הנוכחי שלהן גבוה מ־200 מיליון שקל. מנכ"ל הבורסה בן זאב זכה אשתקד לשכר בעלות של 6.1 מיליון שקל (עלות שכר של 508 אלף שקל בחודש).
איך בדקנו?
בדיקת הממוצע החודשי בוצעה באמצעות חלוקת סעיף עלויות שכר העובדים, כפי שהוא מופיע בדוח הכספי השנתי, במספר עובדי החברה. עלות השכר גבוהה משכר הברוטו שהעובד רואה בתלוש החודשי (על פי הערכות ב־20%־30%). זאת, מאחר והיא כוללת תשלומים נוספים בהם נושא המעסיק (ביטוח לאומי, הפרשות לפנסיה, ימי מחלה ועוד).
הבנק שהקפיץ שכר
ככלל, המערכת הפיננסית כיכבה בשנה החולפת, שברה שיאי רווח ותשואה במניות, ובהתאם גם בתשלומי השכר לעובדיה. בחמשת הבנקים הגדולים נעה עלות השכר הממוצעת לעובד בין 33 אלף שקל בחודש (בקבוצת דיסקונט שמוביל אבי לוי) ל־44.4 אלף שקל בבנק הפועלים. בבנקים תמו זה מכבר ימי הוועדים המיליטנטיים שהצליחו להכפיף את ההנהלות לדרישותיהם והללו אינן ממהססות לנקוט פעולות התייעלות וצמצום סניפים. כך, בסוך דצמבר האחרון, הודיע בנק הפועלים על תוכנית פרישה מרצון ל־770 עובדים על פני ארבע שנים (עד סוף 2028).
ועדיין, תנאי עובדי הבנקים מצוינים כיום, והם נהנים מבונוסים שמנים, הודות לרווחי השיא במערכת. בדיסקונט, הבנק ששילם "הכי פחות" בממוצע, החישוב הוא לכלל הקבוצה, שכוללת 9,278 עובדים, בהם גם עובדי חברת כרטיסי האשראי כאל ובבנק דיסקונט ניו יורק. עלות השכר של עובד ממוצע עמדה שם על 33 אלף שקלים - אלף שקל פחות מב־2023. בשאר הבנקים: לאומי, מזרחי טפחות והבינלאומי, העובדים נהנו אשתקד מעלות שכר ממוצעת של 41.7, 39.4 ו־41.3 אלף שקל בחודש, בהתאמה. עלות השכר של מנכ"לי הבנקים, ידין ענתבי (הפועלים), חנן פרידמן (לאומי), אבי לוי (דיסקונט), משה לארי (מזרחי טפחות) ואלי כהן (הבינלאומי), עמדה על בין כ־300 ל־400 אלף שקל בחודש. נזכיר כי השכר של החמישה מוגבל בהתאם לחוק שכר הבכירים.
מבין הבנקים, לאומי רשם אשתקד את הזינוק החד ביותר בעלות השכר לעובדים, בשיעור של 16% בתוך שנה - בעיקר בזכות בונוס שקיבלו האחרונים, היות והבנק היה שיאן הרווח במערכת הבנקאית אשתקד (10 מיליארד שקל). עלות השכר החודשי הממוצעת בלאומי ללא הבונוס עלתה ב־1.7%, ל־35.3 אלף שקל.
ומבנקים לכרטיסי אשראי: בישראכרט, המנוהלת על ידי רן עוז ובראשות תמר יסעור, ונמצאת בהליך של רכישת השליטה בידי קבוצת דלק של יצחק תשובה,עמדה העלות הממוצעת לשכר עובד לכ־21 אלף שקל בחודש, למול 19.4 אלף שקל שנה קודם לכן. עדיין מדובר בנתוני שכר נמוכים לעין שיעור מהנהוג במערכת הבנקאית המסורתית, כאשר מדובר בחברה המעסיקה 1,997 עובדים. עלות שכרם של המנכ"ל עוז והיו"רית יסעור עמדה על 408 ו־257 אלף שקל בחודש, בהתאמה.
רבע מיליון לכל טייס
שתי חברות שאינן קשורות לתחום הפיננסים נכנסו לרשימה - אל על ובזק. שכרם של עובדי אל על, בניהולה של דינה בן טל גננסיה ובראשות עמיקם בן צבי, המריא אשתקד תודות למענקים להם זכו בשנת השיא שרשמה החברה, שנהנתה ממיעוט התחרות מצד חברות תעופה זרות בעקבות המלחמה ומהתייקרות כרטיסי הטיסה. כתוצאה מכך, זינקה עלות השכר החודשית הממוצעת של עובדי החברה (כ־5,500 במספר) ב־16% ועמדה על 40.7 אלף שקל בחודש. רכיב מענקי הרווח בשכר העובדים קפץ פי 5 לעומת 2023, ליותר מ־380 מיליון שקל, כאשר בשנים קודמות הוא לא שולם כלל.
יש לציין כי בתוך אל על יש שונות עצומה בגובה השכר לעובדים השונים וכעשירית מהם רשמו אשתקד עלות שכר כפולה ויותר מהממוצע. הכוונה היא כמובן לטייסי אל על (כ־600 במספר) שעל פי הסכם קיבוצי שנחתם עמם בשלהי העשור הקודם זכאים ל־6% מהרווח לפני מס של החברה, שעמד אשתקד על כ־2.5 מיליארד שקל - כך שכל טייס קיבל בממוצע כרבע מיליון שקל מענק. עלות שכרם של המנכ"לית בן טל גננסיה והיו"ר בן צבי עמדה על 540 אלף שקל בחודש ו־448 אלף שקל בחודש, בהתאמה.
מבדיקת גלובס את הדוחות הכספיים עולה שגם עובדים בחברות נוספות נרשמו נתוני שכר טובים. כך עובד בחברת התקשורת בזק, נהנה מעלות שכר ממוצעת חודשית של 23.3 אלף שקל אשתקד, עלייה קלה לעומת שנה קודמת (22.9 אלף שקל). בבזק מועסקים 9,000 עובדים. זהו שכר גבוה יחסית, המעמיד את בזק במקום לא רחוק מחלק מהמערכת הפיננסית מבחינת הממוצעים. שיאן התגמול בקבוצת התקשורת הגדולה בישראל אשתקד היה היו"ר, תומר ראב"ד עם שכר בעלות של 809 אלף שקל לחודש (9.7 מיליון שקל בשנה).
הכתבה עלתה באתר גלובס.