הדולר צנח השבוע לשפל של שלוש שנים ביום שני, תוך שהוא רושם ירידה תלולה ונדירה של 11% מהשיא שרשם בינואר. מאחורי המפולת במטבע האמריקני עומד שילוב בין מלחמת הסחר הגלובלית שפתח נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ואיומיו חסרי התקדים לפטר את יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול.
עוד בנושא ב-N12:
- קורבן לא צפוי במלחמה של טראמפ: חברות ישראליות
- נשק יום הדין של סין נגד טראמפ - וההשלכות
- מלחמת הטיקטוק: הדרך של סין לעקוף את טראמפ
לדעת כלכלנים, המשבר בדולר מאיים לזעזע את היציבות הפיננסית העולמית ומעמיד בסימן שאלה את מעמדו של הדולר כמטבע הרזרבה הגלובלי. ארה"ב כבר מתמודדת עם קושי גובר במימון הגירעון העצום, בעוד שמשקיעים נמלטים למטבעות אחרים ולזהב שמזנק לשיא היסטורי. בישראל שער הדולר-שקל נשאר יציב באופן מפתיע, אך מי שנוסע לאירופה או מייבא ממנה סחורות כבר מרגיש את ההתייקרות המשמעותית. N12 עושה סדר בבלגן.
עד כמה היחלשות הדולר היסטורית?
"האירוע הוא בהחלט היסטורי", אומר יוני פנינג, אסטרטג ראשי בחדר המסחר של בנק מזרחי טפחות. "זה אירוע פיננסי חריג שעיקרו התרופפות האמון בדולר כמטבע רזרבה העולמי." באקונומיסט הדגישו את השבירה המטרידה בדפוס שהחזיק מעמד במשך רוב ההיסטוריה הפיננסית המודרנית: בעת פאניקה, מניות אמריקאיות יורדות, תשואות האג"ח האמריקניות יורדות והדולר עולה. במשברי 2008 ו-2020, משקיעים מודאגים מיהרו לבטיחות של חוב אמריקאי. הפעם, הם בורחים ממנו.
במשך שמונה עשורים, הדולר שימש כציר המרכזי של סחר ומימון עולמי. כמחצית מההלוואות הבינלאומיות הן בדולרים, והמטבע מעורב ב-88% מעסקאות המט"ח. מה שמתרחש כעת הוא ערעור על מעמד שנבנה מאז מלחמת העולם השנייה. דויטשה בנק הזהיר לקוחות מפני "משבר אמון" והתריע ש"תכונות המקלט הבטוח של הדולר נשחקות". תאגיד הכלכלה Capital Economics אף ציין כי "זו כבר לא הגזמה לומר שמעמד הרזרבה של הדולר ותפקידו הדומיננטי נמצאים בסימן שאלה".
ברי אייכנגרין, כלכלן מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי, סיפק לסוכנות AP אזהרה חדה: "האמון וההסתמכות העולמיים על הדולר נבנו במשך מחצית המאה או יותר - אך הם יכולים להיאבד בהרף עין".
למה הדולר נחלש כל כך?
למעשה, חלק מאנשי ממשל טראמפ עשויים לברך על היחלשות הדולר. בבלומברג ציינו כי טראמפ עשוי להיות פתוח במידה מסוימת לחולשה בדולר, בהתחשב בכך שבעבר אמר שיברך על מטבע זול יותר משום שזה יהפוך את מוצרי המדינה לתחרותיים יותר. אך לא בטוח שקצב ההיחלשות הנוכחי של הדולר, שהחל עם השבעתו של טראמפ בחודש ינואר והואץ בחודשים האחרונים, הוא מה שהנשיא ראה בדמיונו.
שתי סיבות מרכזיות דוחפות את המפולת. הראשונה היא מדיניות המכסים החדשה של טראמפ, שזעזעה את השווקים והובילה לחששות מהאטה כלכלית. לפי האקונומיסט, "מדיניות הסחר האגרסיבית של טראמפ, התנהגות לא יעילה של הממשל שלו וחשדנות יועציו בנוגע לתפקידו העולמי של הדולר זעזעו משקיעים זרים".

סיבה שנייה שמייחסים הפרשנים להיחלשות המטבע, במיוחד בימים האחרונים, היא האיומים חסרי התקדים על עצמאות הפדרל ריזרב והקריאות לפטר את היו"ר שלו. טראמפ, מתוסכל מסירובו של הבנק המרכזי להוריד את הריבית, פרסם במדיה חברתית כי "הפיטורים של פאוול לא יכולים להגיע מהר מספיק!". מנהל המועצה הכלכלית הלאומית של טראמפ קווין האסט, הודיע כי הנשיא "ימשיך לבחון" את אפשרות פיטורי יו"ר הפד.
אלא שזה כאמור רק דובדבן בקצפת: "הקטליזטור האחרון למכירת דולרים אולי היה הלחץ על פאוול", העריך גארת' ברי, אסטרטג במקווארי בסינגפור, בשיחה עם בלומברג. "אבל מה שכבר קרה בשלושת החודשים האחרונים הוא הצדקה מספקת להמשך מכירת דולרים, אולי למשך חודשים".
מה קורה לשקל בינתיים?
בעוד רוב המטבעות בעולם מתחזקים מול הדולר החלש, השקל הישראלי מציג התנהגות שונה ומפתיעה. "הפיחות בערכו של הדולר בעולם מתרחש במקביל לפיחות השקל, כך ששער החליפין בין הדולר לבין השקל נותר יציב", מסביר קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי. בפשטות זה אומר שהסיבה שהדולר לא נחלש מול השקל היא שגם המטבע הישראלי נחלש מול המטבעות האחרים.
"יחסית למה שקורה בעולם, התנודות בשער השקל-דולר הן כלום", מסכים פנינג. לעומת זאת, השקל נחלש בצורה משמעותית מול האירו, ששערו היציג אתמול (שני) נקבע על 4.26 שקלים - רמתו הגבוהה ביותר מאז החודש הראשון לפרוץ המלחמה באוקטובר 2023.
לדברי פנינג, אף שאירופה היא שותף סחר משמעותי יותר לישראל מארה"ב, מדד המחירים המקומי מושפע בעיקר מהדולר. "אפילו שזה לא מה שאנחנו מייבאים הכי הרבה, יבואנים ישראלים רגילים היסטורית לתמחר בדולרים", הוא אומר.
לאן בורח הכסף מהדולר?
משקיעים עוזבים את הדולר לטובת נכסים שנתפסים כבטוחים יותר. הזהב, המנצח הגדול של המשבר, זינק לשיא היסטורי מעל 3,400 דולר לאונקיה, תוך שהוא רושם עלייה של 2.7% ביום בודד. "אנחנו רואים את מחירי הזהב עולים כתגובת מקלט בטוח לעלייה במתיחות סביב המכסים", הסביר את המהלך לרויטרס דיוויד מגר, מנהל מסחר המתכות ב-High Ridge Futures.
חלק מהמשקיעים בורחים מהדולר למטבעות אחרים: הפרנק השוויצרי התחזק ב-1% מול הדולר לשיא של עשר שנים, והאירו הגיע לשיא של שלוש שנים. דויטשה בנק מציין כי לקוחות סינים מפחיתים חלק מאחזקותיהם באגרות חוב אמריקאיות לטובת חוב אירופי. לפי בלומברג, אגרות איכותיות אירופאיות, אגרות ממשלתיות יפניות וזהב הם הבחירות הסבירות למשקיעים כחלופה לאגרות אמריקאיות.

גם הקריפטו זוכה לעדנה: במכתבו השנתי לבעלי המניות הזהיר יו"ר בלאקרוק לארי פינק כי "אם הגירעונות ימשיכו לתפוח, אמריקה מסתכנת באובדן מעמדה לטובת נכסים דיגיטליים כמו ביטקוין".
מה הסכנה שנשקפת לאמריקה?
ההשלכות על ארה"ב עלולות להיות מרחיקות לכת: האקונומיסט מתריע כי אפילו צמצום שולי בשליטת הדולר בכלכלה העולמית יקשה על המשך הפזרנות התקציבית של האמריקאית. הממשל מתמודד עם גירעון תקציבי של 7% מהתמ"ג, ועלויות המימון כבר עולות בגלל הזינוק בתשואות.
"רוב המדינות עם יחס חוב לתמ"ג כזה היו גורמות למשבר גדול", אמר ל-AP בן סטיל, כלכלן במועצה ליחסי חוץ. "הסיבה היחידה שאנחנו יוצאים מזה היא שהעולם זקוק לדולרים למסחר". אלא שסטיל מזהיר ש"בשלב מסוים אנשים יתחילו לבחון ברצינות חלופות לדולר".

חברות אמריקאיות נמצאות במצב מורכב. בעבר, דולר חלש היה מסייע ליצואניות - מה שככל הנראה גם עומד מאחורי השאיפות המקוריות של טראמפ להחליש את הדולר. הפעם, בחברת Charles Schwab מעריכים כי המכסים שהטיל טראמפ על שותפות הסחר של ארה"ב - אפילו אלו הבסיסיים בגובה 10% "בלבד" - יפחיתו את הביקוש למוצרים אמריקאיים בגלל מחירים גבוהים והתגברות רגשות אנטי-אמריקאיים.
"כל תגובת סחר מצד שותפות הסחר של ארה"ב תקטין את היצוא האמריקאי, מה שיהווה משקולת על הצמיחה", הזהיר כריסטופר וולר, בכיר בפדרל ריזרב, בנאום בתחילת השבוע.
מה כל זה אומר עבור הישראלים?
בזכות היציבות של שער הדולר-שקל, ההשפעה הישירה על הכלכלה הישראלית מוגבלת יחסית - אך ישראלים עדיין צפויים להרגיש את השינוי בכל הקשור לאירופה. "מי שתכנן הוצאה באירופה, כמו למשל לטיול, או יבוא, יראה עלויות גבוהות מבעבר", מבהיר לוי.
עסקים ישראליים שמייבאים סחורות מהיבשת יידרשו לשלם יותר שקלים. להערכת פנינג, בטווח הקצר חלק מהעסקים יספגו את העלויות הנוספות, אך בהמשך סביר שהמחירים לצרכן יעלו. ישראלים שנוסעים לאירופה כבר מרגישים על בשרם את השינוי ונאלצים לשלם יותר שקלים עבור אותו סכום באירו. עם זאת, לפי לוי, יצואנים ישראלים שמוכרים ללקוחות אירופים צפויים להפוך ל"תחרותיים יותר מבעבר".
לגבי החסכונות הפנסיוניים שלנו, פנינג מציע פרספקטיבה מרגיעה: לדבריו, הירידה של כ-10% בערך הדולר העולמי דומה בהשפעתה לירידה שנתית ממוצעת בשוק המניות. כלומר, מדובר בהשפעה שהיא משמעותית אך נמצאת בטווח התנודות הרגיל של השקעות בשוק ההון. בנוסף, חשוב לזכור שהשקעות פנסיוניות הן לטווח ארוך ולדברי פנינג "הרבה מההשקעות האלו היו מגודרות מלכתחילה, אולי אפילו יותר מדי".