המחירים שאנחנו משלמים על ירקות ופירות עלו בהתמדה בשנתיים האחרונות, בעיקר מפרוץ המלחמה. אך למרות שכל אחד ואחד מאיתנו משלם יותר בשביל המלפפון והעגבניה שלו, החקלאים המקומיים רחוקים מליהנות מהעלאות המחירים. הסיבה: פערי תיווך גבוהים מאד שגוזרות רשתות השיווק על התוצרת החקלאית, בהשוואה למחירים הזעומים שבה הם רוכשים אותה מהמגדלים.

"זה מתסכל", מספר ע', חקלאי מאזור השרון. לדבריו, הוא מקבל 2 שקלים עבור קילוגרם עגבניות שרי שהוא מוכר - ואז מזהה את הסחורה שלו על מדפי רשתות השיווק נמכרת לצרכנים במחיר של לפחות 20 שקלים לקילוגרם. "אתה משקה, דואג, מחזיק עובדים זרים ואפילו משנע את הסחורה עד לסופר - ופתאום אתה רואה שרשת השיווק גובה עוד 1,000% פער עבור הסחורה שלי, כשאני בקושי מצליח להתפרנס".

חקלאים נוספים מציירים תמונה דומה. ארז, חקלאי מעמק יזרעאל, טוען כי עבורו עלות הגידול גבוהה יותר מהמחיר שהוא מקבל על התוצרת. לדבריו, עבור שום שעלות הגידול שלו היא 8 שקלים לקילוגרם הוא מקבל במקרה הטוב מרשת השיווק 6 שקלים - ואז רואה את המוצר על המדפים נמכר ב-35 שקלים לקילוגרם.

"בקצב הזה לא נוכל להמשיך ובעוד כמה שנים לא יהיו פה חקלאים", מזהיר ניסים, חקלאי מאזור השרון. "אין שום התכנות למצב הכלכלי הנוראי שאנחנו מגיעים אליו. הילדים שלי כבר לא יהיו חקלאים. הם רואים כמה קשה אני עובד כדי לשרוד כלכלית והמדינה לא עושה כלום ולא מתערבת. שר החקלאות לא מגיע אלינו ולא מדבר איתנו. אין לו מושג מה אנחנו עוברים".

טענות החקלאים נשמעות דווקא בשעה שמחירי הפירות עולים בשבועות האחרונים על רקע סיום פירות החורף והמעבר לעונת הקיץ. הביקוש עדיין מאוד גבוה אך ההיצע נמוך ולכן המחירים מטפסים. לטענת החקלאים, גם במציאות הזו הם ממשיכים לקבל מחירים נמוכים בשעה שמחירי רשתות השיווק מזנקים.

ממשרד החקלאות נמסר: "שוק הירקות והפירות הוא שוק חופשי המושפע בין היתר מתנאי השוק, תנאי מזג האוויר וכמובן המלחמה והשלכותיה. הפיקוח על המקטע הקמעונאי ופערי התיווך הוא באחריות משרד הכלכלה. משרד החקלאות עושה הכול כדי להקל על החקלאים".