בנק ישראל מעריך כי הצמיחה במשק המקומי תיפגע ב-0.5% תוצר בכל שנה בשנתיים הקרובות בגלל מלחמת הסחר הגלובלית שפתח נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. כלומר, הצמיחה תהיה נמוכה בכ-10-9 מיליארד שקלים ממה שהייתה יכולה להיות בכל אחת מהשנים 2025 ו-2026.

עוד בנושא ב-N12:

התעשיינים: זה מספר העובדים שיפוטרו בארץ בגלל המכס
המכסים של טראמפ מכים בישראל: כל מה שצריך לדעת
ברשת חושדים: הדרך התמוהה שבה חושבו המכסים

לפי התחזית המעודכנת של הבנק, התוצר במשק צפוי לצמוח ב-3.5% וב-4.0% בשנים 2025 ו-2026 בהתאמה - חצי אחוז בכל שנה בהשוואה לתחזית מחודש ינואר. כלכלני בנק ישראל מציינים מפורשות כי הסיבה לשינוי נעוצה בהשפעות האפשריות של העלאת המכסים שביצע ממשל טראמפ וצעדי תגובה של מדינות אחרות.

בתדרוך העיתונאים שערך היום (שני) נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון הוא פירט את ההשלכות של המכסים החדשים עבור המשק המקומי. הריבית נותרה ללא שינוי על 4.5%, ובהתאם נותרה ריבית הפריים במשק על 6%. בבנק ישראל חוזים כעת שתי הפחתות ריבית בשנה הקרובה ומעריכים כי הריבית תעמוד על 4% בממוצע ברבעון הראשון של 2026.

איך תפגע מלחמת הסחר בישראל?

לפי התחזית של חטיבת המחקר בבנק ישראל, עיקר הפגיעה בצמיחה הישראלית לא תבוא מהמכסים הישירים בגובה 17% שהטיל הנשיא טראמפ על ישראל - אלא מהשפעתם הרחבה יותר על הסחר העולמי. "ברור שהכלכלה העולמית נתונה לטלטלה שלא ראינו שנים", אמר הנגיד ירון. "מבחינת ישראל ברור שיש גם השפעה עלינו, ויחד עם זה אנחנו מעריכים שההשפעה היא מתונה יותר בין היתר כי היצוא הישראלי חשוף פחות לנושא המכסים".

הערכת הבנק היא שהעלאת המכסים בעולם תוביל לירידה של 4% בהיקף הסחר העולמי עד סוף שנת 2026. הנגיד הדגיש כי "צריך להבין שחלק ניכר מההשפעה נובעת מהירידה בסחר העולמי ולא רק המכס הנקודתי על ישראל". חטיבת המחקר מעריכה כי יצוא הסחורות לארה"ב, המהווה כ-13% מסך יצוא הסחורות והשירותים, ייפגע משמעותית מהמכסים, אך גם שאר רכיבי היצוא יושפעו לרעה מהפגיעה בסחר העולמי.

מדברי הנגיד עלה שגם אם ראש הממשלה נתניהו יצליח לשכנע את טראמפ בפגישתם להוריד את גובה המכס ל-10% - החישוב של בנק ישראל לא ישתנה דרמטית. "ברור שככל ששיעור המכס יירד כך הפגיעה הכלכלית בישראל תתמתן", ציין ירון. "אין ספק שהורדה מ-17% ל-10% תסייע לנו, אבל בסוף חשוב מאוד מה יהיה ההיקף של כלל המכסים והסחר העולמי".

כיצד תושפע אמריקה ודרכה ישראל?

על פי הנגיד ירון, המכסים צפויים לפגוע קשות בצמיחה האמריקנית. "בתי ההשקעות בארה"ב מדברים על פעילות שתאט ותהיה קרוב לאפס אחוזי תוצר גידול", ציין הנגיד. במקום צמיחה של מעל 2%, הכלכלה האמריקנית צפויה להתקרב לאפס צמיחה. ההאטה בכלכלה האמריקנית תשפיע על ישראל במספר דרכים, כפי שהגדיר זאת הנגיד: "כשאמריקה מתעטשת שאר העולם מרגיש את זה".

בנק ישראל זיהה שלושה ערוצי השפעה: ראשית, צמצום ביקוש ליצוא הישראלי. שנית, מה שהנגיד מכנה "אפקט העושר על הצריכה" - כלומר, ירידות בשווקים הפיננסיים בארה"ב משפיעות על ערך הנכסים של ישראלים ומפחיתות את הצריכה הפרטית. שלישית, השפעה אינפלציונית דרך ייבוא אינפלציה ופיחות השקל.

כיצד תושפע האינפלציה במשק?

להערכת הכלכלנים, המכסים שהטיל טראמפ צפויים להעלות את האינפלציה בארה"ב. ולפי ירון "אם האינפלציה בארה"ב עולה, אנחנו מייבאים חלק ממנה" - כלומר, כשמחירי מוצרים ושירותים יכלו בארה"ב בעקבות המכסים, חלק מהעליות האלו יתגלגלו לישראל דרך מוצרים ושירותים שמיובאים ישירות מארה"ב או מושפעים ממחירים עולמיים.

עוד ציין הנגיד שהיחלשות השקל מול הדולר בעקבות המכסים תעלה את מחירי המוצרים המיובאים ולכן את המחירים לצרכנים הישראלים.

מצות סופרמרקט  (צילום: הדס פארוש, פלאש 90)
קניות בסופרמרקט (ארכיון)|צילום: הדס פארוש, פלאש 90

לפי תחזית חטיבת המחקר, האינפלציה בישראל צפויה לעמוד על 2.6% בשנת 2025 ועל 2.2% בשנת 2026, לאחר שבשנה האחרונה עמדה על 3.4%. בנוגע לשוק העבודה, כלכלני בנק ישראל צופים עלייה קלה בשיעור האבטלה עקב התמתנות בביקוש לצריכה וליצוא. התחזית מדברת על שיעור אבטלה רחבה של 2.9% ב-2025 ו-3.2% ב-2026.

כיצד תושפע הריבית בישראל?

המכסים מציבים דילמה בפני בנק ישראל. מצד אחד, ההאטה הכלכלית מצדיקה הפחתת ריבית; מצד שני, עליית האינפלציה מצדיקה שמירה על ריבית גבוהה.

"עכשיו אנחנו במצב שהיינו רוצים קודם לראות את רמת אי הוודאות יורדת", הסביר הנגיד. "נוכל לדבר על הורדות ריבית כשהאינפלציה תתבסס בתוך תחום היעד ופרמיית הסיכון תרד לרמות סבירות יותר".

האם יש לנו יתרונות במלחמת הסחר?

חטיבת המחקר של בנק ישראל מזהה מספר נקודות חוזקה שעשויות לסייע למשק הישראלי. "לישראל יש גם מספר נקודות חוזקה יחסיות במלחמת הסחר", נכתב בתחזית, "ובראשן התבססות במידה רבה על יצוא שירותים מתקדמים שפחות חשופים למכסים".

היתרון העיקרי הוא שחלק ניכר מהיצוא הישראלי מבוסס על שירותים טכנולוגיים ותוכנה, שאינם כפופים למכסים כמו מוצרים פיזיים. הנגיד ירון ציין גם כי "לישראל יש ניסיון רב עם התאמות לזעזועים" - המשק הישראלי מתאפיין בגמישות והסתגלות לתנאים משתנים.

עובדים הייטק (צילום: Annie Spratt, unsplash)
עובדי הייטק (אילוסטרציה)|צילום: Annie Spratt, unsplash

מה השפעת המלחמה על הצמיחה?

המציאות הביטחונית מהווה עדיין גורם משפיע מרכזי על תחזית הצמיחה של ישראל. התחזית הנוכחית גובשה בהנחה שהלחימה בעזה לא תגלוש מעבר לרבעון השני של 2025. בנק ישראל בחן גם תרחיש חמור יותר הכולל התרחבות משמעותית של הלחימה למשך כשני רבעונים. תרחיש כזה צפוי להוביל לפגיעה נוספת של כ-0.5% בתוצר בשנת 2025 ולעלייה בגירעון של כ-2% תוצר.

האם יש השפעות למהפכה המשפטית?

בתחזית מצוין במפורש חשש מההשפעה הכלכלית של מתחים פוליטיים-חברתיים בישראל. "בשנת 2023, מתחים דומים סביב מהלכי חקיקה שקידמה הממשלה תרמו לפיחות של השקל", נכתב בתחזית חטיבת המחקר. "ככל שהמתחים הפנימיים יתפסו על ידי השווקים כמעלים את פרמיית הסיכון של ישראל, הם עשויים להתבטא בפגיעה בהשקעות וביצוא, וכן לירידה בצריכה הפרטית".