מלחמת הסחר שהכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על סין מאיימת לטלטל תחום שהישראלים אוהבים במיוחד: משלוחים מחו"ל. העלאת המכסים לרמה חסרת תקדים של 145% על מוצרים מסין צפויה לייקר משמעותית קניות באמזון ובאתרים כמו Temu ו-Shein.

אמזון כבר מבטלת הזמנות מספקים בסין ורוכשת מלאי אסטרטגי, בעוד Shein מקדמת הנפקה בלונדון ומעבירה ייצור למדינות אחרות. מוכרים סינים מעלים מחירים בעד 30% או שוקלים לעזוב את השוק האמריקאי לטובת אירופה וקנדה. ביטול הפטור למשלוחים קטנים מתחת ל-800 דולר מחריף את המשבר.

מה צפוי לקרות למחירי המוצרים באמזון?

המחירים באמזון צפויים לעלות משמעותית. מנכ"ל אמזון, אנדי ג'אסי, אמר ל-CNBC כי המוכרים "כנראה יעבירו את העלות" לצרכנים. לפי רויטרס, מוכרים סינים באמזון כבר העלו מחירים בעד 30%.

בריאן מילר, מוכר באמזון משנז'ן, מסביר לרויטרס כי קוביות בנייה לילדים שעולות לייצור 3 דולר יעלו ל-7 דולר בגלל המכס. "שמירה על הרווחיות תדרוש העלאת מחיר בלפחות 20%, וצעצועים יקרים יותר עשויים לראות עליות של 50%," הוא אומר.

חבילה של אמזון (צילום: 123RF‏)
המחירים יעלו? חבילות של אמזון|צילום: 123RF‏

רוברט באירד, חברת ייעוץ השקעות, הפחיתה את תחזית ההכנסות של אמזון לשנת 2025 בשל ההשפעות של המכסים, לפי הוול סטריט ג'ורנל. מניות החברה ירדו בכ-21% השנה, לעומת ירידה של 15% במדד S&P 500, מציין בלומברג.

מה צפוי לקרות למחירי מוצרים שנמכרים באתרים כמו Temu ו-Shein?

אתרים כמו Temu ו-Shein צפויים להיפגע קשות עם ביטול פטור ה-"de minimis" החל מה-2 במאי. ואנג שין, ראש האיגוד הסיני למסחר אלקטרוני, אומרת לרויטרס: "זה לא רק עניין של מס, זה שכל מבנה העלויות משתבש לחלוטין... יהיה קשה מאוד למישהו לשרוד בשוק האמריקאי."

המוכרים באתרים אלה שולחים הזמנות קטנות ישירות ללקוחות כדי לשמור על משלוחים מתחת לגבול ה-800 דולר, מסביר CNBC. ביטול הפטור יכריח אותם לשלם מכסים ומיסים שלא שילמו בעבר, מה שיפגע ביתרון המחיר שלהם.

לפי הוושינגטון פוסט, קייסי פאריס, מוכר ותיק בארה"ב, מציין שמוכרים אמריקאים מקווים שביטול הפטור "יאזן את המגרש" מול המוכרים הסינים, שעד כה "הורסים אותנו בעלויות עבודה, עלויות ייבוא ועלויות משלוח."

איזה סוגי מוצרים צפויים להיפגע במיוחד?

מספר קטגוריות מוצרים נמצאות בסיכון גבוה במיוחד בשל תלותן בייצור סיני. 

אופנה מהירה ומוצרי תינוקות: לפי רויטרס, Shein, שמוכרת שמלות ב-10 דולר וג'ינסים ב-12 דולר, תיאלץ להעלות מחירים. דסטי קני, בעלת מותג PrimaStella למוצרי תינוקות, אומרת ל-CNBC שהמכסים עלולים להוציא אותה מעסקים.

temu, טמו (צילום: רויטרס)
גם שם המחירים יעלו? temu|צילום: רויטרס

צעצועים ואלקטרוניקה: ג'יי פורמן, מנכ"ל Basic Fun, מסביר ל-CNBC שייצור צעצועים עבר לסין "לפני יותר מ-30 שנה" וקשה לשחזר זאת במקום אחר. בריאן מילר מוסיף לרויטרס שמחירי צעצועים יעלו ב-20-50%. גם מוצרי אלקטרוניקה כמו רמקולי בלוטות' ומזגנים צפויים להיפגע קשה.

מוצרים ייחודיים: מוצרי תה, שלפי ג'יימס פאיאל (Zest) דורשים "לחות גבוהה וגובה רב מאוד", ומכשירי טיפוח יוקרתיים שלפי ג'רי וידה (Triton Distribution) אין להם "יכולת ייצור בארצות הברית", נמצאים בסיכון גבוה.

מה עושה אמזון כדי להתגונן ולהגן על המחירים?

 אמזון נוקטת במספר צעדים להתמודדות עם המכסים. לפי CNBC, החברה ביצעה "רכישות מלאי אסטרטגיות קדימה" כדי להצטייד לפני החלת המכסים וניהלה משא ומתן מחדש על תנאי רכש. במקביל, בלומברג מדווח שאמזון ביטלה הזמנות למוצרים רבים מסין ומדינות אסיאתיות אחרות.

 דן אייבס מ-Wedbush Securities מעריך ב-CNBC שאמזון תחכה לפחות שישה חודשים לפני שתעביר את עלויות המכס לצרכנים. "הדבר האחרון שהם רוצים לעשות הוא להעביר את זה ישר לצרכן, כי אתה לא יודע כמה זמני זה," הוא מסביר.

כריס מקייב, יועץ ומנהל לשעבר באמזון, אומר להוול סטריט ג'ורנל שהחברה ביטלה חוזים עם ספקים קטנים יותר גם לפני המכסים. זאת כחלק ממגמה ארוכה יותר של הפחתת מספר הספקים הישירים והגדלת מכירות מסוחרי צד שלישי, שמהם אמזון גובה עמלות גבוהות במקום לקנות מלאי בעצמה. 

מה עושות חברות כמו Temu ו-Shein כדי להיערך ולהתגונן?

Shein מתמודדת עם המכסים וביטול פטור ה-de minimis במספר דרכים. לפי רויטרס, החברה התאימה את האסטרטגיה שלה באמצעות הוספת ספקים בברזיל ובטורקיה, מדינות שאינן מושפעות מהמכסים הגבוהים על סין. Shein גם קיבלה אישור מרשות ההתנהגות הפיננסית הבריטית להנפקה ראשונית בלונדון.

רויטרס מדווח שהחברה, המוערכת בשווי 66 מיליארד דולר בסבב גיוס הכספים האחרון ב-2023, עשויה להפחית את שווי ההנפקה לכ-50 מיליארד דולר – כמעט רבע פחות מהשווי הקודם. מלחמת הסחר גם עלולה לדחות את ההנפקה למחצית השנייה של השנה.

מרכז הסחר של דואר ישראל (צילום: דוברות דואר ישראל)
חבילה אחר חבילה. מרכז הסחר של דואר ישראל|צילום: דוברות דואר ישראל

לפי רויטרס, Shein העבירה את מטה החברה מננג'ינג, סין, לסינגפור ב-2022, אך עדיין מייצרת את מרבית מוצריה בסין. החברה שולחת את רוב מוצריה ישירות לקונים באוויר בחבילות עם כתובות אישיות, מודל שייפגע קשות מביטול הפטור.

מה עושים יצרנים סינים כדי להתגונן?

היצרנים והמוכרים הסינים נוקטים במספר אסטרטגיות הישרדות. לפי רויטרס, מוכרים סינים באמזון מעלים מחירים בעד 30% בארה"ב. דייב פונג, מוכר מוצרים מתיקי בית ספר ועד רמקולי בלוטות', מצהיר: "אתה לא יכול להסתמך על השוק האמריקאי" ומסביר שיפחית השקעות בפרסום באמזון שפעם היוו 40% מהכנסותיו בארה"ב.

רבים מעבירים את הייצור למדינות אחרות. ויליאם סו, בעל מותג Teamson, הקים מפעל בווייטנאם ומנהל משא ומתן לייצור בהודו, מדווח CNBC. מילר מוסיף לרויטרס: "אני לא רואה תרחיש, אם הדברים לא ישתנו, שבו שירות לארה"ב מסין עדיין כדאי".

שניים מחמישה מוכרים סינים שרואיינו על ידי רויטרס מתכננים לעזוב את השוק האמריקאי לחלוטין ולהפנות משאבים לאזורים כמו אירופה, קנדה ומקסיקו.