סוכנות דירוג האשראי הבין-לאומית S&P הודיעה אמש (שישי) שהיא מותירה את דירוג האשראי של ישראל ללא שינוי ברמת A, אך משאירה את תחזית הדירוג שלילית, זאת למרות התוכנית הישראלית להעמקת התמרון הקרקעי וכיבוש של רצועת עזה. החלטתה של הסוכנות הבין-לאומית מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות לישראל – באפריל ובאוקטובר 2024.
בהודעת החברה נכתב כי המלחמה המתמשכת והסיכון להתרחבותה עלולים להשפיע לרעה על הצמיחה הכלכלית, המצב הפיסקלי ומאזן התשלומים של המדינה. "התחזית השלילית משקפת את הסיכון שהסכסוך בין ישראל, חמאס וארגונים אחרים הנתמכים בידי איראן עלול להחליש משמעותית את כלכלת ישראל, את המימון הציבורי ואת מאזן התשלומים, במיוחד אם הסכסוך יחריף", נימקה סוכנות הדירוג את החלטתה.

לצד האיומים הביטחוניים, S&P ציינה כי היא צופה התאוששות כלכלית בישראל כבר במהלך השנה הנוכחית, עם תחזית צמיחה של 3.3% ועלייה בהשקעות ובצריכה הפרטית – חרף אי-הוודאות הגלובלית וההשפעות האפשריות של מכסים אמריקניים. להערכתה, הפגיעה הישירה בכלכלה הישראלית ממכסים אלה תהיה מוגבלת, שכן כשני שליש מהיצוא הישראלי לארצות הברית הם שירותים בתחום ההייטק, שאינם כפופים למכסי יבוא.
עוד ציינה הסוכנות כי לפי תחזית בנק ישראל, שיעור הגירעון צפוי לרדת ל-4.2% מהתוצר, לעומת 6.9% בשנת 2024 – ירידה שעשויה להקל את הלחץ על דירוג האשראי. עם זאת, בבנק ישראל הזהירו לאחרונה כי רמת אי-הוודאות נותרת גבוהה מאוד, גם בשל המשך המלחמה וגם על רקע סביבת הסחר העולמית המשתנה. בהתאם לכך, גם פרמיית הסיכון של ישראל נותרה ברמה גבוהה.
ב-S&P הדגישו גם את עוצמתה של הכלכלה הישראלית, אך ציינו כי הסיכון הגיאופוליטי והביטחוני יישארו כאיומים משמעותיים. גם סוכניות הדירוג מודי'ס ופיץ', בחרו שלא לבצע שינוי בדירוג האשראי של ישראל, אך שמרו גם הן על תחזית שלילית, ונימקו את החלטתן בהיבטים של אי-יציבות ביטחונית באזור.