ארבעה גופים ממשלתיים חתמו על מסמך רשמי הקובע דחייה דרמטית של שנתיים לפחות בסגירת שדה התעופה בהרצליה, שהייתה צפויה להתבצע בסוף החודש הנוכחי - כך פרסמנו היום (שלישי) לראשונה ב-N12. מנהל רשות התעופה האזרחית הזהיר לפני ההחלטה: "לא יהיו פה טייסים ישראלים. צריכות לרעוד לנו הידיים לפני שאנחנו סוגרים תשתית תעופתית".
על המסמך חתמו משרד התחבורה, רשות התעופה האזרחית, משרד האוצר ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י), זאת לאחר שהתברר כי למדינה אין פתרון חלופי מוכן לפעילות התעופה הכללית האזרחית המתקיימת בשדה. על פי ההסכם החדש: "מועד פינוי שדה התעופה בהרצליה נקבע לסוף חודש אוגוסט 2027. במועד זה לכל המאוחר תועתק חלק מהפעילות התעופתית מהרצליה לחיפה לתקופה זמנית ובשדה התעופה בהרצליה תופסק הפעילות כליל".
לא אפשרי בחיפה, רגב מתנגדת לחדרה
ההחלטה על הדחייה התקבלה לאחר שהבינו הגופים הממשלתיים שלמדינה אין תוכנית ברורה לחלופה לשדה בהרצליה, המשמש כבסיס מרכזי של התעופה בישראל ובו מתקיימים 80% מלימודי הטיסה האזרחית במדינה. השדה בהרצליה משרת מגוון רחב של תלמידים מאוכלוסיות שונות, כולל חרדים וערבים, ויותר מרבע מטייסי חברות התעופה הישראליות הוכשרו אזרחית ולא בחיל האוויר.
התוכנית המקורית להעברת הפעילות באופן זמני לשדה התעופה בחיפה לא יצאה אל הפועל כאשר השדה החל לשמש את חברת התעופה המסחרית אייר חיפה. כפי שהסביר מנהל רשות התעופה האזרחית תא"ל במיל' שמואל זכאי בראיון לפודקאסט של פספורט-ניוז: "קרה דבר טוב בחיפה: נכנסה חברת תעופה מסחרית. אי אפשר כבר להעביר את התעופה שתכננו - התכנון הזה כבר לא רלוונטי למציאות".

האלטרנטיבה השנייה שנבחנה - הקמת שדה תעופה בחדרה - עברה מהפך השנה לאחר סיבוב הפרסה מצד שרת התחבורה מירי רגב. התוכנית זכתה לאישור רשמי של רגב ב-2020 בתקופת כהונתה הקודמת כשרת התחבורה, אך השנה, חודשים ספורים לפני המועד הצפוי לסגירת השדה בהרצליה, התרחש שינוי מפתיע ובלתי צפוי. לאחר פגישה שערכה רגב עם ראש עיריית חדרה ואיש הליכוד ניר בן חיים, הורתה השרה לבטל את התוכנית שהיא עצמה אישרה ארבע שנים קודם לכן.

מסמך רשמי של משרד התחבורה תיעד את השינוי, כאשר השרה החליטה על "ביטול התכנית להקמת שדה תעופה אזרחי בחדרה", בנימוק שהיא "תהווה פגיעה בתושבים ומפגע סביבתי". במקום התוכנית המאושרת הוחלט לבחון "אופציות אחרות כגון מגידו, הבונים או רמון".
"הידיים צריכות לרעוד לפני הסגירה"
גורמים בענף התעופה הזהירו כי סגירת השדה ללא חלופה מוכנה תפגע קשות ביכולת להכשיר טייסים בישראל ותשפיע במיוחד על אוכלוסיות שאינן מגיעות לחיל האוויר או לא יכולות להכשר בו, כולל חרדים וערבים. מדריכת הטיסה שובל לוי מתארת את המגוון בתלמידי השדה: "יש מכל הסוגים, מכל הגילאים, גם נשים, גם גברים. חלק מהנשים רוצות לעשות רישיון כדי להתקדם, גם כקריירה".
מסמך סיכום פנימי של רשות התעופה האזרחית לדיון שנערך בתחילת החודש הביע במפורש את החשש: "אין ספק שהפסקת פעילות שדה התעופה הרצליה תביא להפתחה חדה של היכולת להכשיר טייסים ולשמור על כשירותם. ענף התעופה הקלה יפגע משמעותית ללא חלופה ראויה!". זכאי עצמו הזהיר בחריפות רבה: "צריך להבין מה הסיכון - לא יהיו פה טייסים ישראלים. צריכות לרעוד לנו הידיים לפני שאנחנו סוגרים תשתית תעופתית".

העיכוב בסגירת השדה צפוי לגרום לדחייה משמעותית ובעלת השלכות כלכליות נרחבות בשיווק אלפי יחידות דיור בלב אזור ביקוש מרכזי בהרצליה. סגירת שדה הרצליה מתרחשת במסגרת תוכנית פיתוח נרחבת, כאשר על שטח השדה הנוכחי אמורה לקום "קריית מסלול" - פרויקט נדל"ן מרכזי ומשמעותי שיכלול כ-2,300 יחידות דיור חדשות ושימושי תעסוקה.
רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, הסבירה את החשיבות הכלכלית של הפרויקט: "קיומו של שדה התעופה בלב הרצליה מייצר השפעה על יחידות דיור נוספות גם מעבר לתחום התוכנית עצמה". עם זאת, חתימת נציגי רמ"י על מסמך הדחייה מעידה על הסכמה משותפת של כל הגופים הממשלתיים לגבי הצורך בדחיית הסגירה, חרף ההשלכות הכלכליות הכבדות והעיכוב המשמעותי בפרויקט הנדל"ן.