במסמך חריף שהועבר לוועדת חוץ וביטחון של הכנסת, מזהיר ראש אגף התקציבים במשרד האוצר כי מתווה הפשרה החדש בנוגע לחוק הפטור מגיוס צפוי להביא לפגיעה כלכלית רחבה מבלי להשיג את מטרותיו הביטחוניות או החברתיות. כך פרסמנו הערב (רביעי) במהדורה המרכזית.
במכתב שהגיע לידי מערכת החדשות, כותב ראש אגף התקציבים כי המתווה המתגבש "צפוי להביא להגדלת הסיוע הכלכלי הממשלתי לחייבי הגיוס ללא הגדלת היקף המתגייסים לצה"ל", זאת למרות הצורך המידי והדחוף, כהגדרתו, "בהגדלת מצבת חיילי החובה".
לדבריו, עקרונות החוק אינם תורמים לגיוס החרדים – אלא להיפך: הם משמרים את המודל שהוביל במשך שנים רבות לאי-השתלבותם של גברים חרדים הן בצה"ל והן בשוק העבודה. "כך", נכתב במסמך, "החוק צפוי להביא לנזק משמעותי לכלכלה הישראלית".


הבעיות במתווה
- יעדי גיוס קהילתיים: במקום חובת גיוס אישית – יעדים קבוצתיים, שלדברי האוצר לא מייצרים מחויבות אמיתית.
- החזרת הטבות כלכליות: כמו קצבת "תורתו אומנותו" וסבסוד מעונות, אשר נשללו בעבר כדי לשמש כתמריץ לגיוס – כעת מוחזרות, מה שמבטל את האפקט הכלכלי שהיה עשוי לעודד יציאה לשירות.
- סנקציות לא אפקטיביות: באוצר סבורים כי אמצעים כגון שלילת רישיון נהיגה הם סמליים בלבד ואינם מביאים לשינוי התנהגות אמיתי.
- גיל הפטור – 26: לדברי הבכיר, קביעת גיל הפטור בגיל זה לא תורמת לשילוב בשוק העבודה, אלא דווקא פוגעת בכלכלה בכך שהיא מעכבת את כניסת החרדים למעגל התעסוקה.
במילים ברורות מציין ראש האגף: "לא תושג כאן עלייה בגיוס החרדים – וגם לא תושג השתלבותם בשוק העבודה. אנחנו מפסידים מכל הכיוונים". לדבריו, מדובר במהלך שמונע פתרון אמיתי לבעיה הביטחונית והחברתית – ומנציח את המצב הקיים. ראש אגף התקציבים, הצפוי לפרוש בקרוב. גורמים במשרד האוצר מעריכים כי ייתכן שמחליפו יהיה נוח יותר לקואליציה – וספק אם תישמע בקרוב חוות דעת דומה, חריפה וחד-משמעית.