פרשת סלייס היא ההונאה הפיננסית הגדולה בתולדות המדינה ולמרות זאת קיים סיכוי סביר שמעולם לא שמעתם עליה. "זו לא סתם עוד פרשה, זו פרשת ההונאה הגדולה בתולדות המערכת הפיננסית בישראל. פי שלושה מפרשת הבנק למסחר שבזמנו הרעידה את הסיפים במדינה הזאת", אומרת עו"ד עינת סולניק, היועצת המשפטית של ארגון לובי 99.
פרשת סלייס התפוצצה בסוף שנת 2023, קצת אחרי ה-7 באוקטובר, כשהקשב הציבורי היה במקומות אחרים לגמרי. במסגרת הפרשה, אלפי ישראלים איבדו חסכונות בשווי מצטבר של כ-800 מיליון שקל, וזאת לאחר שכספי פנסיה וקופות גמל הועברו מבית ההשקעות סלייס לקרנות מפוקפקות בחו"ל ושם כבר הכסף נעלם.
"סלייס זו חברה שניהלה עבור עמיתים את כספי החיסכון הפנסיוני שלהם. באיזשהו שלב, סוכני ביטוח פנסיוני, שהם הגורמים שמתווכים בינינו העמיתים לבין החברות המנהלות, שידלו עמיתים בכל מיני דרכים ערמומיות, דרכי עורמה, בנוכלות, מה שאנחנו מכירים, תחום שמכונה 'הונאת קשישים'" מסבירה עו"ד סולניק.
הכספים הועברו במרמה תוך הטעיית הלקוחות לקרנות שמוגדרות בתור "קרנות אדומות" על ידי כך שהחתימו את החוסכים על העברת הקרנות לניהול אישי (IRA) ובאופן הזה נעלמו עקבותיו של חלק מהכסף וההערכה היא שחלקו נגנב.

"אני ניגשתי אליהם דרך האינטרנט, ביקשתי הלוואה בגודל של 100 אלף שקל, והתנאי שלהם זה היה כנגד כספי ההשקעות, או קרן הפנסיה והפיצויים" מתאר פואז שאיבד מעל חצי מיליון שקל בפרשת סלייס. "אני נתתי לו את הפרטים שלי, והוא חזר ואמר שיש מקום לעשות הטבה. הוא הציע שאני אעביר את קרנות ההשתלמות לחברת סלייס, וגם את קרן הפנסיה" מתארת מירי, גם היא נפגעת של הפרשה.
"אני איבדתי את כל הפנסיה, 650,000 שקל, כנגד הלוואה של 100,000 שקל שלקחתי" אמר פואז לחדשות 12. "הכסף שחסכתי שקל-שקל כדי שיהיה לי לעת זקנה, מישהו גנב אותו. באוקטובר 23', יום אחד פתאום אני לא יכול להיכנס לחשבון. מדובר ב-440 אלף שקל, זה כל החסכונות שלי" אמר לחדשות 12 מנשה, בן 81, גם הוא נפגע פרשת סלייס. "אני העברתי לשם בסביבות 100 אלף שקל" מוסיפה מירי.
המחדל הזה התרחש למרות התרעות חוזרות ונשנות שהוגשו לרגולטור, רשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון הכפופה למשרד האוצר, שבראשה עמד אז וגם היום עמית גל. "הגשתי תלונה נוספת למפקח על הביטוח והוא אומר לי שכרגע הכול בהקפאה. אז הבנתי בדיעבד שהיו עוד לפניי תלונות ובעצם זה לא טופל ולא נעצר" אומרת מירי.
למרות שעברו כמעט שנתיים מאז שהפרשה נחשפה, ולמרות שברור לכולם שמדובר בפרשייה עם היבטים פליליים ברורים וחמורים, אף כתב אישום לא הוגש – לא כנגד בעלי ומנהלי חברת סלייס מהמשפחות טוקטלי וגולדברג, וגם לא כנגד סוכני הביטוח שהעלימו את הכספים במרמה. ומה לגבי הרגולטורים? ברשות שוק ההון מחפשים את מאות המיליונים האבודים ושם טוענים כי הצליחו להשיב יותר ממחצית מהסכום, ושר האוצר סמוטריץ' שהמחדל קרה במשמרת שלו חושב שהחוסכים לקחו סיכון וזו בעיה שלהם.

"בהקשר הספציפי של סלייס, אני מעריך שרוב הכספים יוחזרו לעמיתים, לא כולם, לא כולם. יהיו נזקים, ובסדר, מי שלקח על עצמו את הסיכון, גם יישא בתוצאות שלו. אני לא מתכונן, ככל שזה תלוי בי, בשום צורה שהמדינה תערוב לכספים עצמם" אמר סמוטריץ' מעל בימת הכנסת בתחילת השנה במענה לשאילתה בנושא שהוגשה על ידי חה"כ מירב כהן מיש עתיד.
מנשה שאיבד את חסכונותיו בפרשייה מתנגד בתוקף לאמירת שר האוצר: "סמוטריץ' אמר, 'השקעתם? הסתכנתם'. לא השקעתי! אני שמתי בקופת גמל בטוחה בפיקוח של משרד האוצר רשות שוק ההון". לפני כמה ימים, הוגשה עתירה לבג"ץ מצד נפגעי סלייס. כאשר מי שמייצג אותם הם עו"ד סולניק מארגון לובי 99 ועו"ד ליעד סטרולוב מהקליניקה לזכויות ניצולי שואה ואנשים בזקנה מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב.
מטרת העתירה היא לחייב את המדינה לתת לחוסכים שנעקצו פתרון לפחות עד שהמדינה תצליח להשיב את הכסף. על העתירה חתומים 50 נפגעי סלייס, ביניהם נכים סיעודיים, חד-הוריות ואפילו ניצול שואה שמתבייש לספר למשפחתו שחסכונותיו נעלמו כליל בהונאה.
"אם הרשויות לא שמרו על הכספים האלה, שר האוצר אמור לתת את הפיצוי, לפחות הזמני, עד שיצליחו לגייס את ההון מבעלי הקופות. גם איתם אני מבינה שהדין עדיין לא נעשה. הם חופשיים, הם יכולים לנסוע, לצאת מהארץ, לעשות בכספים שלנו כרצונם. גם זה לא תקין. איפה המשטרה כאן?" אומרת מירי. מנשה מוסיף: "אני בן-אדם כבר בגיל 81. אני נכה וסיעודי וגם אשתי נכה. ואנחנו אוכלים את עצמנו ולא יודעים מה לעשות. אין לנו שום עזרה מאף אחד".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ורשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון בחרו שלא להגיב לכתבה.