אילוסטרציה (צילום: AP)
אילוסטרציה|צילום: AP

יקר בקופה - גם ברשתות החרדיות: מחאת המילקי מסרבת לגווע, ובעוד רבים בישראל מתלוננים על המחירים הגבוהים של מוצרי המזון בהשוואה לרשתות השיווק בברלין - יצאנו לבדוק איפה בכל זאת אפשר למצוא מצרכים זולים יותר כאן בארץ. אלא שגם השוואות מחירים בסופרמרקטים של המגזר החרדי, שנחשב בעיני רבים לזול וחסכוני יותר, לא הניבה את התקווה המיוחלת לקניות במחירים הוגנים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לקחנו את רשימת הקניות שחוללה את הסערה הצרכנית התורנית, זו שנקנתה בברלין - וקנינו את אותם המוצרים ברשתות שיווק שמשרתות בעיקר את בני המגזר החרדי - סופרמרקט "בר כל" בבני ברק וסניף של רשת "אושר עד" בירושלים, במטרה לבדוק אם אכן המחיר יהיה זול יותר - לפחות מזה שברשתות השיווק בערים הגדולות שאינן פונות בהכרח לצרכן החרדי.

השוואת מחירים
השוואת מחירים|צילום:



במסגרת הבדיקה רכשנו שני מיכלי מיץ תפוזים סחוט, בנפח של ליטר כל אחד: בעוד בברלין שילמנו עבורם 14 שקלים, בבני ברק שילמנו כמעט כפול - 28 שקלים, ובירושלים נפרדנו מסכום מוערך של כ-8 שקלים בלבד.

בגזרת החלב, בדקנו כמה עולה חלב בנפח של ליטר אחד בקרטון, שנחשב יקר יותר מחלב בשקית. בסופר הברלינאי שילמנו 5.44 שקלים על החלב שבמיכל עם הפקק, בעוד בבני ברק ובירושלים שילמנו מחיר כמעט זהה: 6.30 ו-6.20 שקלים (בהתאמה).

השוואת מחירים
השוואת מחירים|צילום:

מילקי ולחמניה בברלין - או בסופר החרדי?

וכמה עולה גביע המילקי המדובר, סמל מחאת יוקר המחייה? בעוד בברלין עולה מוצר דומה סכום של 90 אגורות, מחירו של גביע אחד של מעדן החלב הן בבני ברק והן בירושלים עולה 2.80 שקלים - יקר יותר כמעט פי שלושה מאשר בגרמניה.

פער משמעותי ניכר גם במחיר אחד המאכלים הפופולריים בישראל - השניצל. חבילה של 500 גרם עלתה בברלין 13 שקלים ו-20 אגורות, בירושלים עלו השניצלים באותה הכמות כ-15 שקלים בממוצע, בעוד בבני ברק המחיר קפץ ל-25 שקלים.

השוואת מחירים
השוואת מחירים|צילום:



ואולי התקווה למחיר שפוי תגיע דווקא ממוצר המזון הבסיסי ביותר - הלחם? בברלין תוכלו לקנות לחם פרוס מלא במחיר של 6 שקלים וחצי, בעוד בבני ברק עולה חבילה של לחם פרוס 13 שקלים ובירושלים 12 שקלים.

גם בגזרת הלחמניות אין בשורה של ממש: בעוד לחמניה גרמנית טרייה עולה 60 אגורות, בסופר בבני ברק נשלם על אחת 3 שקלים (ו-6 שקלים על חמש לחמניות). בסופר בירושלים נשלם קצת יותר משקל עבור לחמנייה חמה, ותמורת 7 שקלים, נקבל שש לחמניות.

כשהגענו למדף שעליו הונחו צנצנות רוטב הבולונז, נרשם פער משמעותי בין המחירים: בעוד בברלין עולה צנצנת רוטב כמעט 4 שקלים, בבני ברק היא עולה לא פחות מ-13 שקלים. בירושלים תשלמו סכום משוער של 9 שקלים על 500 מ"ל רוטב עגבניות.

לא מספיק זול.
לא מספיק זול. "בר כל" בבני ברק|צילום: חדשות 2

התוצאות: האם הרשתות החרדיות באמת זולות ביותר?

ואלו התוצאות הסופיות, אחרי החשבון בקופה: בעוד בברלין עלה הסל בין 70 ל-75 שקלים בממוצע (16-17 יורו), אותו הסל בבני ברק עלה כמעט פי שניים מזה הגרמני: 138 שקלים שילמנו, שהם כ-30 יורו. בירושלים הסל היה מעט זול יותר, אבל רק במעט: בתום הקנייה נפרדנו מ-114 שקלים, 24 יורו בממוצע.

ומה קורה כשמשווים את הסל החרדי לזה החילוני? בסופו של דבר, מתברר שהמחיר הוא כמעט אותו מחיר - זאת למרות העובדה שניתן למצוא ברשתות החרדיות מחירים זולים יותר לאריזות גדולות (אריזות חיסכון) של מוצרי יסוד. ברשתות הגדולות כמו "שופרסל", "מגה", "יינות ביתן" ו"רמי לוי", סל המוצרים מברלין עלה בממוצע בין 130 ל-139 שקלים - בדיוק בטווח הסל הממוצע כמו בסופר החרדי בבני ברק.