חרם על מוצרי התנחלויות - לא רק באירופה: יזמי קואופרטיב בשכונת פלורנטין שבדרום תל אביב אינם מוכנים למכור ירקות ומוצרים אורגניים המיוצרים מעבר לקו הירוק. בקואופרטיב, שפועל מדי יום שישי בין 11:30 ל-14:00 בשכונה, נמכרת תוצרת ישירות מהמגדלים במחירים שווים לכל נפש - אלא שתוצרת מחקלאים שמגדלים את התוצרת שלהם בשטחי יהודה ושומרון אינה מתקבלת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"ספקים מההתנחלויות לא יתקבלו בברכה מתוך כבוד לאידיאולוגיה של חלק מחברי הקואופ", נימקו היזמים את ההחלטה להחרים מוצרים מההתנחלויות. בקואופרטיב חברים היום לקוחות מכ-70 משפחות שאינם מוכנים לרכוש תוצרת שלטענתם, יוצרה בשטחים כבושים.
אותו איסור על ספקים אורגנים מההתנחלויות לקחת חלק במיזם - בדומה לחרם על מוצרים המיוצרים בשטחים המתקיים במספר מוקדים באירופה, עורר את זעמם של רבים. הדבר הוביל לקריאות לחרם על המיזם. "חרם הוא תמיד בומרנג - מקווה שתתמוטטו בהקדם", כתב אחד הגולשים. אחר הוסיף: "לפסול אדם רק בגלל שהדעות שלו שונות משלכם זה מזכיר תקופות אפלות בהיסטוריה. לא למדתם לקח, אנא פשפשו במעשיכם".
והגולשים הזועמים לא הסתפקו רק בתגובות משתלחות. עשרות מהם נכנסו לעמוד הפייסבוק של המיזם ודירגו אותו בציון הנמוך ביותר על מנת להוריד את הדירוג שלו בפייסבוק. "בבחירה שלכם לא להכניס מוצרים מהתנחלויות, אתם קודם כל פוגעים בפרנסה של חקלאים ערבים שמועסקים שם", כתבו גולשים. "זה הופך את הארגון שלכם לגזעני ובזוי. לא נשתף פעולה עם ארגון שבוחר באפלייה ובריחוק".
ארנון גלעדי, המשנה לראש עיריית ת"א-יפו תקף בחריפות את החלטת הקואופרטיב להחרים מוצרים: ״לא יעלה על הדעת שבעיר העברית הראשונה בעל עסק יחרים מוצרים כחול לבן שיוצרו בשטחי ארץ ישראל. אני מתכוון לבחון בהקדם האפשרי עם היועץ המשפטי של העירייה את שלילת רשיון העסק של המקום - אסור להשלים עם מציאות מעוותת שכזו״.
מהקואופרטיב נמסר בתגובה: "אנחנו קבוצה של אנשים שקונים יחד ירקות וכפי שאנחנו החלטנו לא לקנות מוצרים מן החי כי יש רוב של אנשים אצלנו שמתנגדים לזה, כך החלטנו לא לקנות מוצרים מהתנחלויות כי יש אצלנו רוב שמתנגדים לזה".