בין אם אתם נהגים מקצועיים, חובבי רכב או פשוט רוצים לחסוך כמה מאות שקלים בטיפול הבא, אמזון היא בדיוק הפלטפורמה בשבליכם: מצלמות רכב, מגבים, ערכות מצבר, נורות ופילטרים - כולם זמינים בלחיצת כפתור, במחירים שנראים אטרקטיביים מתמיד. אלא שבשונה מביגוד או מגאדג'טים, כשזה נוגע לרכב שלכם, כל טעות קטנה עלולה לעלות ביוקר.

"רכישת חלפים ברשת יכולה לחסוך מאות שקלים, אבל היא לא מתאימה לכל אחד. אנחנו רואים לא מעט מקרים של נהגים שרכשו חלק לא תואם ונאלצו להחזיר אותו או לרכוש חלק נוסף", מציינת סיגל עוז, מנכ"לית "גלגלים", פלטפורמה דיגיטלית להשוואת מחירי טיפולים וחלפים לרכב. " לכן, לפני כל רכישה של חלפים לרכב באינטרנט – ודאו תמיד את המספר הקטלוגי המדויק (המספר הסידורי של החלק), מול יצרן הרכב או מוסך מוסמך. אם אתם לא בטוחים בהתאמה המלאה של החלק לרכב שלכם, ועדיין מתלבטים – ייתכן שכדאי לשקול לרכוש אותו מספק חלפים בארץ. לעיתים, גם אם המחיר מעט גבוה יותר, אתם מקבלים שקט נפשי: יש עם מי לדבר, קל יותר לבדוק התאמה – ואם צריך, גם להחליף”.

יחד עם עוז בדקנו מה באמת משתלם לקנות, למי זה מתאים, ומה לבדוק לפני שמכניסים משהו לסל הקניות?

חלפים אוניברסליים - כן. חלפים ייעודיים - בזהירות

רבים מהפריטים שמוצעים בפריים דיי תחת הקטגוריה "Automotive" הם אביזרים כלליים – כלומר, כאלה שאינם דורשים התאמה מדויקת לדגם הרכב.
אלו כוללים לדוגמה: מצלמות דרך לרכב  (Dash Cam), ערכות התנעה למצבר  (Jump Starter), כיסויי הגה ומגבים אוניברסליים ונורות תאורה חיצוניות ופנימיות בתקן  ECE.

"במקרים כאלה הקנייה לרוב פשוטה ובטוחה יחסית", אומרת עוז. "עם זאת, כאשר מדובר בחלקים מכניים או חשמליים שמיועדים לדגם מסוים של רכב,  כמו מסנני שמן, ברקסים, חיישנים או משאבות - הקנייה הופכת מורכבת יותר. רכישה של חלקי חילוף שאינם סטנדרטיים מחייבת את הקונה להכיר את המספר הקטלוגי המדויק של החלק המתאים לרכבו. בחירה שגויה לא רק שתגרום לעיכוב ולהוצאה מיותרת, אלא שהיא עלולה גם לפגוע בבטיחות הרכב".

כלל האצבע הוא פשוט: אם אינכם בטוחים, אל תקנו, או לחלופין ודאו מראש עם מוסך מורשה או יצרן הרכב את המספר הסידורי (OEM) של החלק שאתם זקוקים לו, והשוו אותו לפרטים שמופיעים בעמוד המוצר.

למי בכל זאת מומלץ לבדוק קניית חלפים מקוונת?

"ראשית לבעלי ידע טכני בסיסי או מתקדם", אומרת עוז. "מי שיודע לפתוח מכסה מנוע, להחליף מגבים או לבדוק מספר קטלוגי, יכול למצוא באמזון חלקים איכותיים במחירים תחרותיים".

"גם מי שמחפש אביזרי נוחות ובטיחות כלליים כמו מצלמות דרך, ערכות תיקון צמיגים או מגבים איכותיים - אלה שבדרך כלל מתאימים לרוב הרכבים, לא דורשים התקנה מקצועית וניתנים להחזרה במקרה של טעות – יכול למצוא מענה בפלטפורמה", היא טוענת. "חשוב לזכור שאם אתם לא בקיאים בעולם הרכב ואם אין לכם מושג מה ההבדל בין פילטר שמן לפילטר אוויר, הזמנת חלפים לרכב על סמך "מה שנראה מתאים" עלולה להיגמר באכזבה, בהוצאה כפולה ולעיתים אפילו בנזק לרכב".

 מה לא כדאי לקנות

  1. חלקים קריטיים שלא תוכל לוודא את התאמתם בוודאות - דיסקיות בלם, בולמים, משאבות, רצועות טיימינג.
  2. חלקים שאין לכם את הכלים או הידע להתקין לבד -  כמו חיישני ABS או מכלולי תאורה פנימית/מחשב.
  3. מותגים לא מוכרים או מוצרים עם ביקורות מפוקפקות  -  כל מוצר עם פחות מ־3.5 כוכבים ו/או פחות מ-20 ביקורות - עדיף להתרחק.

משלוח ומיסוי – מה חשוב לדעת?

"על פי החוק בישראל, אם תקנו באופן מקוון חלקי חילוף רכב בסכום נמוך מ-75 דולר תהיו פטורים מתשלום מע"מ ומס קנייה", מציינת עוז. "אם ערך החלפים באותו משלוח נע בין  75 ל- 500 דולר תידרשו לשלם מע״מ בשיעור של 18% (כולל עלות המשלוח והביטוח). כשערך החלפים באותו משלוח עולה על 501 דולר, עלות המס תחושב על פי ערך החבילה בתוספת דמי משלוח וביטוח".