דוח חדש של ארגון לקט ישראל בשיתוף המשרד להגנת הסביבה חושף פגיעה משמעותית בחקלאות הישראלית בעקבות המלחמה. לפי הדוח, כ-150 אלף טונות תוצרת חקלאית הושמדה ומחירי הפירות והירקות זינקו בעשרות אחוזים: לדברי החוקרים, המחסור בתוצרת החקלאית גרם לעלייה של 18% במחירי הירקות ושל 12% במחירי הפירות ברבעון הראשון של השנה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
לפי מחברי הדוח, ההחמרה באובדן המזון נבעה כתוצאה מצמצום הגישה לשטחים חקלאיים ומחסור בידיים עובדות - שפגעו בהיצע התוצרת החקלאית וגרמו לעליית מחירי הפירות והירקות. הממצאים הם חלק מדוח אובדן המזון שכתב ארגון הצלת המזון הלאומי לקט ישראל יחד עם BDO, ועוסק בהשפעות המלחמה על הביטחון התזונתי ועל ענף החקלאות.
זינוק באובדן המזון מתחילת המלחמה
בישראל למעלה מ-2.5 מיליוני דונם של שטחים חקלאיים לגידולי ירקות, פירות וגידולי שדה - מהם יותר מ-30% נמצאים באזורי הקו הראשון של המלחמה, כ-22% בחבל תקומה (עוטף עזה) ועוד כ-10% בגבול הצפון (7% בגליל ו- 3% בגולן). בחבל תקומה, המכונה "אסם התבואה של ישראל", נמצאים כ-60% משטחי תפוחי האדמה בישראל, כ-50% משטחי העגבניות ו-40% משטחי גידול הגזר והכרוב. באזור קו העימות בגבול הצפון נמצאים כ-60% משטחי מטעי תפוחי העץ ומעל ל-35% משטחי מטעי האפרסקים. מלבד גידולים חקלאיים, גבול הצפון מהווה גם מקור ייצור מרכזי לביצים, ופטמי הודו.
בעקבות המלחמה חלה ירידה של כ-40% בכוח האדם (עובדים זרים ופלסטינים) בענף החקלאות. התוצאה היא זינוק בהיקף אובדן המזון במקטע החקלאי מרמה של 9% טרום המלחמה - לרמה של 22%. פירוש הנתונים הוא שהמלחמה שפרצה באוקטובר גרמה לתוספת אובדן של 150 אלף טונות תוצרת חקלאית בחצי השנה הראשונה למלחמה, בשווי כ-670 מיליון שקל. בלקט ישראל מציינים כי הודות לפעילות הצלה של 70 אלף מתנדבים הופחת אובדן המזון מ-25% ל-22%.
הירקות שמחיריהם זינקו במיוחד
מחברי הדוח קושרים בין הבעיות בענף החקלאות ואתגרי היבוא למחירי הירקות והפירות לצרכנים. ברבעון האחרון של 2023 מדד הפירות והירקות עלה בכ-10% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. מדד מחירי הירקות עלה ביותר מ-14% בעוד שמדד הפירות עלה בכ-8%. ברבעון הראשון של שנת 2024 המשיך מדד הפירות והירקות לעלות בכ-13% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. מדד מחירי הירקות עלה בכ-18% בעוד שמדד הפירות עלה בכ-12%.
החוקרים מציינים ספציפית את השינוי במחיר תפוח האדמה, שזינק ב-40% ברבעון הראשון של 2024 לעומת התקופה המקבילה; זינוק של 35% באותה תקופה במחירי הבצל; וזינוק של 22% במחיר הגזר.
הצרכנים עברו למזון "מזין פחות"
אנשי BDO ולקט ישראל מציינים כי העלייה במחירי הפירות והירקות גבוהה פי 4 מעליית מחירי מוצרי המזון האחרים, שעלו בכ-3%. התוצאה לדבריהם הינה ירידה בצריכת פירות וירקות ופגיעה בביטחון התזונתי. כך, בשעה שמחירי הפירות והירקות עלו ב-13% בתחילת 2024, הצריכה שלהם ירדה בכ-7%. "מכאן שהאוכלוסייה הפחיתה בצריכת פירות וירקות ופנתה ככל הנראה לרכישת מזונות זולים יותר ומזינים פחות", הם כותבים.
העלות הכוללת של אובדן המזון למשק הלאומי בששת החודשים הראשונים של המלחמה עומדת על כמיליארד שקל. עלות זו כוללת אובדן מזון בשווי 670 מיליון שקל, עלות סביבתית כתוצאה מאובדן המזון בגובה של 135 מיליון שקל ותוספת עלות בריאותית של כ-210 מיליון שקל כתוצאה מצריכת מזון פחות בריא ובשל כך פגיעה בבריאות אזרחי המדינה.