על אף שכבר שנים מכירת נפצים מכל סוג נחשבת בלתי חוקית - גם השנה קבוצות הטלגרם מלאות בהצעות קנייה וסרטונים של החומרים המסוכנים. לידי N12 הגיעו התכתבויות מתוך אותן הקבוצות, ובמשטרה אומרים שהם רואים זאת בחומרה.
כך לדוגמא, בקבוצת טלגרם אחת מפורסמים סרטונים רבים של המוצרים השונים. פנינו אל נציג המכירות, שאמר כי "הזיקוקים שאנחנו מוכרים מאוד רציניים. אם זה נופל ועף עליך תהיה בבעיה. אתה יכול להיפצע קשה מאוד". גם כאשר הכותב הציג את עצמו כילד בן 12, ענה הנציג: "לא אכפת לי בן כמה אתה רק תביא כסף".
בקבוצת טלגרם אחרת מציעים מגוון מוצרים במחירון הבא: חזיז ב-5 שקלים, חבית ב-11 שקלים וסופר טייגר ב-5 שקלים. בהודעה בקבוצה מגדילים וכותבים שהדבר נעשה "באישור משטרת ישראל". לכל קבוצה כזו מנויים בין עשרות לאלפים.
"כולנו מתארגנים בטלגרם על נפצים, זה קל", ספר א', ילד בן 13, ל-N12. "במקום שניקח אוטובוס ונחפש איפה לקנות, מגיע אליך שליח. בנוסף במקומות אחרים מוכרים חזיזים וזיקוקים חלשים יחסית, אבל בטלגרם מצליחים להביא דברים מעולים. אני אישית מוציא השנה סביב 350 שקל על נפצים. יש לי חברים טחונים שיוציאו גם 1,000 שקל".
אתם לא חוששים להיתפס או להיפצע?
"מה כבר יעשו לי? המשטרה לא תעצור אותי. במקסימום יחרימו את הנפצים. לפני יומיים התפוצץ נפץ שזרקו סנטימטר מהעין שלי. כמעט ונהייתי עיוור. חבר שלי קיבל זיקוק בוער בבטן, וקיבל חתיכת כוויה. אבל זה כיף, אז מנסים להיזהר כמה שיותר".
מכירת וקניית נפצים כל כך שכיחה וקלה להשגה, שלעיתים חל בלבול לגבי השאלה איזה מוצרים אינם חוקיים. ובכן, התשובה פשוטה - הכול.
"נפצים נחשבים על פי חוק כצעצוע נפיץ שאסור למכירה, ללא קבלת היתר מראש ובכתב", מסביר עו"ד ליאור וימן, העוסק בדיני ביטוח ונזיקין. "לאור כך, הן השימוש והן המכירה אסורים. זה הדין גם לגבי זיקוקי דינור שנמכרים באופן פיראטי באמצעות גורמים לא מורשים. במרוצת העשור האחרון נפגעו למעלה מ-100 ילדים, חלקם באורח קשה, בשל שימוש בנפצים וזיקוקים, כאשר לא מן הנמנע שפגם במוצר הוא שגרם לכך.
"נקודת האור היחידה מבחינת הורי הנפגעים היא העובדה כי פוליסת ביטוח תאונות אישיות (עליה משלמים במסגרת תשלומי ההורים) חלה על כל תלמיד ומכסה כל נזק שנגרם בכל שעות היממה, לרבות במהלך חופשות, וניתן לתבוע את חברת הביטוח, ללא צורך להוכיח רשלנות. לנפגע עומדת גם האפשרות לתבוע את המוכר או את היצרן, אך בשל העובדה כי מדובר על סחר באפליקציית מסרים אנונימית כטלגרם, הסיכוי לאתרם נמוך מאוד".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "משטרת ישראל רואה בחומרה כל שימוש הנעשה בניגוד לחוק בצעצועים מסוכנים ופועלת בנחישות לאורך כל השנה באופן סמוי וגלוי נגד אחזקה, סחר ושימוש בהם. במסגרת מאמצי משטרת ישראל, אנו פועלים בתחום המניעה וההסברה באופן נרחב במטרה לצמצם תופעות אלו. לצד זאת מתבצעת אכיפה בשיתוף משרדי הממשלה הרלוונטיים בקרב חנויות מכר, ספקים וסוחרים פרטיים ומסחריים. אנו קוראים לציבור ההורים לשמור על בני הנוער והילדים ולמנוע מהם לרכוש ולהפעיל אמצעים אלו, שיש בהם סיכון ממשי לחיי אדם. נמשיך לפעול נגד אותם גורמים למען שלומו, בטחונו ובריאותו של הציבור".