סערה בכוס (או בגביע) גלידה: עליית המחירים של אסם, מקדנולד'ס וג'פניקה בימים האחרונים הרגיזה הרבה ישראלים, אבל עם כל הכבוד, מה שגרם לרעש הגדול ביותר בציבור הוא דווקא עליית המחירים של רשת הגלידריות גולדה. יצאנו לבדוק איך קרה שהגלידה הפכה לקינוח הלאומי ולמה היא כל-כך יקרה.
באחד המקומות שבהם ביקרנו, פגשנו את משפחת בן בסט, בעלי רשת הגלידריות דלי קרים. העסק שהוקם לפני יותר מ-30 שנה, מוכר גלידות בעשרות טעמים שמאוחסנות במקררים בטמפרטורה של מינוס 25 מעלות. אם פעם הם היו מייצרים כ-2 טון גלידה בחודש, היום התוצר עומד כבר על בין 900 ל-1,000 טונות בשנה.
אחרי שנוצר רעש בעקבות העלאת המחירים בגולדה, שאלנו את "היריבים" בדלי קרים אם הם הופתעו. "כן, מההד שזה יצר. אין מה לעשות, אתה לא יכול להכעיס את הלקוחות שלך ואתה לא יכול לשחק בהם ולהעלות מחיר פעמיים בתקופה כל כך קצרה". ובכל זאת, גם בדלי קרים העלו מחירים. "העלינו מחיר לפני חודש אבל זה אחרי ששנתיים לא העלינו מחירים. בסופו של דבר אנחנו דואגים גם לזכיינים שלנו. זאת אומרת, הם צריכים בסופו של דבר להרוויח".
"זה בסדר גמור שבן אדם יחליט לקנות קילו גלידה ב-90 או 100 שקלים או ב-110 שקלים"
בגלידריה אחרת, אותלו, שנחשבת לגלידת בוטיק, מייצרים גלידה במכונה מיוחדת כפי שייצרו באיטליה בשנות העשרים. מתן סלע, בעלי הגלידרייה, סיפר כי לעומת מכונות אחרות "פרק הזמן שלוקח להכין את הגלידה יותר ארוך, קרוב ל-20, 25 דקות לטעם אחד". לדבריו, המרקם שיוצרת המכונה שיובאה מאיטליה שונה. "המרקם הוא אוורירי. הוא מאוד מאוד מאוד קרמי ומאוד נימוח. וזה דבר שקשה להגיע אליו במכונות מודרניות", אמר סלע.
ב-2017 מארז של קילוגרם אחד של גלידה עלה בה 89 שקלים. היום המחיר במשלוח מגיע כבר ל-110 שקלים. "זה בסדר גמור שבן אדם יחליט לקנות קילו גלידה ב-90 או 100 שקלים או ב-110 שקלים. העשרה שקלים האלה בין חוויית קצה לחוויה רגילה, בעיניי שווים", טען בעלי אותלו.
למה קילו גלידה מגיע למאה שקלים או יותר? אולי עם עליית המחירים, בכלל האלטרנטיבה היא להכין גלידה ביתית. יהונתן שרביט, שף ומתמחה בהכנת גלידות ביתיות הציג לנו מכונת גלידה ביתית ש"יודעת לייצר משהו כמו שני קילו של גלידה", כך שבתוך שעה הגלידה מוכנה. "אני 'סאקר' של מתוקים אז מצאתי את עצמי נשאב לזה", הוסיף שרביט.
שנת הקורונה זירזה תהליכים שבדרך כלל היו מתרחשים על פני עשור. אם בעבר להזמין גלידה במשלוח היה נשמע מופרך כמו לעטות מסכה, היום אחוז משלוחי הגלידות בלתי נתפס. ואם הגלידה שווה יותר ממאה שקלים או לא, ימים יגידו. בינתיים בעלי הגלידריות יעשו הכול כדי לשמור שהכדור המתוק לא ייזל להם מבין הידיים.