לאט לאט, בשקט בשקט, צצו להם בחיפה בתי אוכל מזן חדש, ועכשיו כבר אפשר לומר בוודאות שמדובר בסצנה קטנה. מדובר בברים, בתי קפה וגם שתי מסעדות שהבעלים שלהם הם יוצאי מדינות חבר העמים לשעבר, כפי שאפשר להבין כבר משמותיהם: סובא (ברוסית ינשוף) קשטן (ערמון), פוסלסקי (כפרי), ריומקה (כוסית) וורניקס (כיסונים מהמטבח הסובייטי).
אם אתם מדמיינים תפריטים עתירי סלטי מיונז ומנות בשר לבן, זה לא הכיוון. לא מדובר במסעדות רוסיות פר אקסלנס, אלא בזן חדש של קולינריה שהפן הסובייטי משולב בה בצורה עדכנית יותר. הרוסיות אינה בפרונט, האירופיות כן. פה ושם אפשר למצוא מנה שמזוהה עם המטבח הסובייטי, אבל המקומות האלה ככלל הם משהו אחר; אירופיים יותר, מעוצבים יותר, עם תודעת שירות עדכנית והברקות מסקרנות בתפריטים.
סקירת המסעדות הכי טובות בחיפה חידדה לנו פעם נוספת את העובדה שהעיר היא מעצמה קולינרית בשלל תחומים. אחד מהם, ככה הולך ומתברר, הוא המסעדות המזרח אירופיות, שבחלק גדול מהן המחירים עדיין לא פגשו את יוקר המחייה. רק שימו לב למשהו חשוב: ממכיוון שמדובר במקומות לא גדולים, שלרוב מופעלים על ידי צוותים משפחתיים, זמני הפעילות משתנים כל הזמן - אז לפני שמגיעים כדאי לבדוק ברשתות החברתיות אם המקום באמת פתוח.

פוסלסקי
בית הקפה של בני הזוג פוסלסקי הוא מקום מושלם לארוחת בוקר, עם מנות כמו פרנץ' טוסט סלמון, רושטי תפוחי אדמה ענקית עם סלמון וקרם שמנת חמוצה ופרנץ' טוסט בייקון (36-70 שקלים). מדובר בגן עדן גם לאוהבי הקינוחים הוויראליים. כזהו למשל קינוח הפנקוטה בצורת חתול, שמוגש על רוטב תותים מושלם. חוץ מזה מומלץ לא לפספס את הפרנץ' טוסט דובאי - בריוש מושחת שעליו ממרח פיסטוקים עם קדאיף, קרם שמנת עשיר ומעל הכל אבקת קקאו ופיסטוקים קלויים (36 שקלים).

יש בתפריט גם סירניקי (פנקייקס גבינה) שמנמנים ואווריריים שמוגשים עם תוספות שונות, עוגת גזר עם קרם שמנת מושלם ועוגות קאלט מהמטבח הסובייטי כמו מדוביק (26 שקלים). גם לקפה יש פה מקום מכובד, ומבחר המשקאות לא סטנדרטי. מכינים אותו במכונת קפה מיוחדת שיובאה מדובאי, ומגישים בכלים יפים במיוחד.
פוסלסקי. הנאמנים 6, חיפה

רומקה
האוכל של מסעדת רומקה שבפאתי שוק תלפיות מוגדר כפוסט סובייטי והתפריט שלה מציג מטבח רוסי מסורתי עם נגיעות ישראליות. זה אומר שאפשר להרכיב בה ארוחה מסאלו (שומן חזיר) ושובה (סלט סלק ודג מלוח), וגם טרטר זוקיני וחציל עם ברינזה ולחם שרוף, קונפי לברק וצ'יבורקי עם כבד קצוץ (34-78 שקלים).

את האווירה מייצרים טפט, נברשת ושטיח ענק, ובשביל הקטע גם המנות הכי סובייטיות מוגשות בצורה מקורית, עם טוויסט מודרני. התוצאה היא ארוחה ייחודית ומסקרנת במקום שלא דומה לשום בר או מסעדה רוסית אחרת.
רומקה. נורדאו 21, חיפה
קשטן
קשטן הוא בית קפה ותיק שבנובמבר האחרון החליף בעלים, עבר שיפוץ וחזר בגרסה עדכנית ומוצלחת יותר, אם לשפוט לפי חוות הדעת ברשתות חברתיות. הוא ממוקם בשוק הטורקי ומגיש תפריט קפה בלתי נתפס עם גרסאות קפה שטרם ראיתם בארץ (אפילו חלב נטול לקטוז יש כאן). המבחר כולל קפה פלאט ווייט, קפה וינאי, ראף עם ליקר, ראף עם סירופ, ראף לוונדר, לאטה דלעת, אייריש קפה, פראדו, בום פירותי, דבורת קפה, מנגונענע קפה, אספרסו מרטיני, וינסנט וגה ואספרסו טוניק. כל זה בנוסף לכל משקאות הקפה הרגילים, וכמובן גם מאצ'ה (10-40 שקלים למשקה).
בגזרת האוכל תמצאו כריכים (15-42 שקלים), סלטים (25-40 שקלים), גביניות (סירניקי, 40 שקלים), פנקייק עם סלמון, עם גלידה או עם פירות (30-46 שקלים), ארוחות בוקר כמו דייסת שיבולת שועל וריבה או מקושקשת עם סלט (25-30 שקלים), בלינצ'ס עם גבינה (30 שקלים) וקינוחים ללא סוכר ולא גלוטן.
קשטן. קהילת סלוניקי 12, חיפה. ראשון-שבת 9:00-19:00
סטיריקון
את סטיריקון, גסטרו-בר באווירה גותית, פתחו זוג עולים מסנט פטרסבורג: אלאונורה גרדה, שעוסקת בשיווק ובעיצוב, ואיגור סטפנוב, סומלייה. את הקוקטיילים מרכיבים כאן על בסיס ליקרים שמכינים במקום, שאפשר להזמין מסלול טעימות שלהם. בתפריט האוכל יש יציאות לא רגילות כמו קרוטוני שום מלחם שחור עם פרמזן (35 שקלים), קוביות תפוח אדמה ברוטב פרמזן וצ'דר (31 שקלים), טורטיות עם בקר וירקות מוקפצים ברוטב פאד תאי (57 שקלים) וטרטר קריאולי עם בקר, סלסה קריאולה, בלסמי ופרמזן (75 שקלים). עוד בתפריט: מדליוני פילה ברוטב יין עם פירה פסטו (135 שקלים), אנטרקוט עם סלסה ופירה פטריות (125 שקלים), פאני פורי במגוון מילויים לא שגרתיים, כדורי אורז מטוגנים עם צ'דר וריבועי אורז מטוגנים עם תוספות מעל (31-64 שקלים). הסלט היחיד בתפריט נקרא "סלט רפאים", שהוא סלט בהזמנה אישית לפי המוצרים הזמינים במטבח (45 שקלים).
סטיריקון. חטיב 8, חיפה
סובא
סובא (SOVA) הוא בר בירות הקראפט שקהילת חובבי הבירה בחיפה חיכתה לו. הוא ממוקם בשוק הטורקי, משמש גם כחנות ופתוח כבר משעות הצהריים, ומ-17:00 אפשר גם להזמין בו אוכל. התפריט מציע בין השאר קרוטונים מלחם שיפון רוסי עם פרמזן ורוטב לבחירה (38 שקלים), שניצל עם צ'יפס (55 שקלים), סיגרים ממולאים בגבינה (55 שקלים) ומבחר זקוסקי – מנות נשנוש לצד הבירה. בגזרה הזו יש עגבניות שרי/כרוב/מלפפונים מוחמצים (15-36 שקלים), שלושה סוגים של דגים מומלחים ומיובשים (25 שקלים) וסלט בירה (!) עם מלפפון טרי, סלמי וגזר קוריאני (46 שקלים). את הבירות (לא פחות מ-100 סוגים) אפשר לקנות בפחיות או במזיגה מתוך ברזים.
סובא. נתן קייזרמן, 8 חיפה

ורניקס
ורניקס, למי שאינו מכיר, הם כיסונים רכים ועדינים עם מילוי משתנה. מסעדת ורניקס נפתחה כבר ב-2022, והיא ממוקמת במרכז מסחרי קטן במה שהיה פעם בית הקרנות בצומת הרחובות בלפור והרצל. המקום שייך לאלכס קליינטי, שעלה ארצה ב-1991, והוא המארח הלבבי שגם מגיש את האוכל.

מבחר הכיסונים בוורניקס כולל פלמני ממולאים בבשר (יש עם מיקס שמכיל בשר בקר, עוף ולבן, יש במילוי בקר ובמילוי כבש), ורניקס ממולאים בתפוחי אדמה, בכרוב מבושל או חמוץ או בגבינה מלוחה, וגם ורניקס מתוקים במילוי דובדבנים או ריקוטה ופירות יער. את המנות עם הבשר, תפוחי האדמה והכרוב מגישים לצד שמנת חמוצה, בצל מטוגן וכרוב כבוש (45 שקלים למנה של 16 כיסונים ביתיים).
בתפריט של ורניקס תמצאו גם סלט אוליבייה (סלט תפוחי אדמה רוסי) ושובה (סלק ודגים מלוחים), וגם מרק בורשט - מנת קאלט של המטבח הרוסי (לא סובייטי!) - שעולה 35 שקלים לחצי ליטר. לקינוח יש עוגת נפוליאון.
ורניקס. בלפור 2, חיפה