לקראת ליל הסדר במוצאי שבת, ענף הכלים החד-פעמיים צפוי להתאושש ולשבור את שיאי המכירות משנים קודמות. "נחזור לנתוני המכירות של 2023 ואף נעבור אותם," מעריך עזר שר שלום, מנכ"ל "פעמית סטור". הערכתו מגיעה עוד לפני סיכום המכירות שצפויות להגיע לשיאן בסוף השבוע.

בכיר ברשתות השיווק מאשר את המגמה ומעריך כי השנה תירשם עלייה של 10% במכירות לעומת פסח 2024, עם זינוק של 50% לעומת חודש רגיל במהלך השנה. "קטגוריית הכלים החד-פעמיים נמצאת כל הזמן בצמיחה," מדגיש הבכיר.

הסיבה העיקרית לעלייה במכירות, לדברי שר שלום, היא חזרה למסורת משפחתית רחבה יותר: "בשנת 2024, שנת המלחמה, אמנם לא יצאנו לחו"ל בהיקפים של השנה ורובנו חגגנו בבית, אבל חגגנו בצורה יותר מצומצמת, כשברוב המקרים מדובר היה במשפחה הגרעינית פלוס 2-4 אורחים.

"השנה, למרות שכחצי מיליון ישראלים יוצאים בפסח לחו"ל, רובם עושים זאת אחרי ליל הסדר עצמו, כך שאת ליל הסדר נחגוג השנה עם הרבה יותר אורחים סביב השולחן מאשתקד."

ישראלים ונוחות מעל הכל

ישראלים מעדיפים נוחות על פני שמירת הסביבה. ישראל מפגרת אחרי רוב מדינות ה-OECD בצריכת כלים חד-פעמיים, והניסיון לצמצם שימוש בשקיות אריזה בסופר צלח חלקית בלבד. עם זאת, צרכנים רוכשים יותר כלים חד-פעמיים מתכלים.

מכירות הכלים החד-פעמיים בישראל מגיעות לשיאן בשני מועדים: פסח וחג העצמאות. ביום העצמאות, ישראלים רבים מבלים בפיקניקים ו"על האש" מחוץ לבית ומסתפקים בכלים פשוטים יותר.

"בפסח משקיעים יותר, קונים לא רק צלחות, כוסות וסכו"ם, אלא גם אקססוריס כמו מפות שולחן חד-פעמיות וחבקים למפיות, ומשקיעים יותר באיכות ובנראות הכלים," אומר שר שלום.

פעילי מגמה ירוקה בפארקים (צילום: מגמה ירוקה, חדשות)
הפגנה נגד כלים חד פעמיים. המתכלים יסייעו?|צילום: מגמה ירוקה, חדשות

לא השכבות המבוססות מאוד, המעדיפות להציג לאורחים את הסרוויס היקר כשממילא יש מי שישטוף את הכלים אחרי הסדר. בעיקר קונים מעמד הביניים שרוכש את הכלים היקרים יותר, והמעמד הנמוך שקונה את הפשוטים.

לדברי שר שלום, בחנויות הרשת בפריפריה קונים יותר חד-פעמי מאשר במרכז. החברה החרדית והדתית קונה הרבה יותר כלים חד-פעמיים, למרות שיש זרמים שלא מוותרים על הגעלת כלים ועבורם כלים חד-פעמיים אינם מספיק כשרים.

מחקר של מכון קנתר עבור הכנסת מלפני מספר שנים מצא כי החברה החרדית מהווה כ-27% מצרכני הכלים החד-פעמיים בישראל, אף שחלקה באוכלוסייה הוא כ-9% בלבד.

חצי מיליארד פריטים חד-פעמיים נרכשו לפסח אשתקד

על פי הערכת המשרד להגנת הסביבה, בשנת 2024 (בחודשים ינואר-נובמבר) סך המכירות של כלים חד-פעמיים עמד על 514 מיליון שקל (הוערך בכ-2.5-3 מיליארד פריטים). הממוצע החודשי עמד על 46.76 מיליון שקל.

בשנת 2023 סך המכירות עמד על 603 מיליון שקל, והממוצע החודשי היה 50.26 מיליון שקל. ב-2024, בין מרץ לאפריל, אז חגגנו את ליל הסדר, נרשמה עלייה של 24% במכירות פריטי כלים חד-פעמיים (כחצי מיליארד פריטים).

הממשלה הקודמת הטילה מס על כלים חד-פעמיים במסגרת התיישרות ישראל עם המדינות המתקדמות בעולם, ולצמצום השימוש בהם. בעקבות המיסוי המחיר הממוצע עלה ב-45%, והיקף הרכישות ירד ב-24%. ממשלת נתניהו מיהרה לבטל את המס, כחלק מהיענות לתביעות של הסיעות החרדיות.

שר שלום מביא גם בשורה שתשמח שוחרי איכות הסביבה: "אנחנו מזהים מגמה מאוד ברורה להעדפת כלים מתכלים. אם לפני 3-4 שנים 10% מהכלים החד-פעמיים שנמכרו היו מהסוג המתכלה, היום מדובר כבר בשליש מהכלים החד-פעמיים."

המחיר של כלים מתכלים הוזל בכ-25% לעומת לפני 3-4 שנים, בגלל התחרות הגדולה והוזלת ייצורם. "זו סיבה נוספת לכך שרבים עוברים לכלים המתכלים, מעבר לסיבה הסביבתית," מציין שר שלום.