יותר משבועיים חלפו מאז הודיעה שטראוס על הריקול הענק בשל גילוי סלמונלה במוצריה. אלפי מוצרים ירדו מהמדפים, ובפרט כל מוצרי השוקולד של מפעל עלית בנוף הגליל, שצפוי להיות מושבת לתקופה ארוכה. מנתונים שהגיעו לידי N12, בזמן שמוצרי עלית הפסיקו להימכר, החברות המתחרות מרוויחות ובגדול.
אז מי המרוויחות הגדולות מהאירוע? בקטגורית טבלאות השוקולד, המכירות של שוקולד פרה של שטראוס עלית שהחזיקו ב-32% מהשוק ושלטו בו, צנחו מתחת לאפס - כלומר לא רק שהפסיקו לקנות, אלא ששטראוס הייתה צריכה להחזיר כסף לצרכנים על טבלאות שנרכשו. במקומם צמחה המתחרה הברורה - שוקולד מילקה של היבואנית דיפלומט הגיע ליותר מ-41% מהשוק. גם ורד הגליל של יוניליוור קפצו ליותר מ-12.5% ולואקר וטוני'ס של ליימן שליסל שילשו את המכירות.
גם בקטגורית הוופלים המתחרות נהנו מהצניחה הפתאומית של שטראוס עלית, שמותג ה"בפלות" שלה שלט ב-64% מהשוק ללא עוררין. בשבוע שלאחר הריקול זינקו לואקר של ליימן שליסל לכמעט 50% מהשוק ווופלים של מן עלו מ-1.5% ללא פחות מ-12%.
עוד מוצר שמזוהה לחלוטין עם עלית הוא החטיפים המתוקים: טעמי, כיףכיף, מקופלת, פסק זמן, כל אלה היוו מוצרי יסוד כמעט במשקי בית רבים. ברגע שהחטיפים המתוקים של שטראוס ירדו מהמדפים הישראלים עברו למוצרי קליק ושוקולדים של ורד הגליל שזינקו מ-24% ל-35%. כך קרה גם למותגי פררו וקינדר ולחטיפים כמו מרס, טוויקס וסניקרס, שעלו מכ-8% ל-24% ו-21% בהתאמה.
מוצר נוסף שירד במפתיע ממדפי הסופרים הוא המסטיקים של שטראוס, וביניהם המותג הפופולרי MUST ובזוקה, שיחד היוו לפני הריקול כ-50% משוק המסטיקים בארץ. היעלמותם העלתה את קרנה של "אורביט" ששייך למרס ישראל ושל מנטוס של ליימן שליסל.
עם זאת, נתוני "סטורנקסט" מראים שהחברות המתחרות לא הצליחו לנצל לחלוטין את המרווח שניתן להם. הצרכנים לא רק עברו לחברות מתחרות, אלא צמצמו את הצריכה שלהם: כך למשל סטורנקסט מראים ירידה של 54% בשווי מכירות טבלאות השוקולד מכל המותגים וכל הספקים ברשתות השיווק. אם לפני המשבר נמכרו טבלאות שוקולד בשווי 11.78 מיליון שקלים בשבוע, בשבוע הראשון של מאי נמכרו רק 8.59 מיליון שקלים של טבלאות שוקולד. בנוסף ישנה ירידה כוללת של 31% בקטגוריות של חטיפים מתוקים - מ-11.78 מיליון שקלים בכל המותגים ל-8.14 מיליון שקלים בלבד.
הנתונים האלה אמנם ראשוניים, אך הם בהחלט מעידים על הפגיעה החמורה במותג שטראוס-עלית בתקופה הקרובה. כשהמפעל בנוף הגליל ישוב לפעילות, יצטרכו אנשי השיווק של שטראוס לחשוב איך הם מחזירים את הצרכנים למותגים שפעם היו ברירת מחדל, אך כעת הוחלפו באחרים.