המילואימניקים שנתקעו בחו"ל: ישראלים רבים המצויים בחו"ל וזומנו לשירות מילואים בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות מתלוננים כי הם מתקשים למצוא טיסות שיאפשרו להם להגיע ארצה. זאת בעקבות ביטולי הטיסות המרובים של החברות הזרות וגם חברות ישראליות. בניסיון להתמודד עם האתגר ולהביא את מקבלי צווי ה-8 לארץ קמו שורה של יוזמות, חלקן פרטיות וחלקן רשמיות.

"אני ועוד רבים אחרים תקועים בסרי לנקה עם צו 8 ביד ומחפשים טיסת חילוץ לארץ ולעזור לחברים שלנו שבחזית", נכתב בהודעה שהגיעה למערכת. "אני ועוד הרבה ישראלים אחרים בניו יורק ובארה"ב קיבלנו צו 8. בינתיים נראה שרק על אל על אפשר לסמוך עם הגעה לארץ", נכתב בהודעה אחרת.

במשרד החוץ אומרים כי נמל התעופה בן גוריון (נתב"ג) פתוח לטיסות לישראל, אף שרבות מחברות התעופה הזרות ביטלו את הטיסות שלהן ארצה. עם החברות המבטלות נמנות טורקיש איירליינס, וויז, אייר פרנס, אייר קנדה, יונייטד, לופטנזה, אמריקן איירליינס, סוויס, איזיג'ט, אייר סיישל, אייר אינדיה ועוד חברות רבות נוספות. כמה מהחברות אף ביטלו את טיסות שתוכננו לצאת מישראל בימים הקרובים, בהן איזיד'ט, יונייטד איירליינס, LOT, וויז ואייר קנדה.

לוח ההמראות והנחיתות מציג ביטולי טיסות, בשבת (צילום: GIL COHEN-MAGEN/AFP via Getty Images)
לוח ביטולי הטיסות בנתב"ג, בשבת. רבות מהחברות הזרות ביטלו טיסות|צילום: GIL COHEN-MAGEN/AFP via Getty Images

חלק מהחברות ביטלו את כל הטיסות שלהן אל ישראל וממנה ואחרות ביטלו רק חלק מהטיסות בעוד אחרות עדיין מתקיימות. בנוסף ייתכנו עיכובים בשעות ההמראה והנחיתה של הטיסות. לטסים מומלץ להתעדכן במועדי הטיסות בלוח ההמראות והנחיתות בנתב"ג בקישור כאן ומול חברות התעופה.

חברות התעופה הישראליות מתגברות את הטיסות מכמה מוקדים (ראו פירוט בהמשך), אך מדובר בטיסות מסחריות ולכן יש צורך לרכוש כרטיסי טיסה. רבות מהפניות למשרד החוץ מגיעות ממטיילים שנמצאים בנפאל ופניות נוספות מתקבלות גם מדרום אמריקה וממוקדים נוספים.

"אני חייב לעלות על מטוס, הבסיס שלי קורס"

בינתיים, ישראלים השוהים בחו"ל ושזומנו לשירות מילואים מחפשים פתרונות שיאפשרו להם להגיע חזרה לארץ מהר ככל האפשר. קבוצות וקהילות וואטסאפ שהוקמו לנושא כבר כוללות מאות חברים. דיילים ודיילות באל על התגייסו לאתגר ומציעים לחלק קודי קופון להזמנת טיסות בחברה, כדי לסייע למילואימניקים להגיע לישראל במחיר מעט יותר הגיוני.

ההודעות בקבוצות חושפות את התחושות של מי שרוצים להגיע חזרה למשפחה ולחברים: "אני חייב לעלות על מטוס. הבסיס שלי קורס", כתב דוד. "מישהו אולי יכול לנסות לעזור לי? הייתי צלף בצבא, הייתי בשדה תעופה במיאמי עכשיו. לא היה שם אף אחד. אשמח לעזרה אני חייב לחזור כמה שיותר מהר", שיתף סתיו.

התכתבויות לאיתור טיסות חזרה לארץ (צילום: צילום מסך מתוך קבוצת הוואטסאפ חזרה למילואים מאירופה)
התכתבויות לאיתור טיסות חזרה לארץ|צילום: צילום מסך מתוך קבוצת הוואטסאפ חזרה למילואים מאירופה

יוזמה נוספת שמנסה לסייע היא קהילת הוואטסאפ "מילואימניקים וחיילים חוזרים לישראל!", הכוללת שורה של קבוצות ייעודיות המחולקות לפי מדינות המוצא שמהן מנסים הישראליים לחזור ארצה. "בשעות האחרונות התגבשה קהילה מדהימה של מטיילים מרחבי העולם שעובדת בשיתוף פעולה עם חברות התעופה, סוכנויות נסיעה והשגרירויות", נכתב בהודעה שנשלחה למי שמחפשים פתרון", נכתב בהודעה שמועברת בקבוצות הוואטסאפ.

חיילים ומשרתי מילואים השוהים בחו"ל ומחפשים פתרון לחזרה מאירופה או מאמריקה הלטינית יכולים לפנות לקהילה בוואטסאפ בלינק כאן. קבוצת וואטסאפ אחרת המתמקדת בחזרה לגיוס מילואים מארה"ב אפשר למצוא בלינק כאן.

"כל המטיילים שמחפשים דרך לחזור ולא מצליחים באופן פרטי מתבקשים להצטרף לקבוצה הרלוונטית אליהם", נכתב באחת ההודעות שהפיצו מנהלי הקבוצות. "ככל שיהיה יותר ביקוש - כך עולה הסיכוי לטיסה בהקדם! הטיסות מיועדות רק למילואימניקים בעלי צו או למשרתים בשירות סדיר".

התכתבויות לאיתור טיסות חזרה לארץ (צילום: צילום מסך מתוך קבוצת הוואטסאפ חזרה למילואים מאירופה)
התכתבויות לאיתור טיסות חזרה לארץ|צילום: צילום מסך מתוך קבוצת הוואטסאפ חזרה למילואים מאירופה

יוזמה נוספת היא של אריאלי צירין ואנשי מילואים נוספים, רובם חיילים משוחררים שנמצאים בטיול אחרי צבא. הם התנדבו לרכז את המילואימניקים בכל מדינה בקבוצות וואטסאפ ייעודיות ולהכין רשימות עבור חברות התעופה הישראליות. את קבוצות הווטסאפ השונות המחולקות לפי מדינות אפשר למצוא בקישור כאן.

בקבוצות הוואטסאפ מבקשים מאנשי המילואים שנמצאים בחו"ל להגיע למספר יעדים מרכזיים: הנוסעים ממזרח - לדובאי, הנוסעים מדרום אמריקה - למדריד, והנוסעים מאירופה - לאתונה ביוון או לרנקה שבקפריסין. המתנדבים נמצאים בקשר עם חברות התעופה הישראליות ומעבירים להם רשימות של חיילים סדירים וחיילים שקיבלו צו גיוס ונדרשים להגיע ארצה. לטסים מוצע להיערך מראש ולהציג את צו המילואים בדלפק הקבלה בנמל התעופה בניסיון לקבל עדיפות בטיסות.

"סיימתי טרק של 13 יום בנפאל, וכשסיימנו את הטרק התחברנו לאינטרנט, ופתאום ראינו מה המצב", סיפר ל-N12 אורי בן איבגי, ממנהלי אחת היוזמות האזרחיות להשבת המילואימניקים לישראל, שמרכז את הפעילות במדינות המזרח מנפאל. "נקראנו לדגל. החברים שלנו נלחמים ואנחנו תקועים בחו"ל. כל החברים שלי במילואים או בסדיר, ואני מרגיש חסר יכולת לעזור להם. תחושה של חוסר אונים. אני נוחת והולך דוך לבסיס בלי לעבור בבית".

איסוף תרומות ללוחמים בוואטסאפ (צילום: מתוך קבוצת הוואטסאפ טיסות למילואימניקים ארה
איסוף תרומות בארה"ב ללוחמים דרך וואטסאפ|צילום: מתוך קבוצת הוואטסאפ טיסות למילואימניקים ארה"ב

נוסף להכנת הרשימות עבור חברות התעופה, הקבוצות מטפלות גם באתגרים נוספים של מי שמנסים לחזור לארץ: ארגון הסעות למי שצריכים להגיע לנמלי התעופה, איתור לינה למי שהצליחו למצוא טיסה רק בעוד כמה ימים ואפילו נסיונות לאיסוף תרומות של ציוד עבור הלוחמים בישראל.

בחברות הישראליות פועלים לתגבר טיסות

חברות התעופה הישראליות התגייסו כדי לסייע לישראלים שהיו אמורים לחזור לארץ עם חברות זרות וטיסותיהם בוטלו. אל על נתפסת בידי ישראלים רבים כחברה המרכזית שעדיין מפעילה טיסות לישראל. מהחברה נמסר כי נעשה מאמץ רב לספק מענה לישראלים שרוצים לשוב הביתה ולתגבר את מערך הטיסות, ומבקשים מהציבור להתאזר בסבלנות. בחברה גיבשו עמוד הסברים לשאלות נפוצות מצד הטסים על רקע ההתפתחויות הביטחוניות, אותו ניתן למצוא בקישור כאן.

מטוס אל על (צילום: פלאש 90)
מטוס אל על (ארכיון). הציבור מתבקש להתאזר בסבלנות|צילום: פלאש 90

לאחר שהתקבלו תלונות על מחירים גבוהים המוצעים באתר אל על לטיסות חזרה לישראל, הודיעה החברה על מדיניות מחירים חדשה. "מישהו יכול לסייע לנו? יש דרך אל על טיסה במוצ"ש 14.10, אבל בעלות של 6,000 דולר זה יקר לנו", כתבה מיטל בקבוצת וואטסאפ של ישראלים שמחפשים טיסות חזרה לישראל. "דיברתי היום עם נציגת אל על והטיסות מלאות כרגע עד שבת", השיבה לה חברה אחרת בקבוצה.

לפי אל על, כעת מחירי הטיסות ירדו למינימום האפשרי. "מתחילת המצב הביטחוני סייענו להשיב בבטחה אלפי ישראלים שבדרכם לאזורי המלחמה. למעלה מ-24 שעות שאנשי אל על עובדים על עדכון המחירים, כך שלכל טיסה יהיה מחיר קבוע ונמוך. בשל ביטולי הטיסות נותרו מקומות בודדים ברבות מהטיסות, ובמקרים חריגים המערכת הממוחשבת הציעה אותם במחירים גבוהים לפונים", נמסר אתמול (ראשון) מהחברה.

ישראלים ללא כרטיסי טיסה
ישראלים ללא כרטיסי טיסה בנמל התעופה בבנקוק, חלקם עם צווי 8 או חיילים, מבקשים לחזור לישראל

ארקיע מפעילה מוקד חירום שפועל בכל שעות היממה ומטפל בפניות רבות. במקביל, נפתח חמ"ל לטיסות חילוץ לישראלים מהיעדים לרנקה ואתונה. מהחברה נמסר כי מאז תחילת המלחמה בדרום הופעלו 12 טיסות מאתונה ועוד 6 טיסות מלרנקה, ונוספו עוד טיסות ליעדים אלה. בארקיע מציינים כי יש עומס גדול על החברה וכי נעשה מאמץ רב לטפל בכל הפניות. ניתן ליצור קשר עם ארקיע במספר הטלפון 03-6903333, או בשליחת הודעה לווטסאפ במספר 053-3550455.

גם ישראייר החלה בהפעלת טיסות חילוץ לישראלים מהערים לרנקה, אתונה, רומא וקורפו. את מועדי הטיסות אפשר למצוא בקישור כאן. ליצירת קשר עם ישראייר יש לשלוח מייל לכתובת site@israir.co.il.