שנה חדשה - עלייה נוספת: רשות החשמל עדכנה היום (רביעי) על עלייה בתעריפי החשמל לשנת 2023, ועל עדכון בסיס התעריף למקטע הייצור לחברת החשמל עבור השנים 2027-2022. בהתאם להחלטות, התעריף לצרכן ביתי מייצג צפוי לעלות בכ-8.2% והוא צפוי להיכנס לתוקף ב-1.1.2023. זו הפעם השלישית שחשבון החשמל מתייקר בתוך שנה, בעלייה מצטברת של 20%. מדובר בהתייקרות של כ-33 שקלים בחודש.

עליית המחירים (צילום: AP / FLASH 90, 123rf)
לא רק חשמל - גם המחירים בסופרים צפויים להמשיך לעלות|צילום: AP / FLASH 90, 123rf

לפי רשות החשמל, ההחלטה על עדכון מודל חישוב עלויות הייצור לחברת החשמל מורכבת ממספר רב של שינויים וביניהם הפחתה של 35% בשיעור התשואה המוכרת לחברת החשמל על ההון העצמי, כך שתעמוד כעת על 6.8% במקום 10.4%, החוסכת כ-250 מיליון שקלים בשנה; הפחתת תשלומי הצרכנים עבור עלויות התפעול, ההנהלה ומטה החברה - בשווי של כ-150 מיליון ש"ח בשנה; שינוי שיטת ההחזר להון, כך שתיפרש על שנים רבות יותר, תוך הקטנת הנטל השנתי על הצרכנים בשווי של כ-750 מיליון ₪ בשנה ועוד. כמו כן, החלת ההחלטה משנת 2022 מאפשרת את קיזוז החוב בגין הפחם כך שירד מ-4 מיליארד שקלים לכ- 2.5 מיליארד שקלים.

עליית המחיר הייתה פתוחה לתגובות הציבור, כשבדרך כלל אכן יש שינוי מסוים כלפי מעלה בהתאם להתנגדויות. הפעם דחו ברשות החשמל בקשות להורדת ההתייקרות, כמו לדוגמה זו של התאחדות התעשיינים, שהציעה לייקר את החשמל בפחות מ-3%, ולממן את ההפרש בעזרת 4-6 מיליארד שקלים שצפויים להתקבל ממכירת תחנת הכוח אשכול. בהתאחדות טענו כי בתקופה משברית כמו זו שאנו חווים יש היגיון בפריסת ההעלאה, שכבר עומדת על יותר מ-20% מתחילת השנה.

שנת 2023 - תעלה לנו ביוקר

העלאת תעריף החשמל - צפוי לגרור לגל עליות נוסף של מחירים בקרב שירותים ומוצרים רבים בשנת 2023.עלויות הייצור מתייקרות, ועל כן מחירם של מוצרים שמיוצרים כאן בישראל עלול לעלות. כך גם הפעלת מסעדות ומקומות בילוי, והפצת מזון לסופרים.

מחירי הדלק יורדים (צילום: יח
עוד עלול לעלות בשנת 2023: מחירי הדלק לליטר. אילוסטרציה|צילום: יח"צ

הדלק, גם נמצא בסיכון לשוב ולהתייקר לאחר שהפחתת המס על הבלו, שהשאירה את המחיר נמוך - עומדת לפקוע בסוף החודש. אם ההנחה על הבלו תיפסק, המחיר צפוי לזנק. במקביל נצפתה בחודש האחרון עלייה במחירי הנפט בעולם, שמושכת למעלה את מחיר הדלק בישראל. העדכון במחיר צפוי בסוף החודש, ואת המשך הפחתת המס יכול שר האוצר לבקש עד סוף החודש.

גם תעריף המים הביתי צפוי לעלות בתחילת השנה בכ-3.5%. ההעלאה נובעת בין היתר מהתייקרות מדד המחירים לצרכן ומהתייקרות מחיר החשמל. בעקבות העלאת התעריף, משפחה ממוצעת בת 4 נפשות תשלם כ-5 שקלים יותר לחשבון החודשי, שיסתכם בכ-140 שקלים. התעריף הנמוך, שאותו משלמות רוב המשפחות עבור צריכת מים ביתית, יסתכם מעתה ב-7.874 שקלים למ"ק במקום 7.608 שקלים. התעריף לכל כמות נוספת -14.057 שקלים למ"ק במקום 13.582 שקלים.

ההתייקרויות הצפויות בתחילת שנת 2023

בנוסף למים, בסיס הארנונה יעלה בשיעור קל יחסית של 1.37%, אך נדגיש כי לא מדובר בתוספת משמעותית למחיר הנוכחי. כמו כן, היו לא מעט רשויות מקומיות שביקשו להעלות את הארנונה בשיעור חד יותר. למשל, במבשרת ציון ביקשו להעלות את הארנונה העסקית בכ-5%, בבנימינה את הארנונה לבתים בכ-1.5%, ובתל אביב לחייב בארנונת מגורים מקסימלית דירות המשמשות ל-AIR BNB. ההעלאות הללו דורשות את אישור שר האוצר, ויונחו לפתחו של השר הנכנס.