ההטבה למזמינים חבילות מחו"ל בסכנה: ארגון לובי 99 פונה לשר האוצר בבקשה למנוע את ביטול הפטור ממע"מ שמוענק למזמיני חבילות מחו"ל בשווי של עד 75 דולר על רקע לחץ שמפעילים גורמים עסקיים. לפי הערכות, במשרד האוצר בוחנים את ביטול הפטור כחלק מהנסיונות לאתר מקורות כספיים לתקציב המדינה ל-2024.
• בגלל החות'ים: חשש מהתייקרות מוצרים שמיובאים מהמזרח
• הישראלים ניצלו את הפסקת האש לשופינג - ובענק
• סערת אולפן השידור החדש של הממשלה: "למדו מאורבן"
• סמוטריץ' מעכב את התקציב בשביל עוד כסף לסטרוק
בשנים האחרונות מנהלים גורמים עסקיים ובראשם רשתות האופנה מאבק לביטול הפטור שהביא לזינוק ביבוא פרטי מחו"ל של מוצרים באמצעות הזמנה באינטרנט. לאחרונה דווח כי אותם גופים פנו שוב לאוצר בבקשה לבטל את הפטור.
"קריאות אלו הן חלק מקמפיין אגרסיבי שמנוהל מזה מספר שנים על ידי איגוד לשכות המסחר התאגדות רשתות האופנה והמסחר והתאחדות התעשיינים, במטרה לבטל את הפטור ולהחליש את התחרות", כותבות סמנכ"לית לובי 99 עו"ד רחל גור ומנהל תחום הכנסת בארגון עו"ד נועה זלצמן במכתב ששלחו לשר האוצר בצלאל סמוטריץ'.
"תרומה להפחתת יוקר המחיה"
לטענת הארגון, לפי נתוני הדואר כ-90% מהחבילות שמגיעות מחו"ל מכילות מוצרי צריכה בסיסיים מתחום ההלבשה וההנעלה. עוד מציינים אנשי לובי 99 כי בדוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת נטען כי "לאור המגמה הגוברת של יבוא אישי של פריטי הלבשה והנעלה, לפטור ממע"מ על יבוא אישי יש תרומה בהפחתת יוקר המחיה לצרכנים במוצרים אלו".
כן נטען כי נתוני הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה) מראים כי משנת 2016, הפטור ממע"מ הוביל לעלייה משמעותית במספר החבילות שהוזמנו, מחירי ההלבשה וההנעלה בישראל ירדו בצורה חדה, ואילו מחירי המזון - שבו היבוא האישי מחו"ל מצומצם באופן משמעותי - עלו.
עוד טוענים בארגון כי בשנים האחרונות, העליות החדות ביותר במספר החבילות מחו"ל נרשמו בפריפריה, במגזר החרדי ובחברה הערבית. מסיבה זו טוענים בלובי 99 כי ביטול הפטור ממע"מ יפגע במיוחד באוכלוסיות החלשות.
בנוסף נטען כי רשתות האופנה שקוראות לביטל הפטור "צומחות ומשגשגות", לשון המכתב. כך, מביאים אנשי לובי 99 מדבריו של מנכ"ל חברת הקניונים מליסרון, מנהלת קניוני עופר, לפיהם לאחר האטה במכירות בתחילת המלחמה, בחלק גדול מהקניונים "הפדיון הממוצע למ"ר של השוכרים דומה למה שהיה לפני המלחמה - ובחלק מהמקומות אף גבוה יותר". לפי המכתב, בשיחה עם משקיעים אמר מנכ"ל מליסרון כי העלייה בפדיונות נובעת בין היתר מ"העיכוב בהגעת המשלוחים [מחו"ל] והעלייה במחירי המשלוחים".
"לבטל גם את המע"מ המקומי"
באיגוד לשכות המסחר, שמקדמים את ביטול הפטור, טוענים כי הוא מהווה אפליה. "מע"מ בישראל לא נוצר על מנת להפלות לרעה את המגזר העסקי בישראל", מסר נשיא איגוד לשכות המסחר אוריאל לין. "לא ייתכן שלעסקים בישראל לא תינתן הזכות להתחרות בתנאים שווים עם ספקים גדולים מחו"ל. אם רוצים להוריד את יוקר המחיה צריך לבטל את המע"מ גם במכירות מקומיות כפי שעושים ביבוא האישי, על אותם מוצרים.
"אפליית המגזר העסקי לעומת ספקים מחו"ל זה מעשה של נבזות מטעמים פופוליסטיים, חסר כל היגיון. אנו משלמים מע"מ על צריכת חשמל, מים, מזון ותרופות, אם רוצים להיטיב עם הציבור אז בבקשה לבטל את המע"מ על צריכת חשמל ביתית. אפליה זו מתחדדת במיוחד בימים אלה, אנו רוצים לחזק את המגזר העסקי בישראל ומחלישים אותו. אנו זקוקים להכנסות מדינה ומפסידים 5 מיליארד שקל בשנה".