דרכונים הם לא רק מסמכי נסיעה חיוניים אלא גם פיסות היסטוריה, אבטחה וזהות. מהמקורות שלהם ועד כמה מהתכונות הפחות מוכרות שלהם, הנה 13 עובדות מרתקות שיגרמו לך להעריך עוד יותר את הדרכון שלכם:
1. הדרכון הראשון היה בתנ"ך
המקור המוקדם ביותר ל"מסמך מסע" נמצא בספר נחמיה, שם העניק מלך פרס אַרְתַּחְשַׁשְׂתָּא הראשון מכתב לפקיד, המבטיח את מעברו הבטוח דרך שטח יהודה.
2. לצבע יש סיבה
הדרכונים אינם שונים רק מבחינת התוכן שלהם, אלא גם בצבע שלהם. ישראל ומדינות רבות אחרות מנפיקות דרכונים כחולים שמייצגים בדרך כלל את "העולם החדש", אך הוא יכול גם להוות אינדיקציה לאיחוד הכלכלי שמדינה מסוימת היא חלק ממנו, לפי KAYAK. מדינות רבות באיחוד האירופי משתמשות באדום בורדו, צבע המקשר את מדינות האיחוד אחת לשנייה, ומדינות אחרות מנפיקות דרכונים ירוקים, המשקפים בדרך כלל את האסלאם. דרכונים שחורים מייצגים לעתים קרובות מדינות אפריקאיות.
>> הגיע הזמן: התעריף המוזל לדרכונים יוצא לדרך. עשינו סדר
>> בלי חתימות: האיחוד האירופי לא רוצה יותר דרכונים - זה מה שיהיה במקום
>> מדריך ETA לבריטניה: צעד אחר צעד להגשת הבקשה
3. המלך לא צריך דרכון
המלך הבריטי צ'ארלס לא צריך לשאת איתו דרכון. זאת מכיוון שכל הדרכונים הבריטיים מונפקים על שמו. עם זאת, לשליחים של המלך שנושאים מסמכים ממשלתיים סודיים, מונפקים דרכונים מיוחדים.
4. אתם יכולים לקבל חותמת במאצ'ו פיצ'ו
המבקרים באתר האינקה העתיק מאצ'ו פיצ'ו שבפרו יכולים לקבל חותמת דרכון מיוחדת בכניסה. הוא כולל עיצוב של העיר האבודה, מה שהופך אותו למזכרת ייחודית. אבל חשוב לציין שיש מדינות שעלולות לחשוד בחותמות האלה, לכן כדאי לחשוב פעמיים אם להחתים את הדרכון שלכם בחותמות משעשעות.
5. הדרכונים החזקים בעולם
אינדקס הדרכונים של הנלי (Henley Passport Index) מדרג את הדרכונים על סמך מספר היעדים שניתן להיכנס אליהם ללא ויזה. נכון לעכשיו, סינגפור מחזיקה במקום הראשון, כאשר הדרכון שלה מעניק גישה ל-195 מדינות, ואחריה יפן עם 193 מדינות.
6. הדרכון הישראלי אינו מתקבל ב-15 מדינות
סוריה, סודן, איראן, עיראק, תימן ולוב אוסרות כולן על בעלי דרכונים ישראלים להיכנס, יחד עם 9 מדינות נוספות: אלג'יריה, בנגלדש, ברוניי, כווית, לבנון, מלזיה, עומאן, פקיסטן וערב הסעודית. יתרה מכך, שמונה מהמדינות האלה – איראן, עיראק, לבנון, ערב הסעודית, סודן, סוריה, תימן ולוב – לא מקבלות דרכונים המכילים חותמות ישראליות. מנגד, על ישראלים נאסר על ידי הממשלה לנסוע לסומליה, אפגניסטן, איראן, עיראק, פקיסטן, לבנון, לוב, סודן, סוריה ותימן.
7. לוותיקן אין ביקורת גבולות
למרות היותה עיר-מדינה עצמאית, לעיר הוותיקן אין פיקוח על הגירה. המבקרים אינם צריכים לעבור ביקורת דרכונים עם הכניסה. האפיפיור, לעומת זאת, נושא את דרכון הוותיקן מס' 1, הדרכון היוקרתי ביותר במדינה.
8. טונגה מוכרת דרכונים
במאמץ לייצר הכנסות, ממלכת טונגה החליטה למכור את הדרכונים שלה למי שאינם אזרחים תמורת כ-20 אלף דולר. עם זאת, דרכונים אלה לא תמיד מתקבלים בכל מדינה.
9. הדרכון של ניקרגואה הוא המאובטח ביותר
הדרכון של ניקרגואה נחשב לאחד הדרכונים הקשים ביותר לזיוף. הוא כולל 89 מאפייני אבטחה, כגון הולוגרמות וסימני מים, מה שהופך אותו לאחד הדרכונים המאובטחים ביותר בעולם.
12. הדרכון הנדיר בעולם
המסדר הצבאי הריבוני של מלטה, שנוסד על ידי מסדר האבירים ההוספיטלרים בשנת 1099, הוא המסדר האבירי העתיק בעולם והדרכונים המיוחדים שלהם מונפקים רק למעטים: המאסטר הגדול, המפקד הגדול והקנצלר הגדול.
10. ירדת במשקל? צריך תמונה חדשה
בארה"ב, אם אתם עוברים שינוי דרסטי במראה החיצוני כמו ירידה במשקל או ניתוח בפנים, תידרשו לעדכן את תמונת הדרכון שלכם. זה מבטיח שהתמונה תואמת את המראה הנוכחי שלכם למטרות אבטחה.
12. פעם לא היו תמונות בדרכונים
רק בתחילת המאה ה-20 הפכו תמונות פספורט לחובה. לאחר מלחמת העולם הראשונה, הוצגו לראשונה צילומי דרכון לאחר שמרגל גרמני נכנס לבריטניה באמצעות דרכון אמריקני מזויף. אירוע זה הדגיש את הצורך בזיהוי ויזואלי של האדם האוחז במסמך.
13. דרכונים לחיות המחמד
כן, גם חיות המחמד שלכם צריכות לשאת דרכון! מדינות רבות מנפיקות דרכונים מיוחדים לחיות מחמד או מסמכי נסיעה כדי להבטיח שבעלי החיים עומדים בדרישות הבריאות והחיסון לנסיעות בין-לאומיות.