חופשה בחו"ל בחג הפסח כרוכה בהוצאות רבות. מחירי הטיסות, בתי המלון, האטרקציות והאוכל - כולם מצטברים לסכום גדול. אבל יש לפחות תחום אחד שבו אפשר לחסוך מאות שקלים: הוצאות התקשורת והגלישה בסלולר. רוב הישראלים עדיין קונים חבילות גלישה בחו"ל מחברות הסלולר המוכרות כמו סלקום, פרטנר, פלאפון והוט מובייל. אך יש מספר חברות חלופיות שמציעות שירותים דומים במחירים זולים בהרבה, שיכולות לחסוך לכם עשרות אחוזים מהעלות.
"אנחנו מדברים על פערים של 80%-90% במחיר", מסביר שגיא שנטג, מנכ"ל חברת Voye Global, שמציעה שירות כזה. "אם אתה הולך לחברות הטלקום בישראל, אתה משלם בין 200 ל-300 שקלים לחבילת גלישה לחודש". אלא שרוב הישראלים טסים לחו"ל רק לשבוע עד שבוע וחצי ואינם זקוקים לחבילה לחודש שלם. לפי שנטג, ישראלי ממוצע צורך בין 400 ל-600 מגה ביום, כלומר 4-3 ג'יגה לנסיעה של שבוע. "אצלנו אפשר לקבל 5 ג'יגה במחיר של 9 דולר, שהם כ-30 שקלים", הוא מציין, "ואם אתה רוצה חבילה ללא הגבלה, זה עולה 13 דולר לשבוע".
כבר לא צריך כרטיס סים
כיום יש שתי אפשרויות עיקריות לגלישה בחו"ל: כרטיס SIM פיזי שמחליפים בטלפון, או eSIM - כרטיס סים דיגיטלי שמתקינים באופן מקוון. eSIM (או "embedded SIM") הוא כרטיס סים וירטואלי שמובנה בתוך המכשיר עצמו, ללא צורך בכרטיס פלסטיק. רוב הטלפונים החדשים שנרכשו בשנים האחרונות כבר תומכים בטכנולוגיה זו. היתרון הגדול הוא שניתן להפעיל אותו מרחוק, ללא צורך בהחלפה פיזית של כרטיסים - מה מאפשר לנוסעים לרכוש חבילת תקשורת לחו"ל עוד לפני הנסיעה, וכן להחזיק מספר חבילות במקביל במכשיר אחד.

Airalo היא אחת החברות המובילות בתחום ה-eSIM. "בשנים האחרונות, שיפרנו את החוויה של מיליוני מטיילים באמצעות קישוריות זולה ונגישה לכל רחבי העולם," מסר מנכ"ל החברה בהדיר אוזדמיר. להערכתו, בשנים הקרובות כרטיסי ה-eSim יהפכו לנורמה: "אפל כבר הסירה חריצי סים פיזיים בארה"ב ושאר העולם יגיע בעקבותיה".
"ההבדל בין סים פיזי ל-eSim הוא פשוט: זה פלסטיק וזה דיגיטלי", מסביר שנטג. "בסוף זה נשען על אותה תשתית". לדבריו, השימוש ב-eSim מאפשר ללקוחות החברה להשתמש באותו "כרטיס" בכל מקום בעולם: "אתה יכול להוסיף אליו כמה חבילות שאתה רוצה, יש כאלו שהן ממש גלובליות ועובדות בכל העולם".
ד"ר גילה אורן, מומחית לשיווק והתנהגות צרכנים מהמכללה למינהל, מסבירה למה רבים עדיין משתמשים בחברות המוכרות למרות המחיר הגבוה: "החשש הטכני מהמעבר, חוסר מודעות ליתרונות, וההרגל לשימוש בכרטיסי סים פיזיים יוצרים חסם פסיכולוגי", היא מסבירה. "אבל הישראלים ידועים כצרכנים חסכנים שאוהבים גמישות ושליטה בהוצאות שלהם. כשהתועלות של ה-eSIM יהיו ברורות יותר, נראה אימוץ רחב".
תהליך התקנה פשוט
תהליך ההתקנה של כרטיסי ה-eSim פשוט יחסית: "במוצרים של אפל, זה הפך להיות עוד יותר פשוט כי אתה פשוט לוחץ על הברקוד וזה שואל אותך 'אתה רוצה להתקין?' אתה אומר לו כן וזה מותקן", מסביר שנטג. "באנדרואיד זה טיפה יותר קליקים", אבל עדיין תהליך פשוט.

אחד החששות הגדולים של נוסעים הוא שחלילה החבילה לא תעבוד כשיגיעו ליעד - מה שדוחף אותם להישאר עם הספקית הוותיקה והמוכרת שלהם, למרות שגם אז אין ערובה שהשירות יעבוד (מניסיון אישי). לדברי שנטג, החברה מאפשרת לפתור את הבעיה באמצעות מתן יכולת לבדוק את החיבור עוד לפני הטיסה לחו"ל: "בדקת את זה בישראל וראית שזה עובד? זה יעבוד לך בכל העולם".
אם אתם מתכננים טיסה לחו"ל בפסח, כדאי לשקול את האפשרויות השונות בשוק. בחברות טוענים לחיסכון של 250-200 שקלים לאדם, שעבור משפחה של ארבע נפשות מטפסת כבר לכ-1,000 שקלים. הנתונים שמציג שנטג מראים שיש הבדל משמעותי בצריכת הגלישה בין קבוצות גיל שונות: "צעירים משתמשים בין 800 ל-900 מגה ביום, בעוד מבוגרים צורכים רק 300-200 מגה ביום. הממוצע הוא סביב 500-400 מגה", הוא אומר.
"כמובן שיש את אלה שהם קצת יותר מכורים לרשתות החברתיות, שצורכים יותר. אנחנו רואים שם צריכה של סביב 1.5-1 ג'יגה ביום", הוא מוסיף.
אז שניה לפני שאתם טסים מומלץ לבדוק לא רק את חבילות התקשורת והדאטה של ספקית הסלולר הרגילה שלכם, אלא גם מה מציעות חברות אחרות בשוק - ולבחור את זו שהכי מתאימה לדפוסי השימוש והצרכים האישיים שלכם.