מבצעים מפתים, תמונות של חופים טרופיים ובתי נופש מפוארים מובילים פעמים רבות ישירות למלכודת בעת הזמנת חופשה. קבוצת גיל אחת בפרט נפגעת מהתופעה הזו – ולמרבה ההפתעה היא נופלת בפח בתדירות גבוהה.
יותר ויותר צעירים נופלים קורבן להונאות בעת הזמנת חופשות באינטרנט. מחקר עדכני של חברת הסייבר McAfee חושף נתונים מטרידים, כאשר הוא מצביע על כך שבני דור ה-Z במיוחד נוטים יותר להיות קורבנות של הצעות נסיעה מזויפות מכל שכבת גיל אחרת.

>> 30 עד גיל 30: יעדי החופשה המושלמים למטיילים צעירים
>> "מחכים לישראלים": המדינה הזו רוצה שנגיע לטייל בה יותר מתמיד
הסקר נערך באופן מקוון בפברואר 2025 והתמקד בהונאות נסיעות והשפעתן על הצרכנים. יותר מ-7,000 מבוגרים בני 18 ומעלה מארצות הברית, בריטניה, צרפת, גרמניה, הודו, יפן ואוסטרליה השתתפו במחקר. תוצאות המחקר, שהתפרסמו כחלק מהסדרה Safe Travel 2025 של McAfee שיקפו יותר מכל את הממצא החשוב ביותר: ככל שגיל המטיילים נמוך יותר, כך הסיכון להיתקל בהונאת נסיעות גבוה יותר.
חופים קסומים שפשוט לא קיימים
כאמור, צעירים בגילאי 18–24 הם אלו שמצויים בסיכון הגבוה ביותר ליפול למלכודות הונאה ברשת. על פי המחקר, 43 אחוזים מקבוצת גיל זו כבר איבדו כסף בעקבות הצעות כזב, כאשר בקרב גילאי 25–34, הנתון עומד על 32 אחוזים.

אז על איזו סוג הונאה מדובר? כמעט רבע מהצעירים לחצו על קישור "אישור" מזויף – לחיצה מסוכנת שעלולה לחשוף מידע אישי או להפעיל תוכנה זדונית. תמונות AI של דירות נופש הצליחו להטעות 15 אחוזים מהמשתמשים הצעירים, בדומה להצעות על יעדים, במיוחד טרופיים, שהציגו חופים מרהיבים שנראים כמו ציור – והם אכן לא אמיתיים.
בניגוד לכך, נראה כי המבוגרים זהירים יותר. על פי המחקר, רק אחוז אחד מבני 55–74 נתקלו באתרי אינטרנט מזויפים או היו קורבנות לחיובים שגויים. 93 עד 95 אחוזים מקבוצת גיל זו מעולם לא חוו הונאת תיירות.
למה צעירים נפגעים יותר מהונאות תיירות?
אומנם הנטייה של הצעירים לעולם הדיגיטלי הופכת אותם למיומנים בטכנולוגיה, אך היא גם הופכת אותם פגיעים יותר. "צעירים פעילים במדיה אינם חסינים מקישורים זדוניים, תמונות שקריות של דירות נופש או תמונות שנוצרו על ידי אינטליגנציה מלאכותית", מזהירה ווני גאמוט, מנכ"לית McAfee אירופה.
הצעירים אוהבים להזמין חופשות במהירות ובאופן ספונטני, לעיתים קרובות דרך רשתות חברתיות או דרך הסמארטפונים שלהם. נוכלים מנצלים באופן מכוון את ההרגלים הללו, והדבר מסוכן במיוחד כאשר התקשורת מתבצעת רק דרך הודעות טקסט או דואר אלקטרוני ואין גב מסחרי ברור מאחורי הנציגים.

איך מזהים הצעות חופשה מזויפות?
כדי להבטיח שההתרגשות לקראת החופשה לא תסתיים בקטסטרופה של הונאה, צעירים צריכים לשים לב במיוחד להמלצות הבאות בעת הזמנת החופשה:
- אל תזמינו דרך רשתות חברתיות: הימנעו מהזמנות ממקורות שזמינים רק דרך הודעות (מסנג'ר וכדומה) או כאשר אין מספר טלפון לצורך יצירת קשר.
- היזהרו מהצעות זולות מדי: אם המחיר נשמע טוב מדי מכדי להיות אמיתי, לרוב מדובר בהצעה מזויפת.
- בדקו תמונות: חיפוש תמונה הפוך (reverse image search) בגוגל יכול לחשוף אם התמונות של מקום הלינה מופיעות גם באתרים אחרים ולא מוכרים – סימן שיכול להצביע על הונאה.
- הזמינו רק בפלטפורמות מוכרות: חפשו ביקורות אמיתיות של לקוחות ושיטות תשלום מאובטחות. אם שמעתם על ספק הטיולים לראשונה, חפשו מידע אודות החברה.
- אל תשלמו את כל הסכום מראש: במקרה של חבילת נופש, היזהרו ממפעילים שדורשים מכם לשלם את מלוא מחיר הנסיעה באופן מיידי.
- שימו לב לפישינג: אל תלחצו על קישורים לא מוכרים ואל תחשפו מידע אישי במיילים, הודעות ואפילו טלפון. עדיף להסתמך על אתר מוכר או ליצור קשר ישירות עם המלון או מקום האירוח.