גל ההתייקרויות לא עוצר: מחיר הלחם האחיד שנמצא תחת פיקוח מחירים צפוי לעלות ביום ראשון הקרוב ב-20%, שהם 1.5 שקלים לכיכר, כך הבהירה היום (רביעי) שרת הכלכלה. מחיר הלחם האחיד יעלה מ-7.11 שקלים ל-8.53 שקלים לכיכר. הסיבה לעלייה נעוצה בעליית מחירי החיטה בשל המלחמה באוקראינה, שנחשבת אחת מיצואניות התבואה המשמעותיות בעולם.

מחירי הלחם החדשים

חלה 500 גרם:
היום 5.17
לאחר עליה של 20%: 6.2 ₪

כיכר לחם אחיד כהה 750 גרם:
היום 5.12 ₪
לאחר עליה של 20%: 6.14 ₪

כיכר לחם לבן 750 גרם:
היום: 5.12 ₪
לאחר עליה של 20% 6.14 ₪

לחם אחיד כהה 750 גרם ( פרוס וארוז):
היום 7.11 ₪
לאחר העליה: 8.53 ₪

כיכר לחם לבן 750 גרם:
היום: 5.12 ₪
לאחר עליה של 20% 6.14 ₪

לחם לבן פרוס וארוז 500 גרם:
היום: 6.10
לאחר עליה של 20% 7.32 ₪

אורנה ברביבאי, שרת הכלכלה, מסרה: "לאור התנאים המוגדרים בחוק, יעלה מחירו של הלחם המפוקח, ככל הנראה מיום ראשון, בשיעור של כ-20%. בכוונתי להמשיך ולפעול לשיפור המנגנון שעל פיו מעודכנים מחירי המוצרים המפוקחים, כך שגם שיקולים חברתיים ורווחת הציבור יילקחו בחשבון בעת קביעת המחיר ללחם מפוקח.

"על אף ההכרה בעליית מחירי התשומות בייצור לחם, צר לי כי לצד ההחלטה של המאפיות להעלות מחירים במגוון רחב של מוצרים רק לאחרונה, הן מתעקשות להעלות גם את מחירו של הלחם הבסיסי והכל-כך משמעותי בתזונה של משפחות רבות בישראל".

השרה אורנה ברביבאי (צילום: n12)
שרת הכלכלה מסרבת להסיר את הפיקוח ממחירי הלחם. ארכיון|צילום: n12

לבסוף קראה השרה לרשתות השיווק לשאת על עצמן חלק מההתייקרות: "אני קוראת לקמעונאים לבחון העלאה חלקית במחירי הלחם המפוקח כדי לגלות התחשבות בצרכנים. במקביל, הנחיתי את אנשי המקצוע במשרד להמשיך ולעקוב אחר מחירי החיטה והקמח בעולם. ככל שיוזלו מחירי חומרי הגלם, אדרוש מוועדת המחירים להפחית את מחירו של הלחם המפוקח, בהתאם למנגנון על פיו פעלה בבקשה להעלות את המחיר". 

מנכ"ל "פתחון לב" אלי כהן, הגיב לעליית המחירים: "עלייתו של מחיר הלחם המפוקח מספרת את הסיפור כולו של גל עליות המחירים – חוסר אכפתיות וזלזול בחיי השכבות החלשות של מדינת ישראל עד כדי אבסורד בלתי נתפס. אנחנו כבר לא יכולים לקום בבוקר מבלי לשמוע על עליית מחירים נוספת שמשפיעה ישירות על הכיס של כל אחד מאיתנו ובעיקר למי שיותר קשה להם מכולם. וכל זה קורה בזמן שהפוליטיקאים מבזבזים מיליארדים על מערכות בחירות ומציגים רמת ניתוק יוצאת דופן מהעם. בושה".

הוויכוח על הפיקוח והמלחמה באוקראינה

מחיר הלחם המפוקח נתון במחלוקת בחודשים האחרונים. לאחר בדיקה מקיפה הגישה ועדת המחירים את המלצותיה לשרת הכלכלה, ובהן טענה כי יש להסיר לחלוטין את הפיקוח מהלחם. השרה ברביבאי השיבה על כך כי אין בכוונתה לעשות זאת ועל כן הלחם יישאר תחת פיקוח מחירים. בעקבות החלטת השרה עתרו המאפיות הגדולות לבית המשפט בניסיון לשנות את החלטתה. 

לחגיגה הזו הצטרפה הפלישה הרוסית לאוקראינה. אוקראינה נחשבת לאחת מיצואניות התבואה הגדולות ביותר בעולם, וחלק גדול מהחיטה בישראל מיובא ממנה. מאז פלשה רוסיה, אוקראינה נמצאץת תחת מצור ימי ולא יכולה לייצא את התבואה הנאגרת במחסניה. המצב מוביל לעליות מחירים בעולם כולו. על כן ועדת המחירים, שאחראית לעקוב ולקבוע את המחירים המפוקחים על פי מחירי התשומות, צפויה להחליט להעלות את מחיר הלחם המפוקח.