הבעיות שיוצר המחסור בעובדים זרים בענף החקלאות הולכות ומחריפות: חקלאים מזהירים מפני היווצרות בעיית תחלואה בהיעדר עובדים שיחסנו עופות בלולים. במקביל מתריעים מגדלי הירקות כי בשבועות הקרובים לא תהיה עוד סחורה למכור לצרכנים.
• ברשתות מזהירים: "העגבניות יגיעו ל-20 שקל לקילו"
• המדינה תשלם מענקים לעובדים חדשים בחקלאות ובניין
• סמוטריץ': אף שקל לסיוע במלחמה לא עוכב. הח"כים: זה שקר
• מחקר: משקיעים ידעו מראש על מתקפת חמאס - והרוויחו
בימים האחרונים התגלו שני מוקדי תחלואה של שפעת העופות בקיבוצים צרעה ועין צורים, שבכל אחד מהם יותר מ-10 אלף עופות. אתמול עדכנה המועצה האזורית שפיר בחבל לכיד כי משרד החקלאות הודיעה על גילוי שפעת עופות בלולי תרנגולי הודו בקיבוץ עין צורים. לפי משרד החקלאות, לא נשקפת סכנת הידבקות למי שאינו בא במגע הדוק עם העופות.
בעלי לולים עמם שוחח N12 מותחים קשר הדוק בין המחסור בעובדים והתחלואה, הפוקדת לולי מטילות וגידול עופות למאכל. אופיר, לולן מהצפון, אומר כי זה זמן רב אין ברשותו עובדים שיכולים לחסן את העופות ומספר כי כבר תקופה שהוא מתריע בפני משרד החקלאות כי בעיית העובדים תוביל לתחלואה.
גם ח', שהוא בעל מספר לולים בדרום הארץ, מספר כי הפחד הוא ממשי. לדבריו, משרד החקלאות ביקש להרחיק את הלולים ככל האפשר מבתי ספר וממוקדי ילדים ותלמידים - אך הסמיכות הרבה בין הלולים ובין בני אדם מקשה על קיום ההנחיה.
אין מי שיזרע גידולים חדשים
במקביל מתריעים מגדלי ירקות כי בעוד כשבועיים-שלושה כבר לא תהיה להם סחורה למכור. הם מציינים כי מספר המתנדבים המגיעים לסייע בקטיף יורד מדי יום על רקע החזרה לשגרה וחידוש הלימודים. לדבריהם, חברות ההייטק שהן ועובדיהן התגייסו לטובת עזרה במלאכת הקטיף פחות מסוגלות לאשר ימי חופש כבעבר.
מעבר לכך, המתנדבים, שהחקלאים אסירי תודה על התגייסותם, עסקו בעיקר בקטיף ולא בזריעה או שתילה - מה שמנע הצמחת של תוצרת חקלאית חדשה. הדבר יצר מחסור בשורה של גידולים ובראשם עגבניות, אך גם תפוחי אדמה, כרובים אדומים, קישואים, פלפלים חריפים וגזרים.
כתוצאה מהמחסור נמשך יבוא הירקות מטורקיה, על אף חשש רשתות השיווק מחרם צרכנים. בענף אומרים כי 11.5 אלף טון של עגבניות יובאו מטורקיה מתחילת הלחימה, לצד יבוא של ירקות נוספים כבצל, גזר וקישוא.
עדות לחומרת הבעיה מספקים חקלאים שמספרים כי החלו לייבא בעצמם סחורה מחו"ל ולמכור אותה לרשתות המזון במטרה להשאיר לקוחות. רשתות המזון רוכשות מהם את התוצרת המקומית יחד עם התוצרת המיובאת בלי שיידעו על כך בכלל. מדובר בעיקר בחקלאים גדולים ומאורגנים שמחזיקים גם בבתי אריזה.
המדינה לא מצליחה לכסות על המחסור
מאז פרוץ המלחמה עזבו את ישראל לפני נתוני משרד הפנים 10,000 עובדים זרים בתחום החקלאות, והגיעו אליה 513 בלבד. התוצאה היא מחסור של כ-9,400 זוגות ידיים עובדות הנדרשים לביסוס הענף. הממשלה פועלת להגדלת מספר העובדים המגיעים ארצה עד לחודש ינואר, אך לפי ההערכות עדיין מספרם לא יכסה על כמות העוזבים.
המספרים העדכניים מדברים על הגעת כ-3,000 עובדים לחקלאות מסרי לנקה ותאילנד, תוך סברה כי ניתן יהיה להגדיל את המספר ל-5,000 עד סוף ינואר. המאמצים להבאת עובדים זרים נוספים נתקלים בקשיים על רקע הימשכות המלחמה: וייטנאם, סין והפיליפינים מסרבים לשלוח לישראל עובדים כל עוד הלחימה נמשכת, וגם בהודו מוערמים קשיים בנושא.