במיוחד בימים אלה של יוקר מחייה ורגע לפני החגים, שעלולים להכביד על הארנק של כולנו - אנשים מחפשים פתרונות למצוא מקומות היכן למצוא מחירים זולים יותר. לפני כחודשיים וחצי יצא לדרך פרוייקט "נלחמים ביוקר המחייה", שאליו מצטרפים אנשים שהחליטו להילחם בעליות המחירים ולמצוא פתרונות מעשיים. משם צמח המיזם החברתי שצובר תאוצה - למכור פירות וירקות בעשרות אחוזים פחות מרשתות השיווק.
צרכנות - סיקור N12
- מבחן הסל לראש השנה: איזו רשת הכי זולה?
- לקראת החג: התייקרות ברימונים, מחסור צפוי בעופות ובבקר
- עד 40 שקלים לבקבוק: מחירי שמן הזית מזנקים
- למה מחירי הפירות והירקות כל כך יקרים?
"אני באה במיוחד לקנות כאן כי זה יותר משתלם, הרבה יותר זול פה", סיפרו שתי לקוחות במקום. מרים, שמתגוררת בחריש - ובאה במיוחד לקנות בסניפי המיזם סיפרה: "עשיתי יום אחד קנייה שעלתה לי פה 100 שקל ובחנות הרגילה היא עולה לי 300 שקל, יצאתי עם שני ארגזים".
בכמה יותר זול?
קילו עגבניות עולה 3.5 שקלים לקילו במיזם "נלחמים ביוקר המחיה", לעומת 4.90 שקלים לקילו ברשתות יינות ביתן ורמי לוי, בויקטורי ויוחננוף המחיר כבר עומד על 5.90 לקילו עגבניות ובשופרסל 6.90 שקלים.
קילו אפרסקים במיזם עולה 6.5 שקלים לקילו, לעומת רשתות יוחננוף ורמי לוי, שם המחיר הוא 7.90 שקלים, בויקטורי ושופרסל המחיר כבר 9.90 שקלים. אבל יש גם פירות וירקות שבהם המחיר זהה - כמו למשל המנגו – שעולה במיזם עשרה שקלים כמו ברשתות האחרות, או למשל פלפל חריף שעולה ברמי לוי וגם במיזם 5.90 שקלים לקילו.
הירקניות ידועות במחירים הגבוהים, הפעילים יוצרים קשר עם אותם בעלי עסקים ורוצים להשתמש בתשתית הפיזית של הירקניות ובאמצעות הבטחה בכוח קנייה גדול להוריד את המחירים כך שהם יתחרו באילו של רשתות הדיסקאונט לרבות רמי לוי.
נכון להיום פועלים שלושה סניפים: בפרדס חנה, ירושלים ובאזור נתניה. השאיפה היא להתרחב ולפתוח במקומות נוספים. וכשהמחירים אטרקטייבים – מגיעים אנשים מכל רחבי הארץ. עופרה צרפתי, מבעלי הירקניה סיפרה: "אנחנו פה כמעט 11 שנה, המחירים קודם היו יקרים יותר, היום (מתחילת המיזם) אנחנו קונים כמויות ישירות מהסיטונאי. אנחנו לא מפסידים - אבל גם לא נתעשר". אחד הפעילים החברתיים במיזם, ידידיה בן שימול הסביר: "ברגע שאנשים יבינו שכוח הקנייה אצל הציבור, זה מה שיעזור להוריד את המחירים. זה עובד, עובדה שאנשים מרוצים ויוצאים מפה עם שקיות מלאות. חוזרים לפה שבוע אחרי שבוע והכמות רק עולה".
ארז אריאב, פעיל חברתי וממובילי המיזם, טען כי ישנם ניסיונות לקדם את הפרויקט בעוד מקומות בישראל: "אנו עדים לעובדה שכיום בעיית יוקר המחייה אינה כבר בעיה של סקטור אחד כזה או אחר, אלא בעיה רחבה שנוגעת לכלל הציבור. אנו נוכחים לדעת שיש רצון עז לשכפול המיזם בערים רבות בארץ, ולא בכדי פתחנו לאחרונה מספר מוקדים גם בערים כמו הוד השרון ונתניה".
אלה כתובות הסניפים של המיזם "נלחמים ביוקר המחיה": פרדס חנה - רחוב הדקלים 91. פעיל בימים ראשון, שלישי, רביעי וחמישי בשעות 07:00-19:00, ימי שישי בין 07:00-14:00. ירושלים: גבעון סנטר בית אריזה. ימי חמישי בין 10:00-23:00. נתניה: אברהם שפירא 12. ימי רביעי בין 09:00-22:00. כפר אלישמע (בין הוד השרון לכפר סבא): הנרקיס 12 (מינימרקט הכפריה) ימי רביעי בין 10:00-20:00.
כל הנתונים מראים שהשנה עגלת הקניות לחג, תעלה הרבה יותר מהשנה שעברה, אבל עדיין יש דרכים לחסוך ויחד להילחם ביוקר המחיה. הכוח בידיים של הצרכנים, שיכולים לחפש ולקנות במקומות שמוכרים סחורה בחצי המחיר - ולא להסכים לקנות במחירים הגבוהים ברשתות השיווק.