רשתות המזון מנצלות את הפטור הזמני שניתן להן בעת המלחמה מחובת סימון מחירים על גבי מוצרים כדי להעלות מחירים - כך עולה מבדיקה שביצע N12 יחד עם המועצה לצרכנות. בבדיקה של סלי מוצרים נרשמה עלייה של עד 2.8% במחירים, שעשויה להגיע לעשרות שקלים בחודש.

בגלל ארדואן: "העגבניות יגיעו ל-20 שקל לק"ג"
הישראלים חזרו לקנות, אבל לא את הכל - מה נשאר מחוץ לסל?
מאז המלחמה: 81% מחרימים תוצרת ממדינות שלא תומכות בישראל
הערים שנפגעו הכי קשה כלכלית בגלל המלחמה

פרוץ המלחמה השפיעה על כל המשק והביאה להיעדרות עובדים רבים ממקומות העבודה על רקע גיוס המילואים הגדול וסגירת מערכת החינוך. בהמשך לכך הורה משרד הכלכלה על מתן הקלה זמנית על לרשתות הקמעונאיות, שפטורה אותן מהחובה בקבועה בחוק לסמן מחירים על גבי המוצרים עצמם. במשרד הכלכלה אומרים כי הפטור מסימון המחירים על גבי המוצרים עצמם הותנה בכך שהמחיר יוצג על גבי המדפים.

ניר ברקת (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
שר הכלכלה ניר ברקת. העניק לרשתות פטור, והאריך אותו|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

בתחילה הוענק הפטור עד ל-8 בנובמבר אך מאז הוארך וכעת הוא צפוי לפוג בשבת הקרובה 18 לחודש. התוצאה היא שבשבועות האחרונים קשה למצוא מדבקות מחיר על גבי המוצרים. בחסות זו נראה כי ברשתות המזון החלו להעלות את המחירים.

השוואה בין המחירים עבור אותם סלי מוצרים ב-14 באוגוסט אל מול 13 בנובמבר מצאה עליות מחירים במוצרים לתינוקות, מוצרי מזון יבשים, חטיפים וכן פירות וירקות. המחירים שנבדקו כוללים מבצעים ללא מבצעי אשראי.

עליית המחירים הגבוהה ביותר נמצאה ברשת רמי לוי שיווק השקמה: התייקרות של 2.8% עבור סל שכלל 110 מוצרים. הבאים בתור היו רשת יוחננוף עם התייקרות של 1.8% בסל שכלל 110 מוצרים, שופרסל דיל עם עלייה של 1.5% בסל שכלל 113 מוצרים, ועלייה בשיעור זהה של 1.5% ברשת קרפור בסל בן 127 מוצרים. ברשת טיב טעם מחירו של סל שכלל 105 מוצרים עלה ב-0.3%. הרשת היחידה שמחיר הסל שלה לא השתנה היא ויקטורי, שבה נבדק סל שכלל 121 מוצרים.

משרד הכלכלה מנמק את מתן הפטור מסימון המחירים במחסור בעובדים, אך לפי הזינוק בנרשמים לקבלת דמי אבטלה נראה כי יש לא מעט אזרחים שיוכלו למלא את החסר. לפי נתוני ביטוח לאומי, מ-7 באוקטובר ועד היום (חמישי) ביקשו 121.8 אלף איש דמי אבטלה, מהם כ-91 אלף שהוצאו לחל"ת (חופשה ללא תשלום) שלא מרצון. מתחילת חודש נובמבר ועד ל-8 בנובמבר, המועד המקורי שבו היה צפוי להסתיים הפטור, נרשמו בביטוח לאומי 42.5 אלף מבקשי אבטלה. מאז ועד היום נרשמו עוד 30.5 אלף מבקשי אבטלה נוספים.