לפני כחודש משרד הכלכלה יצא במכרז לרשתות השיווק, מעדניות ויבואני גבינות לאפשר ייבוא של גבינות מכל מיני סוגים, ללא מכסים. בימים אלה הגבינות הללו מתחילות להגיע אל המדפים. עשרות חנויות ורשתות קיבלו היתר לייבא, הבעיה היא שצריך לסיים את הסחורה הזו עד חודש דצמבר.
לדוגמה, 100 גרם גבינת מוצרלה איטלקית נמכרת ב-6.90 שקלים, במקום 8.90 ל-100 גרם. דוגמה נוספת היא גבינת גאודה הולנדית שנמכרת ב-4.90 ל-100 גרם, כחצי מהמחיר המקובל. בן חנוכה, בעלי רשת "חוות נעמי" ויבואן גבינות פירט כי ההטבה של ייבוא ללא מכסים לא חלה על גבינות כבשים, גבינות עיזים וגבינה צהובה.
המהלך של משרד הכלכלה מביא לכך שהמחירים יהיו מוזלים בין 20% ואפילו 60%, אבל לא כל האוכלוסייה תיהנה מההנחות. כי הרי לא כל רשת יכולה לייבא ללא מכס, והצרכנים כנראה לא יבדקו לפני שהם מגיעים אל החנויות.
"מעמיסים עלינו ואחר כך אומרים שיקר פה"
מנכ"ל בית הייעוץ Successcodes מוטי אלבז הסביר מה יש לעשות כדי שהמהלך יתרום להוזלת יוקר המחיה: "החלק הראשון זה קודם כל להפחית מכסים במגוון גדול יותר של גבינות ולא כמו שקרה פה במגוון מאוד נקודתי. והחלק השני הוא לתת מחיר מטרה ולתת מחיר מקסימום מאוד ברור לאותן יבואניות - ובנוסף במקביל לתת גם סובסידיה לרפתנים ושאר יצרני החלב בישראל. שילוב של שלושתם יכול להפוך את מהלך הפחתת המכסים הזו למשהו אפקטיבי יותר".
איך יכול להיות שגם אחרי ייבוא והובלות אנחנו משלמים פחות על המוצרים הדומים? יו"ר איגוד יצרני החלב, ליאור שמחה מסביר: "מדינת ישראל לוקחת מהחקלאי את המים הכי יקרים באירופה, האגרות, ההיטלים, המסים. צריך להבין שבאירופה יש מע"מ אפס ואצלנו המע"מ הוא 17%. מעמיסים עלינו - ואחר כך אומרים שיקר פה".
בשורה התחתונה, גם בדבש הייתה הוזלה במחירים אחרי שהגיע ייבוא ללא מכסים וכעת גם בגבינות. הבעיה הגדולה היא שזו הנחה רגעית ולא קבועה.