המלחמה בדרום ופינוי יישובי עוטף עזה משפיעים כבר כמה שבועות על היצע ומחירי הירקות בישראל, אך כעת הצטרף גורם חדש לאירוע: צמצום משמעותי ביבוא הסחורה מטורקיה. ברשתות הקמעונאות חוששים מחרמות מצד הצרכנים המקומיים על רקע ההתבטאויות של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, שהתייצב לצד חמאס ומרבה לגנות את ישראל.
• הישראלים חזרו לקנות, אבל לא את הכל - מה נשאר מחוץ לסל?
• מאז המלחמה: 81% מחרימים תוצרת ממדינות שלא תומכות בישראל
• איזו עיר נפגעה כלכלית הכי קשה בעקבות המלחמה?
• המדינה תשלם מענקים לעובדים חדשים בחקלאות ובניין
בשבועות האחרונים הגיעו לישראל מאות טונות של ירקות מטורקיה בעשרות מכולות על רקע הפגיעה שמסב המצב המלחמתי לחקלאות המקומית. מדובר בעיקר בעגבניות אבל גם בירקות נוספים כגזר ומלפפונים. בשנים כתיקונן עיקר העגבניות שנמכרות בעונה זו של השנה מגיעות מעוטף עזה, אך השנה המצב המלחמתי פגע ביכולת לקטוף ירקות ויצר מחסור משמעותי.
מנכ"ל של אחת מרשתות המזון הגדולות בישראל מעריך כי בתקופה הקרובה יהיה מחסור בסחורה על המדפים. בעקבות המלחמה רבים מהעובדים הזרים המועסקים בחקלאות חזרו לארצות המוצא שלהם. ואף שמתנדבים רבים מנסים לסייע בקטיף לחקלאים בדרום, הם לא מסוגלים למלא את הפער.
מחסור חריף בידיים עובדות
"עד היום יצאו ממדינת ישראל כ-10,000 עובדים זרים שמהווים שליש מכמות העובדים הזרים במשק החקלאי", אמר אתמול מנהל אגף גורמי ייצור במשרד החקלאות ד"ר אסף לוי, במסגרת דיון שנערך בוועדת משנה של ועדת הכלכלה של הכנסת. "בנוסף, יש מחסור של כ-20 אלף פלסטינים שאין להם אשרת כניסת לישראל מאז פרצה המלחמה, ויש ישראלים רבים שעבדו בחקלאות ונמצאים כעת בגיוס מילואים".
לדברי לוי, במשרד החקלאות מעריכים כי יש מחסור של כ-40 אלף עובדים בענף החקלאות. "לפי החישובים שלנו אנחנו זקוקים ל-800 אלף שעות התנדבות ול-11 אלף מתנדבים בכל יום", ציין.
בשבוע שעבר אישרו משרדי הממשלה תוכנית לחלוקת מענקים בשווי 3,000 שקל בחודש לעובד ומיועדת לתמרץ עובדים להשתלב בענפי החקלאות והבניין. בשלב זה המענקים ישולמו רק עד סוף השנה אך באוצר אומרים כי אם יהיה צורך התוכנית תוארך גם ל-2024.
לדברי מנכ"ל רשת המזון, בעוד חודשיים-שלושה לא תהיה תוצרת חדשה לקטוף משום שלא מתקיימת כיום פעילות זריעה ולא תהיה בארץ מספיק סחורה כדי לענות על הביקוש. להערכתו, המצב יביא לעליית מחירים שעשויים להגיע עד לכדי 20 שקל לק"ג עגבניות - אלא אם הצרכנים פשוט יסרבו לשלם.
לרוב בתקופות של מחסור בסחורה מקומית רשתות הקמעונאות פונות להשלמת החוסרים באמצעות יבוא ירקות מטורקיה, אך כעת הן נמנעות מכך. רוב הסחורה שבכל זאת מיובאת כיום מטורקיה מגיעה לצה"ל ולמלונות, שמשמשים בימים אלו בעיקר להלנת תושבים שפונו מבתיהם בעוטף ובגבול הלבנון בעקבות המצב הביטחוני.
הצרכנים מעדיפים להחרים
סקר שערכה רשות ההסתדרות לצרכנות באמצעות מכון גיאוקרטוגרפיה הצביע על נכונות של 70% הציבור הישראלי לשלם יותר עבור מוצרים מתוצרת מקומית לעומת כאלו שיובאו ממדינות עוינות לישראל. לפי ממצאי הסקר, 45% יסכימו לשלם תוספת של עד 10% על מוצר ישראלי בהשוואה למוצר דומה שמיובא מחו"ל, וכ-40% מהמשיבים יהיו מוכנים לשלם מחיר שגבוה ב-10%-20% עבור מוצר ישראלי.
"אני חושב שהחקלאות לא היתה מחובקת זמן רב, לא בממשלה ולא בציבור", אמר נציג משרד החקלאות בדיון בוועדת המשנה של ועדת הכלכלה. "אנחנו רואים את הסקרים שאומרים שמעדיפים לשלם יותר על תוצרת חקלאית. כולי תקווה שאחרי המלחמה נישאר באהדה הזאת ושהציבור יבין שחקלאות זה מעבר לעגבניה בסופר, זה ערך, ושאנחנו בסופר נהיה מוכנים לשלם טיפה יותר על עגבניה מעוטף עזה ולא לאכול עגבניה מיבוא ואני לא אנקוב ב[שם של]אף מדינה כדי לא לפגוע באף מדינה".
אלא שבמקרה של העגבניות לא בטוח שהנכונות של הישראלים לשלם יותר תפתור את הבעיה, פשוט כי ייתכן שלא תהיה מספיק סחורה. עם זאת, ממצאי הסקר של רשות ההסתדרות לצרכנות מסבירים במשהו את החשש ברשתות השיווק בכל זאת לייבא סחורה מטורקיה: 81% מהישראלים הצהירו על כוונתם להחרים תוצרת של מדינות מסוימות עקב יחסן למדינת ישראל בתקופת המלחמה. וכל ישראלי חמישי (20%) מוכן אף לוותר לחלוטין על רכישת מוצר כזה, אם לא יוכל להרשות לעצמו חלופה ישראלית.