נתניהו הגן על הסכם הגז בדיון מכריע בבג"ץ: ראש הממשלה ושר הכלכלה בנימין נתניהו התייצב היום (ראשון) בבג"ץ, שדן באישור מתווה הגז השנוי במחלוקת. נתניהו, בצעד תקדימי, ניסה לשכנע את השופטים לאשר את ההסכם שהשיגה הממשלה מול חברות הגז. הדיון ברובו עסק בסוגייה הטכנית: האם הפעלת סעיף 52 השנוי במחלוקת - באמצעותו אישר נתניהו בעצמו את המתווה - עומדת בניגוד לחוק?
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מחוץ לרחבת בית המשפט התאספו עשרות פעילים שמוחים נגד מתווה הגז, כשהם נושאים שלטים עליהם נכתב: "לעצור את שוד הגז", "ממשלה של גזלנים", "ביבי שודד אותי" ו"על ראש הגנב בוער הגז". מחוץ לאולם נשמעו קריאות "הון, שלטון, עולם תחתון".
עם התייצבותו בפני השופטים, הודה להם ראש הממשלה נתניהו על ההזדמנות לומר את דבריו בנוגע למתווה. "ביקשתי להופיע בשל החשיבות העצומה של פיתוח מאגרי הגז", אמר נתניהו. "זו נקודת זמן קריטית בסיכונים ובסיכויים, אנחנו בדקה ה-90 מבחינת היכולת לממש את פוטנציאל הגז. כל עיכוב או חזרה לאחור יביאו לתוצאות חמורות, אני מופיע כאן כראש ממשלה וגם כשר הכלכלה שהפעיל את הסמכות בחוק ההגבלים העסקיים".
"אינני משפטן אך נמסר לי שהצד המשפטי נידון בהרחבה", המשיך נתניהו. "בקשתי התקדימית נועדה להמחיש את החשיבות האדירה להמשך מהיר וחלק של המתווה. זה חשוב לכלכלה, לביטחון האנרגטי ולביטחון במזרח הים התיכון. למתווה אין חלופה ריאילית. כל עיכוב יביא לקריסת המתווה ונזק חמור ארוך טווח".
"היתירות נותנת לנו את הכוח"
נתניהו המשיך להציג בפני השופטים את הסיבות שהובילו אותו לפעול לאישור המתווה המדובר. נתניהו התייחס לכוחות הפועלים בשוק, וגם לאפשרות שהלקוחות הפוטנציאלים יבחרו בספקיות גז אחרות. "השתכנעתי שכל האחרים פשוט לא יחכו לנו", אמר. "הם ילכו למקומות אחרים, כולל לאויבים שלנו. הדבר המעניין הוא מה שקרה אחרי שהעברנו את המתווה - הם פשוט באים לכאן".
נתניהו העלה גם את נושא היתירות ואף קשר בינו לבין הסוגיה הביטחונית. "היום אנו נסמכים על אסדה אחת בלבד - תמר", טען ראש הממשלה. "היה ניסיון לתקוף אותה בדרכים שלא אוכל להציגן כעת. אויבינו יודעים היטב שיש רק אסדת גז אחת. היתירות היא שנותנת כוח".
"מחיר הגז גבוה מדי"
נגד המתווה הוגשו חמש עתירות. בין העותרות: התנועה לאיכות השלטון, המחנה הציוני ומרצ. העותרים טוענים כי ההחלטה לאשר את המתווה התקבלה ללא סמכות, והיא אינה סבירה ואינה מידתית, בעיקר ככל שמדובר על הפעלת סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים.
בתגובה, המדינה ביקשה להגיש את התצהיר של ראש הממשלה ולאפשר לו להתייצב בפני השופטים. מלבד הביקורת על שימוש בסעיף 52, העותרים טוענים כי מחיר הגז כפי שנקבע במתווה גבוהה מדי. חלק מהגופים שעתרו לבית המשפט מנמקים את עתירתם בכך שמחיר הנפט בעולם צונח, מה שלא יאפשר למכור את הגז - כך שניתן יהיה לפתח גם את מאגר לוויתן.
בשבוע שעבר הגיש נתניהו תצהיר לשופטים, בו הדגיש כי החליט להפעיל את סעיף 52 תוך עקיפת הממונה על ההגבלים כי "לאחר שקילה ממושכת וזהירה של כלל השיקולים, החלטתי לעשות שימוש בסמכותי ולהעניק פטור למספר הגבלים עסקיים". נתניהו הבהיר כי בניגוד לטענות המתנגדים, השיקולים הביטחוניים הם אמיתיים ומצדיקים את אישור המתווה בהליך החריג.
"השתכנעתי כי קיים צורך חיוני בחילוצו המהיר של משק הגז הטבעי בישראל מהקיפאון אליו הוא נכנס, בעקבות החלטת הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר לחזור בו מטיוטת הצו המוסכם שגובש עם בעלי הזכויות בחזקות 'תמר' ו'לוויתן'", הוסיף נתניהו. "עיכוב משמעותי בפיתוח החזקות והרחבתן עלול למיטה שיקול דעתי לגרום לפגיעה משמעותית בביטחון המדינה וביחסי החוץ שלה, ולמנוע ממדינת ישראל מלמצות הזדמנויות בלתי חוזרות הניצבות בפניה בעת הנוכחית".