ביום חמישי שעבר, בשעת לילה, התכנסה אסיפת חברים בקיבוץ "שמיר" שבגולן. החברה חנק'ה והחבר חיימק'ה היו צריכים לדון בשאלה מסוג חדש: מה עושים עם מאה מיליון שקלים?
זה מה שקיבלו הקיבוצניקים בשמיר על מכירת עשרה אחוז מהמניות במפעל העדשות שנמצא בבעלותם, לענקית האופטיקה הגדולה ביותר בעולם. בהינף הצבעה בחדר האוכל, החברים הפכו למיליונרים. אלא שבמורד ההר, שמונה קילומטרים משם, בקיבוץ "עמיר", מתמודדים החברים עם שאלה הפוכה: מה עושים עם משק שהתמוטט, ועם חובות חונקים של עשרות מיליוני שקלים?
"לא חלמנו להיות מיליונרים"
הידיעה על הכסף הגדול לא נחתה על החברים כמו שק גדול של כסף ביום בהיר . למעשה, כבר לפני שנה החלו התלחשויות בתנועה הקיבוצית כולה על ענקית אופטיקה שמעוניינת במפעל העדשות. השערות במספרים מולטי-פוקלים התחילו להתעופף בין האקליפטוסים. "אנחנו לא חלמנו אף פעם להיות מיליונרים", מתוודה החברה שוריקה ברוורמן-שפכנר.
משחק הכסף הגדול לא היה זר לקיבוץ שבשיפולי רמת הגולן. כבר לפי חמש שנים הם הנפיקו את מפעל האופטיקה שלהם בבורסה האמריקנית והעשירו את קופתם במיליונים. "התחילו להתגלגל שמועות והתגברו עד לליל החתימה ואז הייתה שיחה לכל הקיבוץ והסבירו לנו שהפכנו למיליונרים", מספרת קרן לנדמייסטר, מצעירות הקיבוץ.
לפני שבוע נחתמה באופן רשמי העסקה שתהפוך את שמיר לאלפיון העליון של הגליל. המפעל מכר חצי ממניותיו לחברת "אסילור" וקיבל בתמורה 135 מיליון וים השיבולים התחלף בים של כסף. "אני חושב שגם בעסקה הזו אנחנו עושים דברים טובים", הסביר עמוס נצר, מנכ"ל המפעל.
"מחוץ לגדר המפעל ישבו הסורים וצלפו"
מעל גדר המפעל יש חורשה, ועד שנת 67' עוד ישבו שם הסורים וצלפו בחקלאים. בתחילת שנות ה-70' הבינו בקיבוץ שהרבה כסף הם לא יראו מחקלאות, והחליטו להקים תעשייה. הם שלחו שלושה מומחים לגידול תפוחי אדמה למפעל עדשות אמריקני שהסכים לגלות להם את סודותיו. כששאלו באמריקה: "איפה המהנדסים?", ענו להם הקיבוצניקים "בסוף יגיעו".
היום החליפו את מגדלי תפוחי האדמה מהנדסים אמיתיים. השאלה האמיתית היא מה יקרה כעת לערכי תנועת העבודה כשישפכו עליהם עשרות מיליונים. "את הכסף נשקיע בלהמשיך ולפתח" מתעקשים בקיבוץ. "זה קיבוץ היי-טק וכנראה שאנחנו מספיק חכמים כדי להמשיך ולשחק עם זה נכון", הם מוסיפים.
פעם בזו הסוציאליסטים לכסף ולצבירת רכוש, אחר כך התברר שבלי כסף אין ערבות הדדית ואין קיבוץ. ערכי תנועת הפועלים נראים במיטבם דווקא כשהם מרופדים בכמה מיליונים.