יש חלונות רצפה-תקרה, ארונות רצפה-תקרה, וילונות ועמודי טלוויזיה רצפה-תקרה, ועכשיו תגידו שלום גם למקלחון שדלתות הזכוכית שלו מהרצפה ועד התקרה. מינימליסטי, אלגנטי, קלאסה אחרת ואלפיון עליון, אבל איך נושמים שם, כשהדלתות סוגרות את קוביית הרחצה ואדי המים החמים ממלאים את כולה? ואיך בכלל רואים משהו?
>> לכל הכתבות בערוץ living
כמו כל חידוש מפנק בתחום הרחצה, יש המאמצים אותו בחום ויש שדוחים אותו כליל. דיון באחת מקבוצות העיצוב של חדרי הרחצה נע בין טיפות המים והאדים, כשחלק מהמגיבים סברו שהוא מחניק, יוצר טיפות בתקרה ומכאן ועד הדרך לעובש קצרה. אחד אמר שהוא גם מקלף את הצבע בתקרה, לא מתאוורר מספיק וקשה יותר לתחזק ולנקות אותו (אוי האבנית). "פעם התארחתי בבית מלון, הייתה שם מקלחת סגורה עד התקרה, ובאיזשהו שלב עם כל האדים היה לי קשה לנשום והתחלתי להשתעל, לא הייתי לוקחת סיכון", תיארה אחת המגיבות את ההתנסות שלה.
"אם אין פתח אוורור בתוך הזכוכית או פתח מהתקרה, האדים לא יכולים לצאת, גם אם יש ונטה או מפוח ששואב את האוויר מתוך המקלחון", אומרת מעצבת הפנים צביה ברלינסקי. "צריך שייכנס אוויר שמחליף את האוויר היוצא. כשאין כניסה של אוויר, המקלחון לא מאוורר, יתחיל להעלות עובש ויהיו בו ריחות לא נעימים". ללקוח שהתעקש לסגור את המקלחון עד למעלה, הסבירה כי אם משאירים בזכוכית פסי אוורור, הרי שהמצב הוא כאילו המקלחון לא נסגר עד למעלה. "לדעתי חורים או פסים לאוורור בתוך הזכוכית פחות יפים, אבל אם זו האופציה היחידה מבחינה עיצובית, אז כמובן אסור לוותר עליהם".
אי אפשר להתעלם מהאלגנטיות של דלתות המקלחון כשהן נמתחות עד התקרה. המבט אחיד והעין לא נעצרת על פרופיל או על קצה הזכוכית. חוויית הרחצה דומה לספא מפנק, החום מלטף את הגוף, ומי שמתקלח כאילו נמצא בבועה משלו, מנותק ממה שקורה בחוץ. "בעולם העיצוב הפנימי, בחירת מקלחון היא לא רק עניין של פונקציונליות, אלא גם של אסתטיקה. המקלחונים יכולים לשדר יוקרה ורוגע, ומה שמייחד בין הסוגים השונים הוא הגובה: מקלחון שמגיע עד לתקרה לעומת המקלחון הסטנדרטי, שמגיע לרוב לגובה של כ-200 ס"מ", מסביר מעצב הפנים גיא בוכהלטר מסטודיו בוכהלטר לאדריכלות ועיצוב פנים. "כמעצבים, אנחנו נוטים להעדיף את המקלחות שמגיעות עד התקרה. מבחינתנו, מקלחון גבוה משדר יוקרה ומרהיבות, והוא משתלב בצורה מושלמת בדירות ובתים בעיצוב מודרני. המקלחונים האלה מציעים תחושת מרחב וניקיון, ומשלבים בצורה טובה בין חללים".
איך עושים את זה נכון?
בוכהלטר מוסיף כי יופי ופרקטיות לא תמיד הולכים יד ביד, ויש כמה מינוסים שנלווים למקלחונים בגובה מלא. "בעיית אוורור היא אחת הבעיות הגדולות, שכן לאדי המים אין מספיק מקום להתפזר בחלל. כדי להתמודד עם בעיה זו, ניתן להתקין ונטה שתסייע לשפר את האוורור בחדר". בעיה נוספת נוגעת לשמירה על ניקיון הזכוכית. "מקלחונים שמגיעים עד לתקרה מצריכים פתרונות טכניים, שכן לכתמים ואבנית יש נטייה להצטבר גם בגבהים. כמובן, יש להביא בחשבון גם את העלות – מקלחונים גבוהים לרוב ידרשו השקעה גדולה יותר, הן במונחים של חומרי הגלם והן בשירותי התקנה. בסוף הבחירה בין מקלחון עד תקרה למקלחון סטנדרטי תלויה באיזון שבין עיצוב, פונקציונליות, ניקיון ועלות. כדאי להביא את כל הפרמטרים בחשבון כדי להגיע להחלטה שמתאימה בדיוק לצרכים ולרצונות שלכם".
בחברת PORCELANOSA המתמחה, בין השאר, בחומרים לחדרי רחצה, מסבירים כי כדי להתקין מקלחונים מסוג זה בחלל הרחצה, הקיר חייב להיות ישר ומפולס כדי שלא ייווצר חור בין הזכוכית לקיר עצמו. קיימים סוגים שונים של פרופילים וצבעים של זכוכית, והמחיר נקבע בהתאם לגודל. למקלחונים של KRION המחיר החל מ-8,260 שקלים.
מעצבת הפנים סימה בכר מוסיפה שתי נקודות שיש להביא בחשבון כשזכוכית מגיעה עד התקרה: ראש הגשם יהיה שקוע בתקרה ולא מהקיר, כדי שדלת הזכוכית לא תיתקל בו כשהיא נפתחת פנימה; יש לתת מענה לאדים וללחות שנוצרים בתוך המקלחון כשמתקלחים, ולכן יש לגרוע פתחים באמצעות CNC בחלק העליון של הדופן. "גובה זכוכית המקלחון הוא חלק משיקולי העיצוב, וכשהוא מגיע עד התקרה, המקלחון מוסיף מאוד לאלגנטיות של חדר הרחצה ולתחושת האינטימיות כשנמצאים בתוכו. אין תחושת מחנק כשמתקלחים, גם כשאזור המקלחון קטן. עם זאת, באזור מקלחון גדול כפי שתכננו, אפשר עדיין לפתוח מעט את דלת המקלחון כשמתקלחים, בלי להשפריץ מים החוצה".
במקלחון שבו יש גם סאונה רטובה, היה צורך בסגירה הרמטית מרצפה לתקרה. כדי למנוע עובש ורטיבויות בשימוש יום-יומי ולדאוג לאוורור אופטימלי של המקלחון על אף החלון שבחדר, תוכנן חלון קטן נוסף מעל דלת המקלחון, שייסגר רק בזמן שימוש בסאונה הרטובה. כל החלל מחופה אריחי קרמיקה מרצפה לתקרה, והתקרה עצמה צבועה במריחה של שליכט לבן לצורך עמידות מול רטיבות ועובש וכהשלמה סגנונית. תקרת המקלחון עצמו הונמכה מעט, והותקנה בה זכוכית עבה בצבע לבן, שעוגנה באמצעות ברגים, כדי שהאיטום יהיה הרמטי. "שליכט לבד לא היה עומד בעומס של אדי הסאונה", מסבירה המעצבת. לפינוי מהיר של אדי הסאונה הותקן גם מפוח מעל החלון. "כך למעשה, ננקטו כל אמצעי השמירה על חדר הרחצה מפני נזקי רטיבות ועובש כדי למקסם את התחזוקה שתהיה קלה וידידותית".

כדי להרגיש במקלחון כמו ספא מפנק ויוקרתי בוצע המקלחון עד לתקרת גבס וסיפק ממד של עוצמה מצד אחד ואינטימיות מצד שני. "כדי שהמקלחון יהיה יציב בכל ההיקף שלו, תקרה וקירות, שתלנו פרופיל U שקוע שלתוכו הושחלה הזכוכית", מסבירה המעצבת שמרית אוחיון. "בחרנו בפרזול שחור וביצענו חלוקה על הזכוכית עם פסים כהמשך לדוגמה שקיימת בחיפוי. לקבלת מראה יוקרתי בחרנו בזכוכית אפורה והוספנו ספסל צף ונישה מוארת למוצרי טיפוח".

למקלחון שסגור מהרצפה עד התקרה עיצוב מינימליסטי ונקי, עם מסגרת דקיקה ודלתות זכוכית שקופות שמחליקות על החיתוך העליון. המעצב מסביר כי זהו מקלחון בהתאמה אישית, שנחתך בדיוק מרבי בטכנולוגיית CNC – מה שמאפשר יצירת מראה מדויק, קווים חדים והתאמה מושלמת לפתח. "העיצוב הנקי מאפשר לאור לחדור פנימה ולשמור על תחושת פתיחות, גם כשהמקלחון סגור לחלוטין. זה פתרון הרבה יותר פרקטי ונוח לעומת דלתות זכוכית על ציר, שלעיתים נתקעות או מגבילות את השימוש. כאן הדלת נעה בצורה שקטה, חלקה ונוחה, עם תחושת יוקרה שמורגשת בכל פתיחה וסגירה".
בלי להסתבך
חובבי המראה עד התקרה שאינם רוצים להסתבך עם החסרונות שנמנו כאן יכולים להסתפק בחצי המראה, כפי שבחרה מעצבת הפנים נעמה רודין אשר: "במקרים שבהם המקלחון רחב ניתן לתכנן זכוכית קבועה רק בחלק אחד של המקלחון, היכן שממוקמים האינטרפוצים, ולהשאיר את החלק השני פתוח. במקרה הזה אין יציאה של מים החוצה ונהנים מתחושה נעימה של מקלחון פתוח ומאוורר".
