תוכניות הגרלת הדירות של המדינה זכו ללא מעט ביקורת מאז יצאו לדרך ב-2016, בין היתר על כך שבמקום לסייע למי שלא מצליחים לרכוש דירות הן מחלקות כסף למי שלא בהכרח זקוק לעזרה. סקירת הכלכלן הראשי במשרד האוצר לשוק הנדל"ן שפורסמה היום (שלישי) מביאה דוגמה שנראה כמצדיקה את הביקורת: פרויקט הדירות בסבסוד ממשלתי באבן יהודה, הראשון לשיווק דירות מסובסדות בישוב.
• שוק הנדל"ן מתעורר אבל דירות היד שנייה נשארות מאחור
חוקרי הכלכלן הראשי מציינים כי רמות השכר של רוכשי הדירות בפרויקט הן הגבוהות ביותר מבין כל הפרויקטים הבולטים מאז יצאה התוכנית לדרך - אבל גם זו שבו ניתנה ההטבה הגבוהה ביותר לרוכשים. השכר הממוצע למשק בית של רוכשי הדירות בפרויקט עמד לפי נתוני האוצר על 36.3 אלף שקל בחודש. השכר החציוני שלהם - זה שחצי מהרוכשים השתכרו יותר ממנו וחצי פחות ממנו - "היה אף הוא גבוה ועמד על 31.4 אלף שקל", לשון הודעת האוצר.
ואם יש שאלות לגבי מקור ההכנסה הגבוה הזה אז באוצר מבהירים: "רמות שכר גבוהות אלו מוסברות בין היתר בשכיחות גבוהה יחסית של משקי בית בהם לפחות אחד מראשי משק הבית מועסק בענף ההייטק, כאשר שיעור זה עמד על 30%. חלק הארי של הרוכשים מתגורר ביישובי השרון המבוססים ובתל אביב".
המחיר הממוצע לדירה בפרויקט באבן יהודה עמד על 1.38 מיליון שקל לדירה. גודל הדירה הממוצע היה 134 מ"ר כך שהמחיר מייצג מחיר ממוצע למ"ר של 10,200 שקל. באוצר אומרים כי המחיר הזה מייצג הנחה משמעותית של 60% בהשוואה למחירי דירות חדשות בבנייה רוויה בשוק החופשי באבן יהודה.
באוצר אף הולכים צעד נוסף קדימה ומציינים כי "גם אם נניח שלא בהכרח מאפייני הדירות החדשות שנמכרו בשוק החופשי באבן יהודה בשנת 2023 זהים לאיכות הדירות שנמכרו במחיר למשתכן בישוב זה (בכלל זה במיקום הספציפי בישוב, סטנדרט הבניה וכו') עדיין מתקבלת הטבה משמעותית של יותר מ-1.5 מיליון שקל".
אומנם יש גם כוכבית לכל הטוב הזה - "הסבר חלקי לגובה ההטבה החריג הינו התקופה הארוכה שחלפה בין המועד בו זכו הרוכשים בדירה בפרויקט זה לבין מועד חתימת החוזה (בשל חילוקי דעות הנוגעים לתשתיות נלוות - אבל באגף הכלכלן הראשי לא מתביישים להגיד מה השורה התחתונה: "אין בכך כדי לשנות את העובדה לפיה אוכלוסיה מאד מבוססת נהנתה מסבסוד חריג במחיר הדירה".