מאז תחילת המלחמה, אתרי הבנייה בישראלי שוממים. 100 אלף פועלים פלסטינים שעבדו בענף הזה נעלמו - ונראה שלא ישובו לפיגומים בקרוב. בינתיים כ-20 אלף עובדי בניין סינים מנסים למלא את החסר. אבל מאז 7 באוקטובר, סין מונעת משלוחי פועלים נוספים לישראל. בכתבה ששידרנו אתמול (ראשון) ב"מהדורה המרכזית", הגענו עד להודו כדי לשוחח עם הפועלים החדשים – להבין מה הם חושבים על ישראל, האם הם מפחדים ואיך בכלל מחליטים מי יהיו הברזִלנים והרצפים החדשים שיבנו את הארץ?
"המבחן הזה, אפשר להגיד, חורץ את גורלם. זה העתיד שלהם", מסביר דור לב-רון, בוחן רצפים של "התאחדות בוני הארץ". "אנחנו בוחנים דברים פשוטים. בעבודה של חצי שעה אפשר כבר להבין את התמונה על הבן אדם ולקבל את הרקע. כמובן שאנחנו שואפים להביא לישראל את הטובים ביותר".
לב-רון, קבלן רשום ומהנדס בניין מרמת גן, נותר מאז המלחמה ללא עובדים: "לפני כן היו לי כמה עשרות עובדים פלסטינים, והיום אנחנו בלי כלום". הביקוש האדיר לפועלים הביא לכך שפועל סיני משתכר היום בישראל ב-20 אלף שקלים בחודש. על כך אמר: "בעיקר אנשים שמחפשים 'לדפוק קופה', ואנחנו לא יכולים להניע ככה את הכלכלה ואת המשק".
ההודים באים – ולא מפחדים
ראג'ו, פועל בניין, כבר עבר מיון ראשוני של חברת כוח אדם מקומית. היום הוא צפוי לעבור בדלהי את המבחן הישראלי. אם הוא יצליח, חייו ישתנו והוא ישתכר פי עשרה ממה שהוא מקבל היום. "אני אוכל להבטיח עתיד טוב למשפחה שלי", הוא מספר. "בישראל יהיה עתיד מזהיר. שמעתי שזו מדינה מאוד טובה. מה שאני אוהב בישראל, זה שכל אחד מרגיש שהוא חלק מהמשפחה. שהוא צריך ללכת לצבא ולהגן על המדינה".
על המלחמה אמר: "שמעתי שיש סכסוך עם עזה, אבל זה כל מה שאני יודע. אני לא יודע מה הסיבה. שמעתי שחוץ מאזורי הגבול, רוב האזורים בישראל בטוחים". גם החברים מהכפר מפרגנים. מכונאי הרכב מספר שאם היה יכול, היה מצטרף: "זה טוב שהוא הולך לישראל. ישראלים הם אנשים טובים. אמרו שישראל היא מדינה נהדרת". פועל אחר השיב לשאלה אם אינו מפחד: "לישראל יש את מערכת ההגנה החזקה כיפת ברזל. מספר אחת בעולם. כל האוזרים בטוחים".
במשך 10 ימים, הישראלים בוחנים כאן 600 מועמדים מדי יום. אשרת העבודה של ההודים תהיה תקפה לכחמש שנים – עם זכאות חופשת מולדת של חודש פעם בשנתיים. פועל הודי כזה יקבל בסופו של יום 2,300 דולר, כאשר למעסיק הוא עולה כמעט כפול. המועמדים עושים הכול כדי לעבור את המבחן ומגיעים מכל קצוות תת-היבשת. חלקם מספרים שנסעו שלושה ימים ברכבות ובאוטובוסים כדי לנסות את מזלם.
לצד האהבה – יש גם ביקורת
אומנם אלפי הודים מתו בבניית האצטדיונים בקטאר, אבל נראה שהביקורת חריפה יותר מופנית דווקא למשלוח הפועלים לישראל. "הם נשלחים לישראל להחליף את הפלסטינים וזה החלק הכי גרוע", טוענת מזכ"לית הקונגרס של ועדי העובדים המקצועיים בהודו אמרג'יט קאור. "להשתמש בעובדים ממדינה אחת באופן שפוגע בעובדים ממדינה אחרת, שאיתה אתם בקונפליקט".
לאחר שראש הממשלה נרנדרה מודי נענה לבקשת רה"מ נתניהו לשלוח עובדים, יצאו עשרה מאיגודי העובדים הגדולים בהודו בהודעת התנגדות נחרצת. "אם ממשלת הודו חושבת שהיא צריכה לתמוך בנתניהו מבחינה פוליטית, שיידעו שהם לא יכולים להשתמש בהודים שלנו", הוסיפה המזכ"לית קאור.
בכל יום נוחת בישראל מטוס עם פועלים חדשים. לפני שהם נשלחים לקבלנים הם עוברים הכשרת בטיחות, תוך קושי רב להתגבר על מכשול השפה. עד סוף אפריל יצטברו בישראל עשרת אלפים פועלים הודים.