בין בנייני המגורים הצפופים של הערים הגדולות או בשכונות שקטות בפריפריה נחבאות מרפסות שזכו לטיפול מסור במיוחד. עבור בעליהן המרפסת היא לא רק מקום להניח בו עציץ או לתלות כביסה, אלא מקום להשקיע, להיות יצירתי ולטפח בו שפע של צמחים ופרחים. מרפסות מעוררות השראה מרחבי הארץ מדגימות איך שטח מרוצף, קטן או גדול, יכול להפוך לפינה מעוצבת ומלאת חיים.
<< לכל הכתבות בערוץ living
קריית מוצקין: המון המון אהבה
המרפסת היא המקום הכי מרפא של עדי רויטנברג מקריית מוצקין. היא נמצאת בקומה השנייה, פונה לצפון ומערב וגודלה 9 מ"ר. היא קיבלה אותה בעיצוב קבלני גנרי בגוני אפור עם חיפוי קיר אלומיניום, מעקה זכוכית, פתוחה לשלושה כיוונים אל נוף אורבני של תמ"א וחנייה. "חשבתי איך ליצור עולם אחר, שיסתיר חלקית את חלונות השכנים, מקום צבעוני ושמח שיאפשר לנו מרחב נוסף בדירה, פינה נעימה לקפה, קריאה, מפגש ואירוח משפחה וחברים", היא מספרת. "תקופת הקורונה והסגרים אפשרו לי להוציא את הרעיונות לפועל בשלבים: ציורים על הקיר באקריליק ומריחת לכה שקופה, צביעת רהיטים, אדניות, חפצים שמצאתי שנזרקו עשיתי בהם שימוש חוזר". היא מעידה שבתקופה האחרונה, בין האזעקות והיירוטים, עיצוב וציור במרפסת היו עבורה פינה לנפש. היא משנה מדי פעם את העיצוב אבל שילובי צבעים של כחול וטורקיז הם העיקר. הצמחים ברובם רב שנתיים ירוקים תמיד: גפנית, סוגי בת שבע, פינת סוקולנטים, צמחי תבלין, יהודי נודד, ליפופית הבטטה, ירקה, סוגי גרניום (אנגלי/צרפתי), אפטניה לבובה, חמציץ, סנדוילה בצבעים שונים, יסמין, פולקה דוט, גומפרנה כדורית ואנג'לוניה. "כל עונה אני משלבת צמחים עונתיים פורחים וההשקיה בקיץ היא כל יומיים-שלושה, בהתאם לצורך. אני מקפידה ליצור פינות שונות שנותנות עניין ומיקוד, שילוב צבע ציור וצמחים, שימוש בכל רהיט ישן שיש ולחדש, בחירת כיסאות ושולחנות בגודל המתאים ואם אפשר לא מפלסטיק, שילוב טקסטיל כמו מפות, כריות ושטיחים ובעיקר המון המון אהבה".


מגדל העמק: הבטטות חוגגות
מרפסת הפנטהאוז של שושי יואל גולדשטיין בקומה ה-8 במגדל העמק צופה למגדל העמק, כפר החורש ועד מועצה מקומית יפיע, וכמי שעסקה בעיצוב גרפי ויצאה לגמלאות, היא פרי תכנונה ועיצובה. את המרפסת, שגודלה 100 מ"ר, חצתה עם שטיח דשא ויצרה פינות שונות מעניינות. עץ הזית המניב כבר בן 10 שנים, וסביבו עצים נוספים, כולם בעציצי פלסטיק ופיברגלס גדולים. יש פינת נדנדה ואת המעקה תחמה בצמחים דוקרניים, פיקוסים ודקלים, כדי שישמשו מכשול לנכדים. "כבר לפני עשור תכננתי, סחבתי ושתלתי הכל לבדי. העליתי את שקי האדמה והחצץ למעלה עם עגלת סופר ולמדתי לטפל בגינה דרך היוטיוב". את מערכת ההשקיה האוטומטית היא מכוונת לפי הצורך, לאחר שקיבלה הוראות ממשתלה לגבי סוג המערכת, הצינור והטפטפות. "אחרי שהוספתי פרגולה, ירד זמן ההשקיה, וכך אני משקה פעמיים בשבוע בשתי פעימות - בלילה ובבוקר", היא מספרת. "הפרחים עונתיים, ורובם גרניומים שנחשבים חזקים, ואותם אני קושרת כדי שיגיעו לגובה הפרגולה, לוע הארי, לפופית סגולה ומה שחוגג זה הבטטות. אני שותלת את הבטטה והיא מוציאה יופי של פרחים ורודים ושולחת שלוחות שאפשר לקשור כדי שהיא תטפס ותטייל".
תל אביב: מרפסת שהיא החיים עצמם
המרפסת של שגיא עמבר, מנהל סניף בחברת מטבחים, נמצאת ברחוב דיזנגוף פינת ירמיהו בתל אביב וגודלה 3.5 מ"ר. "נולדתי בתל נוף, שם שתלו בעיקר פצצות בכנף המטוס", הוא צוחק, "אבל האהבה לצמחים התחילה באמת כשעברנו לרעות". כילד טיפל בגינת הבית, שתל עצים, הנביט פרחים וטיפח לוגיסטרום כגדר חיה. אחרי הצבא עבר לעיר והצמח הראשון שאימץ היה ספטיפיליום. היום גולת הכותרת במרפסת שלו היא עץ פלומריה ריחני מזכרת מנסיעה לתאילנד. את העיצוב המינימליסטי יצרה המעצבת דנה מור עם יחידת ברזל תלויה, כיסאות גדולים, שרפרפי עץ, וילונות ארוכים ודק משולב דשא סינתטי מאיקאה. "מה שאני אוהב במרפסת הוא השילוב של נוף אורבני עם עצים ושקט עם רעש. זה החיים עצמם", הוא אומר.
קריית גת: פסיפס צבעוני שמח
שרון טפר, אומנית ויוצרת שעוסקת בצורפות כבר 20 שנה, עברה לדירה חדשה בשכונת כרמי גת בקריית גת חודש לפני 7 באוקטובר, אחרי שהתעייפה מהבית הפרטי הישן במושב, שהיה ישן וללא ממ"ד. כשעברה, החליטה לטפל במרפסת החדשה מול הפארק הירוק והנוף הפתוח, שגודלה 10 מ"ר. היא מילאה אותה בעציצים פורחים ועונתיים, תוך חיזוק של עציצים מלאכותיים, "כדי שיישאר תמיד ירוק בעיניים". את הריהוט למרפסת הכינה בעצמה מכורסאות קש שאחותה רכשה מאיקאה לפני כעשור, והקש התייבש ונקרע. "הצלחתי להסיר את כל הקש והשתמשתי בשלד הברזל של הכיסאות. מתחתי עליהם רשת לולים וכמה שכבות של עיסת נייר, ועליהם ציירתי בצבעי אקריליק ומעל לכה. עבדתי על הכיסאות כמה חודשים", היא מספרת על תהליך היצירה בבית הצבעוני והשמח שיצרה. גם החלון הירוק שתלוי על הקיר הוא עבודת יד שלה - הבסיס הוא קלקר מוקצף ומעל עיסת נייר ופסיפס של חתיכות זכוכית צבעוניות.
רעננה: בריאות הידרופונית
את המרפסת עם הקירות הירוקים בקומה 5 בדירה ברעננה עיצב אבי אבימלך, אדריכל נוף והבעלים של פלורה עיצוב מרפסות וקירות ירוקים. ב-20 המ"ר השתמש בשני קירות כדי להעמיד קונסטרוקציה עם מערכת הידרופונית, שבה הצמחים שתולים בבדים מיוחדים. את הרווח ביניהם מילא באדניות עם צמחים גבוהים כדי לייצר הסתרה מהשכנים. "המיוחד בגינות אנכיות הוא היכולת לייצר גינה צומחת גם כשאין מקום על הקרקע, תוך שליטה מלאה על הצמחים ועל התנאים האופטימליים לשגשוג שלהם, וכמובן, העיצוב המיוחד", מספר אבימלך, שמעצב את הגינות לפי ויז'ן שיש לו, כאילו הוא מצייר ציור אומנותי עם הצמחים. "אני מתואם עם בעל הדירה, אם הוא מעוניין בגינה בסגנון תאילנד או ג'ונגל, ואז משחק עם העיצוב ומתאים את הצמחים". במרפסת הנוכחית, נטולת שמש לחלוטין, שתל צמחים שנחשבים חזקים, כמו יהודי נודד וסוגים שונים של ביגוניות בצבעי אדום וצהוב, יַרקות בירוק ולבן, ברגניה שהעלים שלה גדולים ויפהפיים, וקרוטונים.
על הגינה הוא שומר מרחוק בזכות מערכת חכמה ומגיע אליה פיזית מדי שלושה חודשים או כאשר הוא מתבקש להחליף צמח. הגינה הגיעה למצב הנוכחי לאחר שלושה חודשים, והיא חיה ובועטת כבר שלוש שנים. אבימלך מספר כי בשונה מקירות ירוקים במודולים של פלסטיק, בהם הצמחים שתולים באדמה, כאן השורש שומר על לחות תמידית ומקבל הזנה של מינרלים דרך המערכת ההידרופונית, ולכן הצמח נשאר יפה ובריא לאורך זמן.

עוד מרפסות מעוררות השראה מהעולם:
הצגת פוסט זה באינסטגרם
הצגת פוסט זה באינסטגרם
הצגת פוסט זה באינסטגרם
הצגת פוסט זה באינסטגרם
הצגת פוסט זה באינסטגרם
הצגת פוסט זה באינסטגרם
הצגת פוסט זה באינסטגרם