שר השיכון, יצחק גולדקנופף, הכריע אמש (שני) כי חוק "רן כהן", שאיפשר לדיירי הדיור הציבורי לקנות את הדירה שבה הם מתגוררים בהנחה - לא יוארך. הוראת השעה של החקיקה תפוג היום, ורק מי שיגישו בקשה לרכוש את דירתם עד הערב יהיו זכאים להטבה. במשרד השיכון טוענים שהחוק מיותר, ותורם למחסור החריף בדירות לנזקקים.
החוק נכנס לתוקף בינואר 2013, ונקבע כהוראת שעה שהוארכה בכל פעם שפקעה. על פי החוק, דיירי הדיור הציבורי יכולים לרכוש דירה בה גרו לפחות חמש שנים בהנחה של כ-80%-90%, הטבה משמעותית שיכולה לחסוך לנזקקים יותר ממיליון שקלים. בעשור האחרון זכו כ-13 אלף משפחות לרכוש דירה במסגרת ההסדר.
עם זאת, גורמי מקצוע סברו כי ההסדר גרם לירידה במלאי הדיור הציבורי, שם אלפי משפחות ממתינות לדירה פנויה. בארגונים החברתיים טוענים כי מי שאחראית לכך היא המדינה, שלא ממלאת את חובתה ולא מרחיבה את הדיור הציבורי.
השר גולדקנופף הוסיף כי בדיונים שערך עם אנשי המקצוע גילה כי בשנה האחרונה נרכשו רק כ-400 דירות לדיור הציבורי. במשרד האוצר התחייבו לרכוש עוד כ-1,600 דירות במהלך השנה, אך אלה לא יספיקו ל-30 אלף הממתינים לדיור הציבורי. מטרת החוק הייתה להשיב את הכספים ממכירת הדירות לדיירים לרכישת דירות חדשות למאגר, אך לפי נתונים שונים שנאספו, הסכום לא חזר במלואו למטרה זו.
"המשך חוק זכויות רכישה בדיור הציבורי פוגע בחלשים הממתינים לדירות. החלטתי להגדיל משמעותית את מלאי הדירות של הדיור הציבורי ולדרוש מיליארדים לרכישת אלפי דירות נוספות למלאי. נביא מאות מיליונים לשיפוץ ושדרוג הדירות הקיימות", מסר שר השיכון.
"אלה אנשים שאין שום תכנית שיכולה לסייע להם לרכוש דירה. הם 30 שנה משלמים שכירות למדינה, הם קונים דירות הרוסות, בפריפריה, בהנחה שהיא בסך שלה פחותה ממחיר למשתכן. זה ממש הזוי. במשרד האוצר אומרים שזה מחסל את המלאי, אבל זה מגוחך - מה שמחסל את המלאי זה שהם לא משקיעים את הכסף מהמכירות בלקנות דירות חדשות", אומר ל-N12 דני גיגי, מנכ"ל פורום הדיור הציבורי. "כל הרעיון של החוק היה מנגנון שיפחית את העוני הרב הדורי ויאפשר למשפחות האלה להוריש משהו הלאה. ועכשיו מגיעים ופשוט הורסים את זה".