זו לא פעם ראשונה שהבעיה של גני תקווה - עיר קטנה שכלואה בין ערים גדולות - מצמיחה בעיות נוספות. מלבד פקקים וכשלים תחבורתיים, בעיר אין אפשרויות הרחבה גדולות, לצד התיישנות של בניינים שנבנו בשנות ה-60 של המאה הקודמת. אז מה קורה כשמנסים להשביח את הדירות באחת השכונות בעיר באמצעות פרויקט פינוי-בינוי? שנים של סחבת, חלומות לעומת המציאות - ומחאה של תושבים שהולכים ומזדקנים.
סיקור N12
- הנחות גבוהות יותר לעשירים: נתוני מחיר למשתכן
- הקבלן מסר את הדירה עם ליקויים? כדאי לתבוע
- עד חצי מיליון שקל: ההנחות על הדירות מעמיקות
בשכונת הרמה שבגני תקווה ישנם 17 מבנים הכוללים 408 דירות. המתחם משתרע על פני 56 דונם - ונבנה לפני כ-60 שנה. מבדיקה של מומחה שנערכה לפני שלוש שנים, עלה כי ישנם 3 בניינים שדורשים חיזוק במתחם - ולפי גורמים בעיריה הם טופלו כבר אז. אך הבניינים של תושבים אחרים בשכונה לא חוזקו ולפני כמה שנים הם דרשו מהעיריה לאשר להם פרוייקט תמ"א 38, לאחר זמן מה הפרויקט אושר על ידי ועדות התכנון.
לפי גורם בעירייה, לאחר אישור פרוייקט התמ"א נכנס למגרש שחקן חדש, יזם שהציע לדיירים פרויקט פינוי-בינוי בשכונה שיכלול 1,200 יחידות דיור. התושבים בחרו להיענות להצעת היזם ולא להתקדם עם פרויקט ההתחדשות העירונית שכבר אושר. אולם, בעירייה הסבירו כי התשתיות בשכונה לא מאפשרות להכיל פרויקט בסדר גודל כזה.
הרצון של התושבים מתנגש עם התוכנית הכוללנית של עירית גני תקווה שמנסה לשמור על איכות חייהם ורווחתם של כלל תושביה - ולמנוע בעיות נוספות בתחבורה והתשתיות. בינתיים, זמן יקר מתבזבז לדיירים המבוגרים והוותיקים שגרים בדירות הרוסות ומתקלפות - ומקווים מצד אחד שיתקנו ויחזקו להם את בנייני המגורים ובדרך אולי גם להשביח אותן - ולהשאיר משהו לילדים והנכדים אחרי שילכו לעולם.
"עניין של זמן עד שהכול יקרוס"
יוכבד בת 75 מתוגררת בדירתה שבשכונה במשך שנים רבות. עם השנים ובשל מצבו הרעוע של הבניין שבו היא גרה - היא כמעט ולא יוצאת מביתה: "העירייה חייבת להתעורר", קראה, "עם השנים כבר מאוד קשה לי ללכת ולרדת מהדירה, אני מתגוררת בקומה הרביעית ולעיתים אני פשוט נאלצת להישאר בדירה ימים שלמים. פעם אחת אפילו נפלתי בגלל המרצפות השבורות בבניין שלי. זה רק עניין של זמן עד שהכל יקרוס".
"אני מאוד מתבייש בבית שלי"
בינתיים התושבים יצאו לקמפיין ברשתות החברתיות בקריאה לעירייה לקדם את תוכנית הפינוי-בינוי, הם מצידם טוענים כי יש סכנה ממשית לחייהם במקרה של רעידת אדמה או מלחמה. "אנחנו מתגוררים בבניינים מתפוררים עם סדקים עמוקים עד כדי חשיפת היסודות", התריעה אושרת נציגת הדיירים, "בכל מקום בארץ מורידים שכונות שלמות ובונים דירות חדשות מתוך דאגה לשלומם של הדיירים, בבניינים האלו שאנחנו גרים, התחושה שלנו שהבניינים עלולים לקרוס עוד היום. זה מאוד עצוב בעיקר עבור הדיירים הוותיקים, הם אינם מוגנים ואם חלילה תפרוץ מלחמה, חדרי המדרגות במצבם אינם יכולים להיחשב כמרחב מוגן, נשאר רק להתפלל".
מעיריית גני תקווה נמסר בתגובה: "עיריית גני תקווה ביצעה באופן יזום סקר רחב לבדיקת מבנים מסוכנים ברחבי היישוב, בדגש על שכונת הרמה, וממשיכה לספק סקירות ייעודיות באופן שוטף ועל פי דרישה שמגיעה לעירייה כאשר עולה חשש למבנה מסוכן. נכון להיום אין שום מבנה שמוגדר כמבנה המסכן את הציבור והתושבים.
הם הוסיפו: "התוכנית של היזם מבקשת להגדיל את השכונה מ-408 יח"ד, ל-1200 יח"ד. מדובר בהכפלה של פי 3 בכמות התושבים ובבנייה של מגדלים בעלי 25 קומות למול 4 קומות. גם הרשות להתחדשות עירונית החליטה שלא לקדם תוכנית כזו בגני תקווה".
עוד מסרו בעירייה כי "צר לנו מאוד על תחושות התושבים, היזם כנראה מכר להם חלום ורק לאחר מכן, בדק את הדרך להגשים אותו. עיריית גני תקווה פועלת מתוך ראיה כוללת אשר שמה במרכז את רווחת, איכות החיים והביטחון האישי של כלל תושביה".
גורם בכיר בעירייה: "תושבי שכונת הרמה מוזמנים להגיש היתר לחיזוק המבנים מכוח תוכנית תמ"א 38 שמהווה פתרון מקובל בכל הארץ וגם בגני תקווה. התוכנית קודמה לבקשתם ואושרה לפני 3 שנים, לצד הבטחת העירייה למתן עדיפות להיתרים שיוגשו במתחם. כפי שנאמר בשיחה שהתקיימה עם היזם ונציגי התושבים, היזם מוזמן לפנות למהנדס העירייה כדי לסייע בבחינת חלופות מתאימות במתחם".