בצל הנתונים האחרונים והמטרידים על עליית מחירי הדיור, זימן שר האוצר אביגדור ליברמן אתמול (שלישי) לפגישה גורמים מהענף לדיון על פתרונות אפשריים. בין המוזמנים הגיעו גם בכירי התאחדות הקבלנים, ואלה הציגו לשר את תוכניתם המקיפה להורדת המחירים. התוכנית, שעליה סיפר לראשונה ל-N12 ראול סרוגו, נשיא ההתאחדות, מפנה את מלוא תשומת הלב להגדלת היצע הדירות ונמנעת לחלוטין ממניפולציות על הביקושים (כגון שינויי מס רכישה או תוכניות דיור לזכאים בלבד). הצעדים החדשים ששוקל ליברמן לבלימת המחירים, כפי שפורסמו פה בשבוע שעבר, אמנם דומים במקצת לרעיונות שמציגים הקבלנים, אך נותרו פערים משמעותיים.
התוכנית של ליברמן למעשה מבקשת להחזיר את המהות של תוכנית מחיר למשתכן: להקפיא את מחירי הקרקע ולתת לקבלנים להתמחר על מחיר הדירה הזול ביותר. ההבדל בין מחיר למשתכן לשיטת ליברמן הוא ההגרלות - השר לא מדבר על קביעת זכאים אלא על שיווק של כלל הפרויקטים החדשים בשיטה הזו. הבעיה בתוכנית כמו זו שהיא לא מציגה פתרון אמיתי לשוק אלא מקפיאה את הביקושים באופן מלאכותי. רבים טוענים שמחיר למשתכן היא למעשה אחראית לעליית המחירים הכללית בתקופת שר האוצר כחלון ולעצירת התחלות הבנייה בשנות כהונתו.
על כן, לטענת התאחדות הקבלנים, "הגיע הזמן לתוכנית חריגה ועוצמתית אשר תציג ש'בעל הבית כנראה השתגע'". הקבלנים מאמינים שההתעסקות "האובססיבית" בצד הביקוש ובמשקיעים לא רק שלא הועילה אלא גרמה לנזק, ולכן אין צורך בפטנטים והמצאות ואין צורך לוותר על הכנסות המדינה ממכירת הקרקע, אלא לייצר מצב שבו היזמים והקבלנים מגדילים משמעותית את היקפי הבניה באופן שיוביל לירידה במחירי הדירות בטווח זמן של חודשים בודדים.
עיקרי התוכנית של התאחדות הקבלנים:
1. הקפאת מחירי הקרקע ושינוי שיטת הזכיה במכרזי רמ"י
במקום המרבה במחיר תזכה ההצעה הקרובה ביותר לממוצע (בניטרול ההצעות הקיצוניות) או לחציון זוכה. בנוסף יש להקפיא את מחירי הקרקע עפ"י מחירי 2019. אין צורך לבצע הפחתות לטובת שום סקטור. המכרזים יהיו מכרזי קרקע נקיים ללא פטנטים, לא מחיר מטרה ולא מחיר למשתכן או שיטה אחרת. "אין סיבה ששחקנים יעלו מחירים כאשר יש מספיק קרקע משווקת והתחרות אינה על המחיר", הבהירו.
2. שיווק מקסימלי של 300,000 יח"ד בחצי שנה
הקבלנים דורשים לשווק את כל הקרקע ליחידות הדיור המתוכננות בתקופת זמן של חצי שנה לכל היותר, כולל קרקע ליח"ד מתוכננות שלא בוצעה בגינן תשתית כלשהי. שיווק מהיר של קרקע רבה תשנה את הציפיות בשוק ותאותת על בלימה צפויה ובהמשך אף ירידה בעליות המחירים בשל הצפת השוק בקרקעות לבניה. "אין שום הגיון שרשות מקרקעי ישראל תשב על יח"ד המתוכננות, הן צריכות להמכר ליזמים והקבלנים שידעו לקדם את הפרויקטים ולהביא את הקרקע יותר מהר ויותר טוב", מסרו.
3. תמיכה ברשויות המקומיות
הקבלנים מאמינים שיש לספק תמיכה של 5 מיליארדי שקלים בשנה לרשויות, עבור תשתיות תומכות מגורים, שיפור הבירוקרטיה, תגבור צוותי מחלקות ההנדסה וקיצור הליכי רישוי, וזאת למשך 3 שנים. בתקציב הזה יש להשתמש כדי לזכות את הרשות המקומית ב-50,000 שקלים לכל יח"ד חדשה לה היא תוציא היתר בניה. סכום כזה יבלום את התנגדות הרשויות לבניה למגורים ויאפשר מתן היתרים ל-100,000 יחידות דיור. מבחינת מימון - הקבלנים טוענים ששיווק הקרקע ייגרום להכנסות של 300 מיליארדי שקלים בגין מכירת 300 אלף דירות, כך שתמרוץ הרשויות המקומיות ייקח 5% בלבד מהסכום.
צעדים נוספים:
במסגרת התוכנית שהציגה, התאחדות הקבלנים תומכת בהארכת תמ"א 38 ל-5 שנים ואישור במקביל של חלופת שקד; רישוי עצמי כחובה במקום הרשויות המקומיות; פטור בהוראת שעה מתשלום מס הרכישה ברכישת קרקע ופטור מלא מתשלום מס שבח לתקופת זמן מוגבלת; הקפאת רגולציה חדשה שמוסיפה עלויות וזמן בניה לחמש שנים ולהטיל על גורמי הרישוי (כיבוי אש, פיקוד העורף, חברת חשמל, עיריות) לוחות זמנים מחייבים לאישורים הנדרשים בהליכי הרישוי ולמתן טופס 4.